Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıOSMANLI Devleti döneminde kara ordusunda görevli, ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken ‘Alabaş’lar, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi’nde, her Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılan şenlikle anılıyor. ‘Deliler’ birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.
#OSMANLI DevletiBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların parçalarından yapılan kostümleri giyip, çevredekileri korkutan kişiler, bu yıl da 'Alabaş geleneği'ni sürdürüp, Osmanlı dönemindeki 'Deliler' birliğini andı.
#BursaÇifte felaketin ardından depremzedeler ilk bayramı hüzünle karşıladı. Yaşanan tüm kayıplara ve acılara rağmen bayram geleneği yaşatıldı. Sabah erkenden kalkıldı, bayram namazı kılındı, ziyaretçiler çadırlarda ağırlandı. En güzel kıyafetlerini giyen çocukların el öpme ve şeker toplama telaşı, moral depoladı.
#BAYRAMAkdeniz’i gezerken biraz hastalanınca gezi arkadaşımın köyünde uzun bir mola verdim ve hayatımın en ilginç düğünlerinden birine katıldım. Filmlerden fırlamış gibi neşe dolu Ege köyü Emirhacılı’da bayramda imece usulü para toplanıp yapılan ama aslında kimsenin evlenmediği düğünde herkes çok eğleniyor. Eğer 9 günlük tatilde yolunuz Manisa civarından geçecekse bu düğünün kapıları herkese açık, siz de uğrayın.
#SeyahatBayramlar, insan psikolojisi ve toplumsal huzuru açısından çok önemli dönemlerdir. Bayramlarımızın insan ilişkilerini onarıcı yönü vardır. 2 yıldır pandeminin gölgesinde bir yaşam geçirirken yaşamda pek çok şeyin değişmesine karşın bayram geleneğinin toplumumuzda değişmediğini söyleyebiliriz. Bayramın anlamını hissetmeli, büyüklerimizi ve sevdiklerimizi arayarak gönüllerini almalıyız. Bayramlar, yalnızlığın giderilmesinde önemli dönemler olduğu da unutulmamalı...
#BayramDOĞU ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı kentlerde asırlardır süren, bayram öncesi küçükten büyüğe ellere kına yakma geleneği, yaşatılmaya devam ediyor. Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan Elif Dilekçi (60), atalarından öğrendiği geleneği torunlarına aktarırken, bu bayramı da kınalı ellerle karşılayacaklarını ifade etti. Abdurrahim Aktaş (43), geleneklerin unutulamaması için çocuklarını bilgilendirdiklerini ifade ederek, "Eski geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi kaybetmeden Midyat'ta halen sürdürüyoruz. İnşallah örf ve adetlerimizi Midyat'ın tarihi gibi onların da kaybolmasına izin vermeyeceğiz.'' dedi.
#MardinBayram geleneği haline gelen gelen bayram mesajları bu yıl da etkisini sürdürüyor. Her zevke uyun 'sade, güzel ve en yeni resimli' bayram mesajlarını derledik. Bayramı beraber geçiremediğiniz ve uzak kaldığınız herkese ister SMS olarak ister WhatsApp’dan gönderebileceğiniz bayram mesajları...
#Bayram Mesajları