Brezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BrezilyaSon dakika koronavirüs salgınında dünyadaki en korkunç kayıpları vermeye devam eden Brezilya'da vaka sayıları bir türlü düşmüyor ve mutasyon kâbusu giderek büyüyor. Çaresi kalan yetkililer artık 'Hamilelik planlarınızı erteleyin' demeye başladı...
#BrezilyaHer hafta yeni bir mutasyonun ortaya çıktığı, vaka ve ölüm sayılarının alınan tüm önlemlere rağmen arttığı Brezilya'dan korkutan haberler gelmeye devam ediyor. Ülkede sağlık yetkilileri ellerinde ilaç kalmaması nedeniyle hastaları uyuşturmadan entübe etmeye başladı.
#BrezilyaTüm dünyada aşılama kampanyaları devam ederken ortaya çıkan Kovid1-9 mutasyonları hepimizde korku yarattı. Hali hazırda kullanılan koronavirüs aşılarının bu mutasyonlar karşısındaki etkinliği tartışılırken Prof. Dr. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen aşıdan ise sevindirici bir haber geldi. Yapılan araştırmaya göre Pfizer/BioNTech aşısı Brezilya mutasyonuna karşı etkili oldu.
#Pfizer/Biontechİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#Koronavirüsİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#İstanbulTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonları çoğalarak neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Aşı çalışmalarını sekteye uğratmasından korkulan mutasyonlara bir yenisi daha eklendi. Finlandiya'da görülen bu yeni mutasyonun testlerde de ortaya çıkmadığı açıklandı.
#Mutasyonİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüsün farklı mutasyonlarının Türkiye'de görülmesinin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip mutantlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerektiği belirtti. Tükek, Brezilya varyantının Türkiye'de ilk kez bir hastada tespit edildiğini de açıkladı.
#Koronavirüsİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüsün farklı mutasyonlarının Türkiye'de görülmesinin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip mutantlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerektiği belirtti. Tükek, Brezilya varyantının Türkiye'de ilk kez bir hastada tespit edildiğini de açıkladı.
#Prof. Dr. Tufan TükekDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsÜlkemizde de yaygın olarak görülmeye başlanan delta varyantının ne olduğu ve belirtileri herkes tarafından merak ediliyor. Koronavirüs ile benzer belirtilerin olduğu delta varyantında hangi semptomlara dikkat edilmesi gerektiği bu nedenle oldukça önemli. Bunun yanında araştırmacılar, delta virüsü ya da delta varyantı olarak adlandırılan bu yeni virüs üzerinde aşının etkinliğine de yoğunlaşmış durumda. Peki, Delta varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, covid-19 aşılarının delta varyantı üzerinde etkinliğine dair detaylar…
#Aşıİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıHindistan varyantı ilk olarak Ekim ayında Hindistan'da bir kişide tespit edildi. Hindistan'daki vaka sayılarının hızla artmasıyla varyant, tüm dünyayı tehdit eden bir noktaya geldi. Aşılarımız bizi söz konusu varyanttan koruyor mu? Hindistan'ı felakete sürükleyen varyant mı, insan davranışı mıydı? Varyantla ilgili tüm detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#Hindistan MutantıKoronavirüs mutasyonları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Hindistan varyantının, kaçış proteinleri üreterek hem aşıyı hem hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklığını etkisizleştirebileceğinden şüpheleniyoruz" dedi.
#CoronavirüsKoronavirüs dehşeti Hindistan’da hız kesmiyor. Ülkede her gün yeni vaka ve ölüm rekorları kırılıyor. Hastanelerde yatak, oksijen ve ilaç kıtlığı had safhada. Hindistan’daki kriz, küresel aşı tedariği ve salgının yayılması anlamında dünyayı olumsuz etkileyebilir. Dünyanın gözü Hindistan’da.
#GazetehaberleriTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, dünyanın yakından izlediği yeni varyantlar hakkında Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Özpolat, vaka artış hızının azalmaması durumunda Türkiye'yi bekleyen tehlike konusunda uyarı yaptı.
#Bülent ÖzpolatSağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre Rize'de de koronavirüs vaka sayısından artış yaşanıyor. Sayının artmasında aile içi bulaşın en önemli neden olduğu belirtildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "Testlerde artan vakalar aynı soy isimlerde kümeleniyor, aile içi bulaşlar çok fazla" uyarısında bulundu. Mart ayı başında en az vakanın olduğu kentlerin başında gelen Hakkari’de de yükseliş yeniden başladı, polisler zırhlı araçlardan uyarı anonsları yapıyor.
#RizeÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika VaryantıSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste şu an 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Mart-nisan gibi 3'üncü piki yaşayacağımızı düşünüyorduk, öyle oldu, şu an 3'üncü pikteyiz. Açıkçası hem virüsün yapısı hem bu kadar mutasyon geçirmesi hem de aşılama programlarının hızlıca ilerlemesi neticesinde 4'üncü pikin olacağını düşünmüyorum" dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tek doz koronavirüs aşısının risklerini anlattı. Prof. Dr. Ceyhan, "Geçen hafta iki yakınım birinci dozu yaptırmışlardı, ikinci dozu bekliyorlardı. Koronavirüse yakalandılar, birisini kaybettik, biri de yoğun bakımda. Tek doz aşılamanın herhangi bir şekilde korumadığı gibi topluma da ciddi zararları var" dedi.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı Kararsızlığı