bilimsel haberleri sayfasında bilimsel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 61427 bilimsel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TPAO'nun Fatih Gemisi çalışmalarına ilişkin, "Şu anda Türkiye Petrolleri o gemiyle ilgili son testlerini, hazırlıklarını yapıyor. Onlar bittikten sonra amacımız 1-2 ay içerisinde kış girmeden orada ilk sondaja başlamak. Kendi ekonomik bölgemiz içerisinde yer alacak. Antalya açıklarında planlanıyor. Ümitliyiz ama bunu biraz zaman gösterecek." dedi.
#Oruç ReisSosyal varlıklar olara etrafımızdaki insanlar üzerinde iyi intiba bırakmak bizim için son derece önemli. Hatta bir çoğumuz için dünyadaki en önemli şey. Bu nedenle sosyal medyada sabahtan akşama kadar ne kadar akıllı, güzel ve farklı biri olduğumuzu göstermek istiyoruz. Sırf insanlar bizden hoşlansın diye. Neyse ki bilimin bu konuda da söyleyeceği bir kaç tavsiye var.
#BilimselOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından bilimsel çalışma amaçlı üretilen arılardan elde edilen yaklaşık bin 200 kilogram bal, kilogramı 50 liradan satışa sunuldu. OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler: "Eğitim amaçlı yetiştirdiğimiz arılardan elde ettiğimiz bal, tamamen bilimsel metotlar kullanılarak ve doğal olarak elde edilmiştir" dedi.
#BilimselVe sırrı çözüldü... Antalya Çıralı plajı yakınlarında bulunan yanartaşın alevi uzmanlara göre 2.500 yıldır yanıyor. Bu güne kadar bilimsel olarak bu taşın neden alev aldığı tam olarak açıklanamamıştı. Slate’in haberine göre ise taşın yanmasının sebebi ruthenyum isimli element. Ruthenyum içindeki bileşenler sayesinde kayaların alev almasını sağlıyor.
#AntalyaÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorMurat Balcı kimdir sorusu, Polis Akademisi Başkanlığına atanmasıyla birlikte gündeme geldi. Uzun yıllardır akademik kariyeriyle dikkat çeken Prof. Dr. Murat Balcı, ceza hukuku alanında uzmanlığı ve çok sayıda bilimsel çalışmasıyla tanınıyor. 2024 yılında Polis Akademisi Başkanı olarak görevlendirilen Balcı, Türkiye’de hukuk ve ceza muhakemesi alanında önemli akademik çalışmalara imza atmıştır. Peki, Murat Balcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Murat Balcı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Murat BalcıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinin açılışında konuştu. Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettikleri Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe-Sayburç-Çakmaktepe ve Sefertepe’de yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik Dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, şu anda Türkiye genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın devam ettiğini belirtti.
#Mehmet Nuri ErsoyOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü'nün, kurumların yapay zekadan en ileri düzeyde yararlanması için çalıştığını belirterek, "Pek çok alanda verimlilik artışı getiren yapay zekadan daha fazla faydalanacağız." ifadesini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDesilyon, Rusya'nın Google'a kestiği 20 desilyon dolarlık cezanın ardından merak konusu oldu. Bu kadar büyük bir paranın hesaplamasını kafasında canlandıramayan vatandaşlar, desilyon nedir ve ne kadar sorusuna cevap aradı. Matematikte bu büyük sayılar, "10" tabanına göre artan sıfır sayısıyla ifade edilir. Desilyon, 1 ve 33 sıfır ile ifade edildiği için, bunun hem altında hem üstünde birçok sayı vardır. İşte, desilyon hesabı hakkında detaylı bilgiler
#DesilyonİLAÇ etkin maddesi amaçlı üretilecek kenevir kotası belirlendi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ülke toplam kotası 5 bin metrekare yetiştiricilik alanında yıllık 120 bin kök bitki ile sınırlandırılırken, belirlenen kotanın dağıtımında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili kılındı.
#İlaç SanayiCumhuriyet Haftası kapsamında öğrenciler pazartesi günü ilk derse cumhuriyetin kuruluş destanını konu alan “Cumhuriyete Doğru” tiyatro oyunundan çekilen görüntülerin sinematografik kurgusundan oluşan “Dersimiz: Cumhuriyete Doğru” isimli filmi izleyerek başladı.
#İlk Ders ‘Cumhuriyete Doğru’Aramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarÇölün ortasındaki taşların üzerine kazınmış yuvarlaklar, gemiler... Ne yapanların kim olduğu belli ne de yapılma zamanı... Ancak uzmanlar bu oymaların hem önemli hem de benzersiz olduğu konusunda hemfikir. İşte ayrıntılar...
#KatarGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#Yeşilay