AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya açıklarında batan 3 bin ton boksit madeni taşıyan geminin, derinlik nedeniyle çıkarılmasının mümkün görülmediğini belirterek, "Gemi zamanla çürüyecek ve sızıntı oluşacaktır. Gemideki maden, yakıt, yağlar, sintine suları denizde kirlilik oluşturur" dedi.
#AntalyaAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya açıklarında batan 3 bin ton boksit madeni taşıyan geminin, derinlik nedeniyle çıkarılmasının mümkün görülmediğini belirterek, "Gemi zamanla çürüyecek ve sızıntı oluşacaktır. Gemideki maden, yakıt, yağlar, sintine suları denizde kirlilik oluşturur" dedi.
#AntalyaBoksit madeni, alüminyum metalinin ana hammaddesi olan, alüminyum oksit veya alumina mineralinden elde edilen bir cevherdir. Boksit, yeryüzünde genellikle laterit adı verilen, tropik veya subtropik iklim bölgelerindeki kırmızı topraklar veya kumlu bölgelerde bulunur. Bu bölgelerde uzun yıllar boyunca yağmur suları tarafından aşındırılan kayaların çözünmesi sonucu oluşur. Peki, boksit ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? İşte, o detaylar
#BoksitAntalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında yabancı bandıralı ticari gemi battı. Batan gemiden 5 personel kurtarılmıştı. Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada bir kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin kayıp olduğu, kayıp kişilere yönelik arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği kaydedildi.
#ANTALYASanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aluexpo Fuarı ve 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu'nun açılış töreninde, "Dünya ekonomisi sürekli yeni sınamalarla karşı karşıya. 2008 küresel ekonomik krizi, ABD ile Çin arasında başlayıp dünyaya yayılan ticaret savaşları, Covid-19 pandemisi derken şimdi de gerçek bir savaşla yüz yüzeyiz. İşte bu konjonktürden Türkiye olarak maalesef biz de etkileniyoruz. Ekonomimiz etkileniyor, sanayicimiz etkileniyor, vatandaşımız etkileniyor. Ancak biz bütün bu yaşananlara rağmen, krizlerden en az etkilenmek hatta oluşabilecek potansiyeli değerlendirebilmek için proaktif adımlar atmaya özen gösteriyoruz" dedi.
#Mustafa VarankYaklaşık 250 yıl boyunca Portekiz'in sömürgesi olan Brezilya 7 Eylül 1822 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Yüzölçümü 8.460.000 olan Brezilya, dünyanın en büyük beşinci ülkesidir. Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan ülkede en çok çıkarılan madenlerin başında boksit, bakır ve demir geliyor. Ek olarak Niyobyum rezervlerinin yaklaşık %95'i Brezilya'da bulunmaktadır. Brezilya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BrezilyaEmtia yatırımcısının gözde metalleri altın ve gümüş olurken; alüminyum fiyatları rekor üzerine rekor kırarak geçtiğimiz 13 yılın en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, alüminyum fiyatlarında gerçekleşen yükselişin sebeplerini ve öngörülerini hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#AlüminyumAlüminyum, savunma sanayinden otomotiv sektörüne, havacılıktan inşaat sektörüne farklı alanlarda hammadde olarak kullanılıyor. 2019 yılında dünya genelinde 63 milyon ton alüminyum tüketildi. Alüminyumun her geçen yıl kullanım alanı büyürken, küresel pazarda yeni ürünlerin geliştirilmesi için büyük rekabet yaşanıyor.
#GazetehaberleriKuzey Yarım Kürenin 36- 42 kuzey paralelleri ve 26- 45 doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye'de üç farklı iklim görülür. Karadeniz, Akdeniz ve Karasal iklimin görüldüğü ülkemizde tarımsal verimlilik oldukça yüksektir. 6. sınıf öğrencileri için ülkemizin kaynakları ve ekonomik faaliyetler konusunu anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin Kaynakları Ve Ekonomik Faaliyetler Konu AnlatımıAntalya Barosu avukatları Ahmet Onaran ve Merve Özer, Muğla'nın Milas ilçesinde, müvekkilerinin sahasını işlettiği (rödovans) boksir maden alanında, ruhsat sahiplerinin pompalı tüfekli saldırısına uğradı. Avukatların ölümden döndüğü saldırının ardından gözaltına alınan 4 şüpheliden biri tutuklandı, 3'ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Saldırı anı, güvenlik kameralarına anbean yansıdı.
#Avukat‘Milas’ın Ilbıra Dağı Kazdağları mı oluyor?’ (7 Kasım 2019) başlıklı yazımızın altından beklemediğimiz bir ‘zultanit taşı’ zenginliği ortaya çıktı. Ilbıra’nın Didim-Akbük-Kıyıkışlacık sınırlarında Bafa’ya dönük yüzünde, Etibank’ın alüminyum boksit madeni içinde çıkan yan ürünün adının zultanit taşı olduğunu söyledik. Milenyum Madencilik üzerine kayıtlı bu madenin ruhsat sahibi Murat Akgün’ün sözlerine de köşemizde yer verdik (15 Kasım). 6 sayfalık açıklamada yer alan bazı hususları aktarmak için bir özet yapalım:
#YazarMİLAS Zeytin Hasat Şenliği’nde sağlık üzerinde konuşma yapan Dr. Ender Saraç’ın bölgede çıkan ‘zultanit taşı’nın önemini anlatırken festival yapılmasını önermesi, protestolara neden oldu. Saraç, zultanit faaliyeti sırasında zeytinliklerin ve orman alanlarının zarar gördüğünü söyleyen bir vatandaşın protestosu üzerine anlatımında geri adım attı.
#YazarPetrol, uranyum, elmas ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların yer aldığı Afrika’nın Sahel bölgesindeki Fransız askerlerine destek isteyen Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Avrupa ülkelerinden özel kuvvetler talep etti. Aksi halde terör saldırılarının, rehin alma olaylarının ve Avrupa’ya gelen yasadışı mültecilerin artacağı uyarısı yaptı.
#Florence ParlyEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye'deki maden rezervlerinin katma değerli uç ürüne dönüştürülmesi projesi kapsamında ilk ihale, Muğla'da bulunan alüminyumun ham maddesi boksit cevheri için 15 Ocak 2019'da gerçekleştirilecek. İhaleyi kazanan yatırımcı, UMREK koduyla yapacağı rezerv araştırmasının ardından kuracağı tesiste alüminyuma dönüştürdüğü boksit cevherine en az 50 kata kadar değer kazandırabilecek. Yatırımcının tesisin kurulumunda kullanacağı ekipmanın yüzde 40'ını yerli üretimden karşılaması şartı getirilirken, teknik olmayan personel istihdamının da yine yüzde 40'ı bölgeden sağlanacak. Türkiye'nin diğer metalik ve endüstriyel madenleri için de uç ürün ihalelerinin yapılması planlanıyor.
#Boksit Cevheri