Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carl Frey sadece 20 yıl sonra, yani 2040’da popüler olacak meslekleri sıraladı. Prof. Dr. Frey’e göre yenilebilir enerji bilimcisi, yapay zekâ etiği uzmanı, arttırılmış gerçeklik sanatçıları ve yeni nesil şefler iş hayatının içinde aktif rol alacak...
#Oxford ÜniversitesiGelecek trendlerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane’nin Kurucusu Halil Aksu, dünyanın hızla dijitalleşmesine değinerek, gelecekte yeni meslekler için yeni yetkinliklerin gerekeceğine dikkat çekti. Malzeme bilimleri, yaşam bilimleri, yapay zeka, sanal gerçeklik gibi alanların gelecekte önemli çalışma alanları arasında yer alacağını ve klasik meslek gruplarının ise geçerliliğini kaybedebileceğini belirtti. Aksu’ya göre, makine öğrenimiyle ve robotlarla yapılabilecek işlere yönelik meslekler gelecekte değersizleşecek.
#RobotMalzeme bilimleri, yaşam bilimleri, yapay zeka, sanal gerçeklik gibi alanların gelecekte önemli çalışma alanları arasında yer alacağını ve klasik meslek gruplarının ise geçerliliğini kaybedebileceğine dair açıklamalar hızla artarken neye göre meslek seçmeli?
#GelecekYapay zekânın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceğini raporlayan IMF’den sonra insan kaynakları danışmanlığı firması Mercer el yükseltti ve mevcut işlerin yüzde 80’inin yapay zekâ nedeniyle değişim yaşayacağını duyurdu. Rapora göre şirketlerin yüzde 37’si operasyonlarında yapay zekâ kullanıyor, 10 şirketten 9’u bu alana yatırım yapıyor.
#Yapay ZekaÖğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Akyokuş, yapay zeka sistemleri ile iş ve ekonomi hayatında meydana gelecek değişimlerle ilgili olarak, "Genel olarak mekanik, rutin, yinelenen ve el ile yapılan veya kavramsal işlerde; büyük miktardaki verilerin işlenmesinde ve organize edilmesinde yapay zekâ ve bilgisayar tabanlı sistemler insanlardan daha iyi çalışmaktadır. Bunun yanında insanlar stratejik, rutin olmayan, tasarım ve yenilik gerektiren işlerde daha başarılıdır ve bu iş tipleri ilgili mesleklerde makineler insanların yerine geçmeyecektir." dedi.
#Yapay Zeka