Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı “İnovasyonda Kadın Programı”nda bu yıl finale kalan iki ayrı kategorideki 6 kadın girişimci toplam 1 milyon TL ödüle layık görüldü. Girişimci kadınlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.
#KADEMTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#UzayTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper GezeravcıÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarAntalya Organize Sanayi Bölgesi’nin, üretimdeki katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirdiği,
#Ar-Ge Ve İnovasyonTürk bilim insanları yaptığı çalışmalarla önemli gelişmelere imza atmaya devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Akpek’in üzerinde çalıştığı proje tamamlandığında ağır yanık ve yaralanmalarda yapay deri kullanılarak tedavi süreci hızlandırılacak.
#Yapay DeriNanoteknoloji mühendisliği bölümü nedir, kaç yıllıktır ve bölümden mezun olanlar ne gibi iş imkanlarına sahiptir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimcilik (BİGG) Destekleme Programı’nın Türkiye çapındaki 23 uygulayıcı kuruluşundan biri olan Yaşar Üniversitesi BİGG-Y, 2019/2. Dönemi’ni 5 projesine destek alarak başarıyla kapattı. Bilgi Teknolojileri ve Transfer Ofisi Müdürü Necip Özbey ve BİGG-Y Proje Yürütücüsü Ayşe Şen, 11 girişimci ekibin projelerinin TÜBİTAK’a gönderildiğini belirterek, “Bu 11 projeden 5 tanesi, TÜBİTAK’tan tamamı geri ödemesiz 200’er bin TL’lik destek kazandı” dedi.
#Yaşar ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde konuştu. "Bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza bir müjde vermek istiyorum." diyen Erdoğan, "TÜBİTAK fen lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Koronavirüs aşısı ve ilacıyla ilgili de "2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi." diye konuştu. Öte yandan, Erdoğan, tören öncesinde TÜBİTAK desteği ile üretilen yüzde yüz yerli dünyanın ilk lastik tekerlekli 7 ton kapasiteli elektrikli iş makinasını test etti.
#ErdoğanMEB ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle, Türkiye genelinde 310 fen lisesinden 390 öğrenci, bilimsel projelerini 29-30 Nisan'da Kızılcahamam'da düzenlenecek öğrenci kongresinde bildiri olarak sunacak. Öğrencilerin projeleri daha sonra kitaplaştırılacak.
#MEBBilim meraklılarının bir araya geldiği Boğaziçi Üniversitesi Açık Ders bahar dönemi başladı. ‘Yaşamdan Bilime, Bilimden Yaşama’ temalı ilk seminerde konuşan Prof. Dr. Bora Garipcan, vücutla etkileşen malzemelerin insan yaşamındaki önemini anlattı.
#Boğaziçi ÜniversitesiODTÜ Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmelliyet Merkezinin (BIOMATEN) Kurucu Müdürü Prof. Dr. Vasıf Hasırcı ile ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren BTech Innovation Genel Müdürü Kuntay Aktaş arasında, kafatası kırıklarının tedavisinde kullanılmak üzere, zamanla eriyip doğal dokunun yeri alacak, 3 boyutlu yazımla üretilecek kraniyofasyal protezler geliştirilmesi için lisans anlaşması yapıldı.
#ODTÜOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma faaliyetlerini geliştirmek için kampus içerisinde ‘ODTÜ Araştırma Parkı’ kuruyor. 23 bin metrekarelik park sayesinde, kampustaki tüm araştırma merkezleri bir çatı altında toplanacak. ODTÜ’den alınan bilgiye göre Araştırma Parkı, 2017’de faaliyetlerine başlayacak.
#ODTÜ