Şifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümGıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünlerinin şifasını kendi oğlu üzerinde gözlemledikten sonra, tüm dünyaya anlatmak için girişimci oldu. 10 arıcı ile çıktığı yolculuğunda, Türkiye’de bir ilk olan ‘Sözleşmeli Arıcılık’ modeli ile 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştı. “Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” diyen Dr.Samancı, söyleşimizde ülke genelinde yaklaşık 4 milyon arı kovanının açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunun altını çizdi. Tanuğur, “Acilen arı yemi tedarik edip arıcılar birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırılması gerekiyor. Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalır,” sözleriyle krize dikkat çekti.
#BursaDemir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından oldukça zengin tropikal bir meyve olan kudret narı, ham bal ve saf Anadolu propolisi ile buluştu. BEE’O Kudret Narı Kırmızı Ginseng Propolis Shot, vitamin ve mineral açısından oldukça zenginken, pratik bir kullanım da sunuyor.
#Kudret NarıArıların kovanlarını temizlemek ve sterilizasyon sağlamak için kullandıkları propolis, İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Laboratuvarları’nda özenle hazırlanarak BEE’O Propolisli Kolonya’ya dönüştü ve ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızda olacak şekilde tasarlandı! Üstelik %99.9 antibakteriyel özellikte!
#PropolisBEE’O Propolis, Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Ziraat Yüksek Mühendisi Arıcılık Uzmanı Taylan Samancı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu tarafından Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek adına KOSGEB destekli Ar-Ge projesi ile 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurulmuştur.
#Sponsorlu İçerikİTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, “İki bin 500 tamamlanmış Ar-Ge projemizle kuruluşumuzdan bu yana 272 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı gerçekleştirerek ülkemize katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
#İtü Arı TeknokentGıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, sık sık hastalanan çocuğunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaparken bir çiftçiyle anlaşıp çocuğu için propolis ürettirmeye başladı. Ardından 2013 yılında çalıştığı firmadan ayrılıp Türkiye’de sözleşmeli arıcılık yöntemiyle propolis üretmek üzere İTÜ Teknokent’te kendi firması BEE’O’yu kurdu. 2016’da 3 ton propolis ürün üreten ve 1.3 milyon TL ciro elde eden BEE’O’nun hedefi bu yıl 5 ton propolisli ürün satışı gerçekleştirip, 1.2 milyon Euro’luk satışa ulaşmak.
#ArıAdını, Anadolu, Çatalhöyük’te doğmuş tanrıçaların tanrıçası Arı Tanrıça’dan alan ve Arı Tanrıça’nın yanında insanlığın ortak hazinesi 12 evrensel tılsım sembolden oluşan Bee Goddess, Kapalıçarşı dahil kuyumculardaki taklitlerinin peşine düştü. Bee Goddess’in yaratıcısı Ece Şirin, aralarında dev markaların da bulunduğu üreticiler hakkında dava açtı.