Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmasına şüphesiz en ilginç yorum Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı, sanatçı Ömür Gedik’ten geldi: ‘Kırmızı et daha da pahalansın, hayvanlar kurtulsun, insanlar daha sağlıklı olsun...’ Bu yorum sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Hakarete varan paylaşımları bir yana bırakırsak bu çıkış aslında önemli bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Doğayı korumanın yolu etin pahalanmasında mı? Etsiz yaşam mümkün mü? Kimdir bu vejetaryen ile veganlar? Peki ya etçiler bu çıkışa ne diyor? Sordum.
#EtAlışverişlerin yoğunlaşmasıyla ilk akla gelen ürünlerde fiyat artışı olup olmayacağıydı. Bu anlamda ilk fiyat artışı ette yaşandı. Karkas etin kilo-gramı 32’den 37 TL’ye yükseldi. Bu artış vatandaşa yüzde 10 olarak yansıdı. Perakende noktaları et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söylerken, üreticiler, fiyat artışları ile üretici üzerinde algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.
#GazetehaberiTarım ve hayvancılık sektörüne kullandırılacak krediler için kredi limitleri arttırılırken, faizler düşürüldü. Bazı durumlarda da sıfır faizli kredi imkânı sunuldu. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, “Bu avantajlar sayesinde besici ve üretici birlikleri daha rahat yatırım yapabilecek. Üretim artacağı için bu durum da tüketiciye yansıyacak. En azından fiyat dengesi sağlanmış olacak” dedi.
#GazetehaberleriBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriTürkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, dana karkas kesim fiyatlarının artırıldığını belirterek, "Besiciden etin alım fiyatlarında yapılan artış kırmızı et üreticilerimizi rahatlatmıştır." dedi.
#Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez BirliğiKurban Bayramı ne zaman ve hangi gün sorusu son günlerin sıkça araştırılan konuları arasında yer almaya devam ediyor. Bayram dönemi için planlarına yön vermek isteyen vatandaşlar, Kurban Bayramı ne zaman, hangi gün başlayacak sorusuna yanıt arıyor. Peki, Kurban Bayramı ne zaman başlıyor? İşte, bayram öncesi merak edilen bazı detaylar
#Kurban BayramıEt fiyatları bir türlü istenilen seviyeye çekilemiyor. Kurların yüksek olması, çiftçinin girdi maliyetlerinin artması, turist sayılarının artması et fiyatlarındaki düşüşün önündeki engel olarak görülüyor. Sektör temsilcileri ise yerli üreticinin desteklenerek, yeni dönemde tarım ve hayvancılıkta da ‘dönüşüm’ yapılması gerektiğini söylüyor.
#HayvancılıkTürkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, her sene ramazan öncesi kırmızı et fiyatlarının geçici olarak arttığını belirterek, "Ramazanın ilk haftasından itibaren fiyatlar düşecek. Fiyatların artmasını fırsat bilerek kesimlik hayvan ithal etmek üreticinin zararına olacaktır." dedi.
#KırmızıTürkiye’de et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ve et ithalatına devam ediliyor. En son Rusya’dan et ithal edilmesi gündeme gelirken, Türkiye’de et fiyatlarındaki yükseliş de sürüyor. Dana karkasın kilogram fiyatı geçen aya göre yüzde 4.3, geçen yıla göre ise yüzde 8.8 yükseldi. Kuzu karkas ise geçen aya göre yüzde 9.1 yükselirken, 2017 yılına göre artış yüzde 25.3 oldu.
#Et FiyatlarıSon yıllarda azalan hayvan varlığı ve et üretiminin düşmesiyle ithalatın artması büyük tartışma konusu oldu. Bu durumun önüne geçilmesi için ise DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak’tan bir öneri geldi. Koçak, “Kadın ve genç çiftçilerin BağKur ödemeleri devlet tarafından karşılanırsa, köyden kente göç engellenebilir. Bazen üreticilerimiz sadece sigorta için bile şehre göç edebiliyor” dedi.
#Bağkur ÖdemeleriHÜRRİYET Gazetesi’nin Denizbank’la birlikte düzenlediği “Tarım Zirvesi” için Kars Kültür Merkezi’ndeyiz... Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’ten sonra kürsüye çıkan Kars Valisi Rahmi Doğan, şu izlenimini paylaştı:
#YazarlarKasaplık canlı hayvan ve karkas etten sonra şimdi de kemiksiz et olarak bilinen lop et ithalatına izin çıktı. Ancak sektör yetkilileri karkas ete göre lop etin denetiminin daha zor olacağını belirterek, bu iznin bazı riskleri de beraberinde getireceğini ifade ediyor.
#Et2017 kurbanlık fiyatlarının ne kadar olduğu yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini koruyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (TÜKETBİR) Bülent Tunç, Türkiye'de kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı olmadığını belirterek, "Büyükbaş kurbanlık hayvanların kilogram fiyatlarını söyledi. Dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar için kurbanlık fiyatları açıklandı. Peki, 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar? İşte, büyükbaş kurbanlık fiyatları.
#Kurbanlık FiyatlarıEkonomi Bakanlığı’nın canlı hayvan ve kırmızı ette gümrük vergilerini indirmesi her kesimi farklı etkileyecek. Vatandaşın daha ucuza et yemesinin yolu açılacak ancak kalıcı çözüm için yerli üreticinin küstürülmemesi, yerli üretimin devamının sağlanması gerekiyor.
#GazetehaberleriTürkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, "Hollanda'nın 'Holstein' ırkı büyükbaş hayvanı ülkemizde yaygın olarak vardı. Bu ırk ülkemizde ciddi anlamda sıkıntı yaratmaya başlamıştı. Biz Hollanda'dan gelecek hayvansal ürünleri istemiyoruz. Bunlarla ilgili tepkimize devam edeceğiz. İlk parti 'Holstein' büyükbaş hayvanı da yükledik göndereceğiz" dedi.
#Hollanda