Hong Kong merkezli bir şirketin çalışanına, firmanın finans müdüründen bir hesaba 25 milyon dolar aktarılması talimatı verildi. Bu mailin dolandırıcılık olabileceğini düşünen şirket çalışanı, müdürü ile video konferans görüşmesi istedi. Konferansta finans müdürünü ve iş arkadaşlarını gören çalışan, parayı istenilen hesaba aktardı. Ancak konferansa katılan finans müdürü ve diğer çalışanların görüntüsünün deepfake teknolojisi ile dolandırıcılar tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı.
#DeepfakeGeçen hafta dijital yayıncılık portalı Twitch’in Türkiye sitesinde bir kara para skandalı ortaya çıktı. Bu olayda para aklamaya video oyunu yayını yapanlar zemin sağlıyordu. Aslında oldukça basit bir yöntem. Sanal paranın ‘asıl sahibi’ suçlular ve rüşvetten vergi kaçırmaya nerelerde, nasıl kullanılıyor bakalım...
#TwitchPandemi süreci dijital dönüşüm sürecini zorunlu kıldı ve Türkiye'de pek çok şirket dijital dönüşüm yolculuğuna başlayıp bu sürece hızlıca adapte oldu. Bu açıdan sunduğu geniş yelpazedeki çözümleriyle işletmelerin yanında olan ve sektöre yön veren teknoloji devi Cisco'nun Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#CiscoMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından "3 Mayıs birliğe ve beraberliğe çağrı, dayatmaya ve yozlaşmaya reddiyedir. Türk gençliğinin diri umutlarının fiiliyata dökülmesi, heyecan ve hedeflerinin haklı bir eyleme dönüşmesidir" mesajını paylaştı.
#MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli2020, pandeminin de etkisiyle siber güvenlik sektörü için çok hareketli bir yıl oldu. Siber saldırı sayısı artarken, saldırılar çeşitlendi. Global olarak yıl içinde siber saldırı kaynaklı kayıpların maliyeti 3 trilyon doları aştı. Türkiye de siber saldırıların en çok artış gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye’de yılın ilk 10 ayında 102 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti. Saldırılar, ağırlıklı olarak teknoloji, e-ticaret, kamu, finans, enerji ve sağlık sektörüne yöneldi.
#Teknolojiİstanbul İl Jandarma Komutanlığı, çalıntı kimlik bilgileriyle, kimlik, ehliyet, trafik kaza tutanağı, sağlık raporu gibi sahte resmi belge düzenleyen iki şüpheliyi yakaladı. Gerçek kişilere ait kimlik bilgilerini kullanarak, sahte resmi belge düzenleyen A.A. ve M.T. isimli iki şüphelinin, suç faaliyetinden kazandıkları değerlendirilen 500 bin liraya da el konuldu. Şüpheliler A.A. ve M.T. çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
#KimlikSensörlerin daha yaygın kullanımından parolasız bir geleceğe ve dijital uçurumun kapanmasına kadar, 2021, daha fazla çeviklik, esneklik ve inovasyon sağlayan teknolojileri hızlandıracak. İşte 2021 ve sonrası için öngörülen en önemli 6 teknoloji trendi...
#CiscoPandemi döneminde çalışmak, iletişim kurmak, eğitim almak, alışveriş yapmak ve destek hizmetleri için internet kullanımı en üst seviyelere ulaştı. Artan internet kullanımı ve evden yapılan bağlantılarda yaşanan güvenlik zafiyetleri, siber saldırılarda 2020 Mart ayından itibaren yüzde 400 oranında artış yaşanmasına neden oldu. Ancak bu saldırıların başarıya ulaşmasını önlemek mümkün. Uzmanlar, hem şirketlerin hem bireylerin 5 maddede siber saldırılardan nasıl korunabileceğini açıkladı.
#Black FridaySiber güvenlik araştırmacıları, 2021'de gelişmiş kalıcı tehditlere (Advanced Persistent Threat- APT) dair vizyonlarını paylaşarak hedefli saldırıların önümüzdeki aylarda nasıl değişeceğini ortaya koydu. Rapora göre 2020'de yaşanan kargaşa sadece günlük hayatımızda değil hedefli saldırılarda da pek çok yapısal ve stratejik değişikliği beraberinde getirecek. Ağ cihazlarının hedeflenmesi, 5G güvenlik açıklarının suistimal edilmesi ve çok aşamalı saldırılar, sıfır gün açıklarının satışı gibi siber saldırılara olanak sağlayan faaliyetlerin engellenmesine yönelik olumlu çabalara rağmen devam edecek.
