Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ülke genelinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de yaban hayatını fotokapanlarla izliyor. Bölgede yayılış gösteren büyük memeli yaban hayvanlarının tespit edilmesi maksadıyla 2015 yılı başından itibaren farklı yerlere yerleştirilen 100 adet fotokapan sayesinde Gümüşhane’de uzun zamandır görülmeyen çengelboynuzlu dağ keçisi de tespit edildi.
#FotokapanOrman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ülke genelinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de yaban hayatını fotokapanlarla izliyor. Bölgede yayılış gösteren büyük memeli yaban hayvanlarının tespit edilmesi maksadıyla 2015 yılı başından itibaren farklı yerlere yerleştirilen 100 adet fotokapan sayesinde Gümüşhane’de uzun zamandır görülmeyen çengelboynuzlu dağ keçisi de tespit edildi.
#FotokapanOrman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen av turizmi kapsamında düzenlenen organizasyonlarda her yıl Türkiye’yi 40 farklı ülkeden bin civarında yabancı avcı ziyaret ediyor. Yabancı avcılardan 2012-2013 av döneminde yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde edilirken, bunun 825 bin lirası belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine aktarıldı.
1 Nisan’da yeni av yılı başlıyor. Milli Parklar ve özel kuruluşlara ait 58 kontrollü avlanma alanıyla Türkiye, dünya av turizminde yükselen ülkeler arasında. Almanya, Amerika, Belçika, Danimarka, Fransa’nın yanı sıra bu alandaki en büyük rakibimiz İspanya’dan da avcılar rotasını Türkiye’ye çevirdi. Sıradan turist ortalama 600 Euro civarında harcarken, avcıların harcaması 3 bin Euro’dan başlayıp, vurulan hayvanın türüne göre 10 bin Euro’ya ulaşabiliyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu, küresel ısınma ve sulak alanların azalarak bazı hayvan neslini tehlikeye düşürmesi üzerine yeniden düzenleme yaparak her avcı ve av hayvanı için günlük belirlenen miktara ve avlanma gün sayısına kısıtlama getirdi.