Akdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkHavaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı şikayetleri de arttı. Uzmanlar kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği dönemde bağışıklığı güçlü tutmanın önemli olduğunu vurguluyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Ganime Yıldırım da grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlü tutmak için beslenmede protein, posa vitamin ve minerallerin artırılması gerektiğini ifade etti. İşte kış döneminde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları...
#BağışıklıkSosyal medyadaki bir paylaşım büyük bir tartışmanın ateşini fitilledi. Çocuğunu doğumundan itibaren vegan beslendiğini açıklayan bir doktor nedeniyle konu TT listesine yerleşti. Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu hem uzmanları hem de ebeveynleri ikiye bölüyor. Kimisi bu duruma tepki gösterirken, kimisi ise veganlığın faydalarını savunuyor. Tartışmayı tüm detayları ile ele aldık...
#VeganSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıRamazan ayında öğünlerde oluşturulacak düzen ve öğünlerde alınacak besinlere dikkat edilmesi sayesinde zinde ve sağlıklı bir ramazan geçirilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, “Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için beslenme kalkanı oluşturun. Bu ayda uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle beslenme problemleri ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Uzm. Dyt. Cem Nevşioğullarıİlkbahar ile birlikte başlayan sıcaklık ve basınç değişimlerinin insan vücudu üzerinde problemler meydana getirdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cem Nevşioğlu, doğru beslenmeyle bahar yorgunluğundan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Nevşioğlu, bahar yorgunluğunun etkilerini hafifletmek için tavsiyelerde bulundu.
#Beslenme Ve Diyetetik Uzmanı Cem NevşioğluGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Kübra ŞahinHalk arasında ''bağırsak florası'' olarak da bilinen ''bağırsak mikrobiyotası'', yanlış beslenmeyle doğrudan etkileniyor ve birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. İşlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekti.
#Kırmızı Et TüketmekBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik Uzmanıİltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
#Arş. Gör. Kübra ŞahinBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
#MargarinYeni yıla saatler kala hepimizi tatlı bir telaş sardı. Yılbaşı gecesinin peşinden gelecek olan 3 günlük sokağa çıkma yasağı da göz önüne alınınca hazırlıklar da bir o kadar yoğunlaştı. Eksikleri tamamlamak için hepimiz marketlere koştuk. Yılbaşına özel yemekler, kuruyemişler, tatlılar şimdiden planlanmaya başlandı. Ancak 4 gün boyunca evde kalınacağı ve günlerimizin hareketsiz geçeceği göz önüne alındığında uzmanlar beslenme için çok dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor.
#Yılbaşında BeslenmeYılbaşı günü kalori kısıtlamasına sabahtan başlamak en doğrusudur. Her gün olduğu gibi kahvaltı, öğlen yemeği ve ara öğünlerin mutlaka yapılmasına dikkat edilmeli ve öğün atlanmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Zeynep Güler Yenipınar, yılbaşı sofraları hakkında uyarılarda bulundu.
#YılbaşıBağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor. Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma uyku döngüsünü bozabilir” dedi.
#KarantinaBağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor. Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma-uyku döngüsünü bozabilir” dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıKoronavirüs bir başka değişle COVID 19, akciğerleri hedef alan ve hastada solunum problemlerine yol açan bir virüstür. Dolayısıyla güçlü bir solunum sistemi bu virüsten korunmada çok önemlidir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, güçlü bir solunum sistemi ve akciğer sağlığı için beslenme önerilerinde bulundu.
#Akciğerleri GünlendirmeKış aylarında hem koronavirüs hem de mevsimsel hastalıklar nedeniyle birçok kişi bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Bu açıdan vitamin ve mineral ağırlıklı beslenme öne çıkıyor. Peki hangi vitamin hangi yiyeceklerde bulunur? Cevabı uzmanından aldık…
#Bağışıklık SistemiDiyabette erken teşhisin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, "Bir damla kan ile açlık kan şekeri ölçülerek yapılan, çok basit olan bu işlemle diyabeti erken teşhis edebiliriz. Tedavi aşamasında da tam uyum çok önemli'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, havaların soğuması ile gribal enfeksiyon ve koronavirüs salgınına karşı, vatandaşlara bol bol C vitamini tüketmelerini ve kış çorbası içmelerini tavsiye etti. Balcı, bağışıklığı güçlendiren kış çorbasının tarifini de paylaştı.
#C VitaminiGlütene karşı hassasiyeti olan herkesin çölyak hastası olmadığına dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, "Çölyak, bu hassasiyetin en şiddetli semptom gösteren türü. Glüten tolerasyonu ise kişiden kişiye değişkenlik gösterir'' dedi, glüten diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
#GlütenBeslenmenin temel taşı ve vücudun en önemli kimyasal bileşeni olan su, sağlık ve vücut açısından önemli faydalar sağlıyor. İçtiğimiz suyun miktarı kadar sahip olduğu özellikler de sağlığımız için büyük önem taşıyor. Dışarıdan aldığımız sularda belirtilen pH değerleri suyun içerisinde bulunan hidrojen miktarına işaret ederken yüksek pH'a sahip sular daha çok oksijen tutuyor ve tazeliklerini daha uzun süre koruyor.
#İçme SuyuMeme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Meme Kanserine İyi Gelen BesinlerHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Kışa Sağlıklı GirmekHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıProf. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, zayıflama diyeti yapan bireylere yağ içeriği düşük lor peynirini tavsiye etti. Garipağaoğlu diğer süt ürünlerinde bulunmayan serum proteinlerini içeren lor peynirini, sporculara, yaşlılara, çocuklara ve tansiyon hastalarına da önerdi.
#Lor PeyniriBeslenme ve diyetetik uzmanları Dr. Ülkü Demirci ile Arş. Gör. Kübra Şahin, sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli tüyolar verdi. “Aç kalmayın, öğüt atlamayın” önerisinde bulunan Dr. Demirci, sağlıklı kilo vermek isteyenlere, “tabak modeli’ni önerdi.
#Kilo Verme