Prof. Dr. Adnan Ayaz, deniz suyu sıcaklığının çok uzun süre 14-16 santigrat derecede sabit kalması nedeniyle Marmara Denizi’nin müsilajla kaplandığını söyledi. Son günlerde deniz suyu sıcaklıklarının 24 santigrat derecenin üzerine çıkmasıyla müsilaj üretiminin durduğunu belirten Ayaz, “Şu anda sular çok bulanmış durumda. Bu görüntü, müsilajın suda çözündüğünü, bakteriler tarafından parçalandığını gösteriyor" dedi. Öte yandan alınan son verilere göre, Marmara'nın güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balıkesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.
#ÇANAKKALEMarmara'daki müsilaj (deniz salyası) kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, saat 14.00 itibarıyla Caddebostan Sahili'nden başladı. İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da eş zamanlı olarak müsilaj temizliği başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Caddebostan Sahili'nde başlatılan müsilaj temizliğinin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Çok önemli bir süreci yöneteceğiz. Türkiye'nin kalbi burada. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalışacak" dedi.
#MarmaraÇanakkale'de 15 Nisan tarihinde halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahiller, yeni normalleşme kararları doğrultusunda 1,5 ay sonra yeniden açıldı. Kentin yaz aylarında gözde mekanı kordon boyunda vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren yürüyüşe çıktı.
#ÇanakkaleÇanakkale'de artan vaka sayıları nedeniyle Nisan ayının ortasında flaş bir karar alınmıştı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentteki sahil bantlarının ve bazı parkların kapanmasına karar vermişti. Park ve bahçelerin kapıları kapatılmış, kordon boyuna girişler de demir bariyerlerle önlenmişti. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla bir ay önce halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahillerin 1 Haziran'a kadar devam edecek 'kademeli normalleşme' süresince kapalı kalmaya devam edeceği açıklandı.
#ÇanakkaleSağlık Bakanlığı'nın yayınladığı haritada Çanakkale haftalık vaka sayısında Türkiye'de üçüncü sıraya yükseldi. Artan vaka sayılarının ardından kentte yeni önlemler alındı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentteki sahil bantlarının ve bazı parkların kapanmasına karar verdi. Park ve bahçelerin kapıları kapatıldı, kordon boyuna girişler de demir bariyerlerle önlendi.
#ÇanakkaleÇANAKKALE'de koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı bir ay öncesine göre yüzde 50 artış gösterirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den çift maske kullanımı önerisi geldi. Şener, "Cerrahi maskenin geçirgenliği ıslanma durumunda arttığı için iki tane cerrahi maske takmalıyız. Çift kat cerrahi maske virüsün geçirgenliğini yüzde 90 oranında önlüyor. Bunun artı bir avantajı da var, toplu taşımalarda ve sosyal mesafenizi koruyamadığınız durumlarda çift kat maske sizi daha çok koruyacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerÇanakkale Boğazı'nın güvenliği için 1462-1463 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Avrupa Yakası'ndaki üç yapraklı yonca şeklindeki Kilitbahir Kalesi'ne asılan dev Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla, Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını savunan Azerbaycan halkına destek verildi.
#Çanakkale BoğazıAnadolu Hamidiye Tabyaları, Çanakkale Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Abdülhamid Han tarafından yaptırılmış. Çanakkale şehir merkezinde bulunan tabyalar Çanakkale’de Barbaros Mahallesi’nde yeni kordon boyu tarafında yer alıyor. Bu yazımda size biraz Anadolu Hamidiye Tabyası’ndan bahsetmek istiyorum.
#Anadolu Hamidiye Tabyası