Dijital ortamdaki NFT’leri, gerçek hayatta da kullanım imkânı sunan utility (işe yararlılık) NFT örnekleri her geçen gün artıyor. Utility NFT’ler en yaygın şekilde etkinliklerde ön plana çıkarken; Türkiye’de bir zeytinyağı üreticisi Ayvalık’taki 50 zeytin ağacını NFT olarak sunmaya başladı. Şirket, ağaç sahiplerine her yılki hasattan toplanan zeytin ve zeytinyağını göndereceğini açıkladı.
#Utılıty NFTSanatın blokzincir (blockchain) teknolojisiyle yarattığı sinerjiden ve son dönemlerde oldukça popüler hale gelen NFT’lerden, metaverse ile ilgili yazılarımda sizlere bahsetmiştim. NFT pazarı her geçen gün yeni eserlerle, projelerle, iş birlikleriyle hızlı bir şekilde büyümeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor.
#NftKripto paraların popülerleşmesiyle birlikte sanat dünyası yeni nesil koleksiyonculukla tanıştı. Oyun ve kripto para meraklılarının bir süredir aşina olduğu dijital sahiplik sertifikası NFT’ler 2021’de patlama yaptı. NFT’lerin piyasa hacmi 22 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 16.7 milyar dolarını sadece 100 NFT oluşturuyor. NFT’lere biçilen değerler ise dudak uçuklatıyor. Açık arttırmalarda 69 milyon dolara satılan NFT eserler var.
#NFTİlk Türk NFT koleksiyonu ‘Fluffy Polar Bears’ (Pofuduk Kutup Ayıları), dijital evrende yerini aldı. Özel bir yazılımla çoğaltılmış 9.999 kutup ayısından birine sahip olmak isteyenlerse saniyelerle yarıştı. Hikâyeyi yaratıcıları anlatıyor.
#Türk NFT KoleksiyonuSon günlerde giderek popülerleşen NFT piyasası geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 'yanlış' satış vakasını konuşuyor. 300 bin dolarlık satış yapmaya çalışırken yaptığı kritik bir hata nedeniyle yüz binlerce dolar kaybeden bir kullanıcı pişman olsa da kaybını karşılamasının yolu maalesef yok...
#Nft