Çan eğrisi sistemi nedir? Türkiye'de ve dünyada üniversitelerde not sistemi farklılık gösteriyor. Bu sistemlerden olan çan eğrisi sistemi genellikle üniversitelerin çoğunluğunda kullanılıyor. Üniversite vize ve final sınavı not ortalamalarını belirleyen çağ eğrisi sistemi, sınıf ortalaması hesaplanarak geçer notun belirlenmesi anlamına gelir. İşte, çan eğrisinin anlamı ve çan eğrisi sisteminde not hesaplama ilgili bilgiler.
#Çan Eğrisi NedirHerkesin çocuğu çok kıymetli ama bazıları üstün zekâlı/yetenekli de olabilir. Bu çocukları ayırt etmekse her zaman o kadar kolay değil. Gizem ve Gülay bu hafta şu sorulara yanıt arıyor: Çocuk ‘üstün’se onu nasıl yönlendirmeli, aileler nelere dikkat etmeli?
#Gizem CoşkunardaÇan eğrisi sistemi, üniversite öğrencilerinin çoğunlukla karşılaştığı terimler arasında yer almaktadır. Genel tanımıyla sınıf ortalamasının hesaplandığı ve geçer notun belirlendiği bu sistemde, not hesaplama yöntemi ise buna göre şekillendirilmektedir. Peki, çan eğrisi sistemi nedir ve not hesaplama nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Çan EğrisiTürkiye’de köklü aile geleneği düşünülünce de, iş dünyası deyince de, kültür sanattan bahsedince de akla ilk gelen isimlerden biri o. Eczacıbaşı Holding ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu, İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı, pek çok hayata yön verecek deneyim ve birikimlerini bir kitapta topladı. ‘Işim Gücüm Budur Benim’i fırsat bilip buluştuk. Geçmişten bugüne hayatını, dünyaya bakışını, memleketin yönünü ve gençlere önerilerini konuştuk.
#Bülent EczacıbaşıÜniversiteye yeni başlayacak arkadaşlar, biliyorum büyük çoğunluğunuz çok heyecanlısınız. Bu konuda haklısınız da. Çünkü yeni bir ortama giriyorsunuz. Bu sadece okulla alakalı bir durum değil, iş hayatında da buna benzer durumlar yaşayacaksınız. Ben, en azından üniversite için sizin geçeceğiniz bu yollardan, birkaç sene önce geçtim. Yani sizi en iyi anlayanlardan biriyim. Size bazı tavsiyelerde bulunmak isterim:
#YurtKahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?
Kahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?