bilimsel haberleri sayfasında bilimsel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 53601 bilimsel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TPAO'nun Fatih Gemisi çalışmalarına ilişkin, "Şu anda Türkiye Petrolleri o gemiyle ilgili son testlerini, hazırlıklarını yapıyor. Onlar bittikten sonra amacımız 1-2 ay içerisinde kış girmeden orada ilk sondaja başlamak. Kendi ekonomik bölgemiz içerisinde yer alacak. Antalya açıklarında planlanıyor. Ümitliyiz ama bunu biraz zaman gösterecek." dedi.
#Oruç ReisSosyal varlıklar olara etrafımızdaki insanlar üzerinde iyi intiba bırakmak bizim için son derece önemli. Hatta bir çoğumuz için dünyadaki en önemli şey. Bu nedenle sosyal medyada sabahtan akşama kadar ne kadar akıllı, güzel ve farklı biri olduğumuzu göstermek istiyoruz. Sırf insanlar bizden hoşlansın diye. Neyse ki bilimin bu konuda da söyleyeceği bir kaç tavsiye var.
#BilimselOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından bilimsel çalışma amaçlı üretilen arılardan elde edilen yaklaşık bin 200 kilogram bal, kilogramı 50 liradan satışa sunuldu. OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler: "Eğitim amaçlı yetiştirdiğimiz arılardan elde ettiğimiz bal, tamamen bilimsel metotlar kullanılarak ve doğal olarak elde edilmiştir" dedi.
#BilimselVe sırrı çözüldü... Antalya Çıralı plajı yakınlarında bulunan yanartaşın alevi uzmanlara göre 2.500 yıldır yanıyor. Bu güne kadar bilimsel olarak bu taşın neden alev aldığı tam olarak açıklanamamıştı. Slate’in haberine göre ise taşın yanmasının sebebi ruthenyum isimli element. Ruthenyum içindeki bileşenler sayesinde kayaların alev almasını sağlıyor.
#AntalyaAydın'ın Çine ilçesinde tarihi 7 bin 500 yıl öncesine ulaşan Tepecik Höyüğü'nde bulunan küllerin bölgeye 3 bin 500 yıl önce Santorini Adası'nda yaşanan volkanik patlamadan sonra geldiği tespit edildi. Prof. Dr. Sevinç Günel, 'Analiz neticelerinin Santorini küllerini vermiş olması, günümüzden 3 bin 500 yıl öncesi Santorini'de gerçekleşen volkanik patlama ve tabii ondan sonra süregelen depremlerle ilgili tahribatı ortaya koydu.' dedi.
#Tepecik HöyüğüAydın'ın Çine ilçesinde tarihi 7 bin 500 yıl öncesine ulaşan Tepecik Höyüğü'nde bulunan küllerin bölgeye 3 bin 500 yıl önce Santorini Adası'nda yaşanan volkanik patlamadan sonra geldiği tespit edildi. Prof. Dr. Sevinç Günel, 'Analiz neticelerinin Santorini küllerini vermiş olması, günümüzden 3 bin 500 yıl öncesi Santorini'de gerçekleşen volkanik patlama ve tabii ondan sonra süregelen depremlerle ilgili tahribatı ortaya koydu.' dedi.
#SantoriniBingöl'ün Yedisu ilçesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Uzmanlar ise son bir yıldır Bingöl için uyarılarda bulunuyor. Çünkü Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Bir-iki hafta önce Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram da hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarında Bingöl’e dikkat çekmişti. Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür de X’te yaptığı paylaşımda ‘büyük deprem beklediğimiz yer’ ifadelerini kullandı. Peki Bingöl ve çevresindeki önemli faylar hangileri? Kaç büyüklüğünde deprem üretebilir?
#DepremDüzce’de sosyal medyanın etkin kullanımı için iki gün boyunca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi” düzenlendi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, sosyal medya kanallarının kurumsal politikalarını kamuoyuyla paylaşmak isteyen kamu kurumlarının geniş kitlelere ulaşmalarına imkân sağladığını belirtti. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da programda “Dijital Güvenlik ve Dijitalde Doğru Haber Okuma” başlıklı oturumunda bilgi paylaşımında bulundu.
#DüzceAmerika Birleşik Devletleri’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan Marcus Aurelius heykeli, uzun süren bilimsel ve hukuki çalışmaların ardından Türkiye’ye iade ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bilimsel kanıtlar, titiz araştırmalar ve uluslararası hukuk mücadelesiyle bir eserimizi daha vatanına kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz! Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız!" ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıCERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı) yapılan ve liselilere araştırma laboratuvarında deneyim şansı sunan bir yarışmada, son dört yıldır başarılı olan takımların yüzde 15’i Türkiye’den çıktı. İlk düzenlendiği yıldan beri yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu olan Prof. Dr. Çetin, detayları anlattı...