#KasperskyYetişkinlere yönelik popüler websitelerinin özel erişim bilgilerini çalan zararlı yazılımların saldırısına uğrayan kullanıcıların sayısı bir yılda iki kattan fazla arttı. 2017’de bu tür zararlı yazılımlardan yaklaşık 50.000 kullanıcı etkilenmişken 2018’de bu sayı 110.000’e çıktı. Toplamda 850.000’den fazla saldırı tespit edildi. Dark Web piyasalarında çalıntı kimlik bilgisi satışları ve saldırı düzenleyen zararlı yazılım ailesi sayısı da artış gösterdi. Kaspersky Lab, yetişkinlere yönelik websitelerini kullananların 2018’de karşılaştıkları tehditleri ele aldığı raporda bunların yanı sıra başka bulgulara da yer verdi.
#Kasperskyİstanbul'daki mağazada 6 ay önce cüzdanını çaldırdıktan sonra Sivas'ta gittiği diş hekiminde, işlemleri yapılırken tutuklu göründüğü söylenen, çalıntı kimliğini kullanan kişiye kendisi adına yasal işlem yapıldığını öğrenen Muhammed Seyyid Kaya (35), hakkındaki davadan beraat etti. Kaya, "Hiç suçum yokken, hırsızlıktan tutuklanıp, hapiste yatmış ve sonra beraat etmiş gibi oldum. Bu durum hiç içime sinmedi" dedi.
#Çalıntı KimlikAvrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Birliği genelindeki güvenlik güçlerinin katılımıyla özel bir “Derin İnternet Araştırmaları Ekibi“ kurdu. Teşkilata bağlı Avrupa Siber Suç Merkezi (EC3) bünyesinde yer alan yeni ekip, yasa dışı yeraltı ekonomisine karşı mücadele verecek.
#EuropolDENİZLİ’de son beş yıl içinde çeşitli mahallerdeki 94 ayrı evden hırsızlık yaptığı ileri sürülen ve İzmir’de saklandığı evde çok sayıda sahte kimlik, çalıntı ziynet eşyaları ve ruhsatsız üç tabanca ile polis tarafından yakalan 38 yaşındaki S.T. tutuklandı.
Dünyayı ayağa kaldıran "Müslümanların Masumiyeti" filminin ABD'li yapımcısı Nakoula Basseley Nakoula, olaylar patlak verdiğinden beri ilk kez kamera karşısına çıkarken filmin yönetmeninin de porno sektörünün yakından tanıdığı Alan Roberts olduğu bildirildi.
Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmin ABD’de yaşayan ve Mısırlı bir Kıpti olan yapımcısı Nakoula, pişman olmadığını ve filmin tamamını yakında yayınlayacağını açıkladı. ABD hükümeti dolandırıcılıktan hükümlü Nakoula’nın şartlı tahliyesini inceliyor. Protesto gösterileri ise Cuma günü Endonezya’dan Nijerya’ya 20 ülkeye yayıldı. Olaylarda 6 kişi öldü yüzlerce yaralı var. Türkiye’de 4 kentteki eylemler ise olaysız sona erdi.
Dünyayı ayağa kaldıran “Müslümanların Masumiyeti” filminin yapımcısı ve yönetmeni olduğuna inanılan Nakoula Basseley Nakoula’nın filmi hapishanedeyken yazdığı ve Haziran 2011’de serbest bırakıldıktan sonra çekimlere başladığı bildirildi. Nakoula'nın 1990'larda da uyuşturucu imalatı nedeniyle hapse girdiği ortaya çıktı.
Günümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİTam 10 yıldır her yerde aranan sahte çek Baroniçesi Aydan C. İstanbul il jandarmanın düzenlediği film gibi operasyonla yakalandı. Aydan C'nin estetik ameliyatla kendisini kardeşine benzettiği ve onun kimlik kartıyla da yıllarca yakalanmadan dolaştığı tespit edildiği anlaşıldı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, operasyonun detaylarını paylaştı.
#Dolandırıcı