İstanbul'da çeşitli bankalar adına arayıp vatandaşların kredi kartı şifrelerini elde ederek dolandırıcılık yaptığı öne sürülen 3 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin dolandırdıkları vatandaşların paralarını bankamatiklerden çekerken özçekim yaptıkları ve daha sonra paraları eğlence mekanlarında harcadıkları tespit edildi.
#Kredi Kartı DolandırıcılığıDolandırılan kişiler arasında yeralan Geniş Aile dizisinin hiç konuşmayan "Lala Müfit"i Ahmet Sarsılmaz, başından geçenleri DHA’ya anlattı.İstanbul'da artan bankamatik dolandırıcılığı olayları ile ilgili Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği Ekiplerince çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında dolandırıcılığın yoğun olduğu bölgelerdeki kişiler yakın takibe alındı. 45 gün boyunca fiziki, kameralı ve takibe alınan şebeke üyelerinin kimlik ve adresleri tek tek tespit edildi. Dolandırıcılık olaylarının delillerinin netleşmesinin ardından geçtiğimiz operasyon kararı alındı. Avcılar'da bir bankamatikte düzenek kurduktan kurbanlarını beklemeye başlayan şebeke lideri olduğu öne sürülen Özgür A.(24), müşteri temsilcisi rolündeki Müge Y.(26) ve bunlara gözcülük yapan Özer Ö. yakalanarak gözaltına alındı. Aynı anda Bayrampaşa'da farklı adreslere düzenlenen operasyonlarda da Bahadır İ., Ersan Ü., Erkan K. da gözaltına alındı.(Mehmet AKTARAN - İSTANBUL DHA)
#HtvhaberTelefon dolandırıcılarına 220 bin lira kaptıran M.A.’nın sürekli para istenmesi üzerine şüphelenip ihbar etmesiyle harekete geçen jandarma, Şanlıurfa merkezli 7 kişilik bir telefon dolandırıcılığı çetesini yakaladı. Kendisini cumhuriyet savcısı olarak tanıtan ve nüfus bilgilerinin FETÖ tarafından çalındığını söyleyen A.D., Silivri’de yaşayan M.A’yı arayarak 150 bin lira istedi. M.A., parayı gönderdi. A.D., tekrar M.A.’yı arayarak 70 bin lira daha istedi. M.A. bu parayı da örgüt üyelerine teslim etti. Dolandırıcının üçüncü defa para istemesi üzerine şüphelenen M.A. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nı arayıp şikayette bulundu. Çalışma başlatan jandarma ekipleri, önce parayı almak için buluşma yerine gelen ve ‘Eldenci’ olarak adlandırılan F.A.’yı suçüstü yakaladı. Çetenin başında Şanlıurfa’da yaşayan A.D. olduğunu belirlendi. Jandarma teknik ve fiziki takibin ardından şebeke elebaşı A.D.’yi ve adamları M.B., M.A., S.K., H.G., B.B. ve F.A.’yı İstanbul’da yapılan eşzamanlı operasyonlarla yakaladı. Şebe üyeleriyle birlikte çok sayıda telefon, SİM kartı, bankamatik kartları, altın, para ve sürücü belgeleri ele geçirildi. Jandarma çetenin çalışma yöntemini de çözdü. Buna göre, çete elebaşı rasgele aramalar yaparak dolandıracağı kişileri tespit ediyor sonra kendilerini cumhuriyet savcısı olarak tanıp arıyorlar, kurbanları ikna ettikten sonra ‘Eldenci’ olarak adlandırılan şebeke üyesi sivil polis olduğunu söyleyerek parayı teslim alıyor.Şebeke üyelerinin FETÖ ismini kullanarak her mağdur için farklı teknikler kullandığı, kimine “bankadaki paranızı çekecekler”, kimine “ev tapunuzu ele geçirdiler”, kimine de “kuyumcu soygunu oldu, paraların sizin evinizde olduğu ihbarı var evinizi arayacağız” diyerek dolandırdığı tespit edildi. Jandarma, parayı almaya giden bir ‘Eldenci’nin, şebeke elebaşı A.D.’yi de dolandırdığını ortaya çıkardı. İddiaya göre A.D., mağdur M.A.’dan istediği ilk 150 bin lirayı ‘Eldenci’ye teslim etmesini istedi. ‘Eldenci’ aldığı parayı elebaşı A.D.’ye vermedi. A.D., mağduru tekrar arayıp 70 bin lira istedi. A.D. bu kez Şanlıurfa’dan biri ‘Eldenci’ gönderip parayı aldırdı. Şebekenin yakalanmasıyla dört dolandırıcılık aydınlatılırken, iki dolandırıcılık da engellendi. İfadelerinin ardından yedi kişi sevk edildikleri adliyede tutuklandı. Fırat ALKAÇ/İSTANBUL
#TelefonPhishing (kimlik avı) adı verilen yöntemi kullanarak otomobil ve para ikramiyesi kazanacakları vaadiyle kandırdıkları kişileri sahte banka hesabına yönlendirip banka hesaplarını boşaltan hacker çetesi İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı’nın operasyonuyla çökertildi. Yaklaşık bin kişinin banka hesaplarını boşaltarak 30 milyonluk vurgun yapan hacker çetesinin 13 üyesi yakalanırken çete üyelerinin paraları içki masalarında şarkı söyleyerek saydıkları ortaya çıktı.
#Phising2007 yılında bankamatik (ATM )dolandırıcılığı nedeniyle haberi olmadan hesabından para çekilen kullanıcı, bankanın güvenlik tedbiri almadığı, müşterilerini zarardan koruyamadığı gerekçesiyle paranın bankadan tahsil edilmesi için dava açtı. 6 yıl sonra davayı karara bağlayan mahkeme, davalı bankanın kötü niyetli 3. Kişilerin ATM cihazlarına kolayca müdahale ettiğini, bankanın düzenek yerleştirilmesini engelleyici tedbir almadığını, kamera gibi sistemler yerleştirmediğini ve yeterli denetim tedbirlerini almadığını gerekçe göstererek Ayşe Tuzlak adlı vatandaşa hesabından çekilen paranın yarısını ödemesine hükmetti. (Fotograf temsilidir)
Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) ve Sparkasse Genel Müdürü Theo Zellner, vatandaşları bankamatik ve kredi kartı dolandırıcılığı konusunda uyardı. Ayrıca dolandırıcılıkta kullanılan suç aletlerini de tanıtan bakan ve banka müdürü, uyanık olunmasını istedi.
HEDEF seçtikleri kişilerin bilgisayarlarına virüs programı göndererek internet bankacılığı şifrelerini çalıp hesaplarını boşaltan 24 kişilik şebeke çökertildi. Zanlıların bu yöntemi kullanarak şimdiye kadar 32 kişinin hesabından 536 bin 524 TL’lik haksız kazanç elde ettiği belirtildi.
Cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarla GSM abonelerini dolandıranlarla ilgili karakol ve savcılıklara yapılan suç duyurularının sayısı son 6 ayda 10 bini buldu. Cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarla GSM abonelerini dolandıranlar evlerini birer çağrı merkezine dönüştürüyor ve aramalarda açık hat diye adlandırılan SIM kartları kullanıyor. Bu dolandırıcıların günlük geliri 20 bin TL’yi buluyor.