#Cern KâşifKahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini işaret eden Prof. Dr. Naci Görür, "Zannediyor musunuz ki Güneydoğu'da ilk kez bir deprem oldu ve 50-60 bin insan toprağa verildi. Bu yeni bir olay değil. Bizi tehdit eden faylar nerede, bu faylar 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzeyinde bulunuyor. 7 ve üzeri büyüklükte deprem olduğu zaman, Bursa'nın zemini çürük olduğu için, en fazla hasar verecek bölgelerden biri olacak." dedi.
#Naci GörürAlmanya’nın Nürnberg kentinde ikinci kez düzenlenen havacılık ve uzay kongresi AACII, bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek son teknolojilerin tartışıldığı önemli bir platform haline geldi. Uzay mühendisi Günay Ahmet Can, kongrede geleceğin yangın söndürme uçağı ‘Inferno’yu tanıttı.
#Almanyaİstanbul’da bir grup öğrenci, kargaların taşıdığı bir taşın göktaşı olabileceğini keşfetti. Üniversite kampüsünde bulunan taşın, yapılan incelemeler sonucunda uzay kökenli olduğu doğrulandı. Bu beklenmedik durum, kargaların sıradan yaşamlarının ötesinde ne kadar gizemli olabileceğini de gösteriyor. Peki, göktaşları daha çok nerelerde bulunuyor? Gerçekten maddi bir değere sahipler mi? Kargaların bu taşları nasıl bulduğu ve taşıdığı hakkında ne düşünmeliyiz? Prof. Dr. Emre Erdem ile konuştuk.
#GöktaşıSevgili Hürriyet okurları... Tüp bebek tedavisi, çiftler için hem fiziksel hem de duygusal olarak yoğun bir süreçtir. Tedavi sürecinde yaşanan belirsizlikler, beklentiler ve zaman zaman hayal kırıklıkları, umutsuzluk hissini beraberinde getirebilir.
#Tüp Bebek TedavisiGeçen hafta sonu Wuppertal şehrinde düzenlenen 2025 Almanya Yıldızlar & Gençler U21 Şampiyonası’na, 125 kulüpten 550 sporcu katıldı. Almanya’nın en köklü taekwondo kulüplerinden biri olan Taekwondo Özer, bu önemli organizasyonda büyük bir başarıya imza atarak 1 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya ile turnuvayı tamamladı.
#ALMANYACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk bilim insanlarının Antarktika'da mikroplastik tespit etmesine ilişkin, "Gözle görünmeyecek kadar küçük ama geleceğimizi tehdit edecek kadar büyük olan mikroplastikler, dünyaya bir kez daha sorun kadar çözümün de küresel olduğunu söylüyor. Bu yüzden 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
#Emine ErdoğanKanser her geçen gün daha fazla genç kadını etkiliyor. Başta meme kanseri olmak üzere tiroid, rahim ağzı, ince bağırsak ve böbrek kanserleri genç kadınlarda daha fazla görülmeye başladı. Peki bunun sebebi ne? Uzmanlar bir hormonun merkezi bir rol oynadığı düşünüyor.
#Gençlerde KanserAmerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Alabama Birmingham Üniversitesi’nde doktora yapan ve KOAH hastalığı için yeni tedavi yöntemleri üzerine çalışan Ezgi Sarı, laboratuvarında ve katıldığı konferanslarda her zaman şık ve uyumlu kıyafetleriyle dikkat çekiyor. Başarılı bir akademik kariyeri olan 30 yaşındaki Sarı, “Bu dünyaya hem bilim insanı hem de prenses olmak için geldim” diyor.
#Alabama Birmingham ÜniversitesiTürkiye’de kadınların yükseköğretime katılımı ve akademideki etkinliği artmaya devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü sebebiyle paylaştığı verilere göre; üniversitelerdeki kadın öğrencilerin oranı yüzde 53, kadın akademisyenlerin oranı ise yüzde 47 oldu.
#Üniversitelerde KadınDünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu’nun İstanbul’da başlayıp notaların izinde ABD’ye kadar uzanan müzikal yolculuğu; “Müzik: Fahir Atakoğlu” belgeselini AKM’de izleme fırsatı buldum. Belgesel, reklam, sinema filmi, televizyon dizisi, senfonik konser, caz albümü ya da popüler şarkılar hep onu hatırlatıyor.
#Fahir AtakoğluSantorini’de volkanın patlama ihtimali üzerine Türkiye’nin nasıl etkileneceği tartışmalarına arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık da katıldı. 3 bin 600 yıl önceki patlamanın izlerini Patara’da gördüğünü belirten Prof. Dr. Işık, “Kül bulutu buraya kadar ulaştı ancak kesinlikle tsunami izi yok” dedi.
#SantoriniTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGV