Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, Kripto para birimi Bitcoin bir ülke olsaydı, dünyadaki en fazla enerji talep eden 41'inci ülke olurdu denildi. Raporda ayrıca 2019 yılında Bitcoin'in İsviçre’den daha fazla elektrik tüketeceği de öngörüldü.
#BitcoinKüresel piyasalar, ABD’de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişesini beslemesiyle negatif seyrediyor. Piyasalarda yaşanan bu çalkantı ise spot Bitcoin borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışı tetikledi. Bitcoin 60 bin doların altında dalgalanırken, kripto varlıkların borsa yatırım fonlarından milyar dolarlık çıkışlar yaşanıyor. Bloomberg verilerine göre 12 spot Bitcoin ETF’den son sekiz günde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Kripto piyasası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına ilişkin ipucu verecek enflasyon verilerine odaklanmış durumda.
#KriptoPiyasaların büyük bir merakla takip ettiği ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %3,4 arttı. Piyasa beklentisi de bir önceki ay %3,5 olan enflasyon artış hızının %3,4'e gerileyeceği yönündeydi. Açıklanan verilerin ardından Bitcoin, yüzde 5'e yakın bir yükselme gösterdi. Peki, Bitcoin ne kadar oldu? İşte 15 Mayıs Bitcoin fiyatı!
#BitcoinKripto paralarda hızlı rekorlar hızlı düşüşleri de beraberinde getiriyor. ABD’ onaylanan ETF’lerin etkisiyle rekor kıran kripto paralar geri çekilme yaşadı. Oldukça volatil seyreden kripto para piyasalarında yatırımcıların doğru hamleler yaparak dikkatli işlem yapması gerekiyor. Aksi halde marj aralığı bulunmadığı için birikimleri buharlaşabiliyor. Uzmanlar yatırım yaparken finansal okuryazarlığın olması gerektiğini belirtirken genel olarak da Bitcoin'de düzeltme beklendiğini öne sürdüler.
#Kripto ParaKüresel piyasalarda dengeler faiz, enflasyon, istihdam verileriyle yön bulurken iç piyasada da bu gelişmelerin yankıları gözlemleniyor. Döviz kurları, altın fiyatları, borsa hareketleri gibi piyasanın ana dinamikleri yatırımcıların tercihlerinde değişiklikler ortaya çıkarıyor. Merkez bankalarının faiz kararı haftasında piyasalarda beklentiler satın alınmaya başlandı. Fed’in faizi sabit tutması beklenirken faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin ya da güvercin açıklamaları önemle takip edilecek. Uzmanlar Borsa İstanbul’da 11 bin puanı işaret ederken döviz kurları için de tahminlerini açıkladı.
#AltınUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltip, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarması sonra BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 2.28 yükselişle başladı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Hem kredi notu hem görünüm yukarı çekilince borsa yeni haftaya coşkulu başladı” yorumunu yaparken, endeksin yerel seçimler öncesinde 10 bin seviyesini test etme olasılığının yüksek olduğunu anlattı.
#BIST 100 EndeksiEkimden itibaren üç ay boyunca güç toplamaya çalışan, yıl başından bu yana da yukarı hareketine devam eden BİST 100 Endeksi, geçen haftayı 9 bin seviyesinin üzerine çıkarak rekorla tamamladıkladıktan sonra yeni haftaya hızlı başladı. Borsadaki bu olumlu havanın 31 Mart seçimlerine kadar sürmesi bekleniyor.
#BorsaDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaMKK’nın verileri, kasımda borsadaki yerli yatırımcı sayısının ekime göre 350 bin kişi azaldığını ortaya koydu. En hızlı düşüş, 20-25 yaşındaki gençler ve yatırım tutarı 1001-5 bin TL arasında olan küçük yatırımcılar tarafında gerçekleşti. Peki neden? Uzmanlara göre sadece halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcılar, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih etti.
#BorsaKripto paralarda hızlı hareket sonrasında ılımlı gerileme hareketi olduğu gözlemlenmeye başlandı. 35 bin doları aşan Bitcoin 33 bin 500 dolara kadar gerilese de uzmanlar 38 bin doların üstündeki seviyelerin görülebileceğini öne sürüyor. Uzman isimler kripto para piyasalarını yorumladı.
#BitcoinLider kripto para birimi Bitcoin kısa süreli yükselişini düşüşe bıraktı. Ekim rallisi adı altında yükselişin başladığına dair iddialarla ortaya çıkan birçok uzman, yatırımcıların satışlarıyla birlikte yanılmış oldu.
#BitcoinKripto para birimleri ekim ayına hızlı bir giriş yaptı. Bitcoin son 24 saatte yüzde 4’ün üzerinde artışla 28 bin doların üzerine çıktı ve son 6 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Ethereum da yüzde 2.5’in üzerinde artışla 1.700 doların üzerine çıktı. Son dört yıldır ekim aylarının kripto paralar için pozitif seyirle geçtiğini belirten uzmanlar, risk iştahının sürmesi halinde BTC için ana direnç seviyesinin 30 bin dolar, ETH için ise 2 bin dolar olduğunu kaydetti.
#BitcoinGeçtiğimiz yıl art arda 4 toplantıda 75 baz puanlık artış kararı veren, bu yıl hız kesse de faiz artışlarını sürdüren Fed’in bu kararıyla ABD’de politika faizi, 2007’den bu yana en yüksek değerine çıktı. Makroekonomik gelişmelerden etkilenen Bitcoin'e ilişkin tahminler de gelmeye başladı. Matrixport tarafından yayımlanan araştırma raporunda bu artış kararının son olduğuna ilişkin sinyaller verdiğine, bu durumun da Bitcoin'de yüzde 20'lik bir ralliyi tetikleyebileceğine işaret edildi.
#BitcoinYılın başında 16 bin 500 doların biraz üzerinde işlem gören Bitcoin, bir hafta önce başlayan ralli ile hızlı bir yükselişe geçti ve 27 bin doları geçip 28 bin doları zorlayarak son 9 ayın zirvesine oturdu. Sadece bir haftada yüzde 40 yükselerek, 2022’de bir hayli zarar eden yatırımcısına kendini affettiremese de yüz güldürdü. Bu yükseliş bekleniyor muydu ve ne tetikledi? Daha önemlisi, yükseliş devam eder mi? Uzmanlar yanıtladı.
#Bitcoin