Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) öncülüğünde düzenlenen Marmara Denizi 2010 Sempozyumu’nda tükenen balık potansiyelinden deniz trafiğine, kıyılardaki yoğun yapılaşmanın yarattığı kirliliğe pek çok sorun mercek altına alındı. Konu başlıklarından biri de lüferdi. Sempozyumda, bir sunum yapan TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Bayram Öztürk’le Poyrazköy’den 14 metrelik balıkçı teknesiyle Boğaz’a, oradan Karadeniz’e açıldık. Sekiz saat kaldığımız teknede bir düzine lüfer yakaladık, gece oldu ağ attık. Ağlarımız lüferle değil, Marmara’da balığın bittiğine ve yoğun kirlenmeye işaret eden binlerce denizanasıyla doldu
Somali, 8 Şubat’ta Ankara’da imzalanan 10 yıl süreli savunma işbirliği anlaşmasını onayladı. Anlaşmanın onaylanması dünya basınının dikkatinden kaçmadı. Pek çok gazete sayfasında bu gelişmeye yer verirken ABD’de 'gölge CIA' olarak da bilinen özel istihbarat ajansı STRATFOR anlaşmayı mercek altına aldı ve dikkat çeken bir analiz yayınladı.
#TürkiyeTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı. Ayrıca Türkiye ile Cezayir arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik alanlarda iş birliğini içeren 15 anlaşma imzalandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk’ta yayınlanan Panaroma gazetesine yazdığı makalede, “Türkiye dost ve kardeş Arnavutluk’un gelişimi ve güvenliği için her zaman en içten ve samimi duygularla sonuna kadar desteklemiştir ve desteğini sürdürmekte kararlıdır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon günlerde ilişkileri gerilimli bir hal alan İngiltere ve Fransa'nın liderleri G20'de bir araya geldi. Görüşmenin gündemine 'balıkçılık krizi' damga vururken gerginlikleri vücut dillerinden belli olan Macron ve Johnson ilginç fotoğraflar verdi...
#G20 Liderler ZirvesiMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kıbrıs Rum kesiminde Atatürk'ün anlatıldığı kitabın sayfasının yırtılması kararına ilişkin, "Bu çarpık ve düşmanca zihniyetin yeni bir örneğidir. Bu olay kimlerle ve nelerle uğraştığımızı açıkça göstermektedir. Şiddetle reddediyor, şiddetle kınıyoruz. Gerçekten pes doğrusu." ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıSon yıllarda pek çok kişi tarafında Bahçesaray anlaşması merak edilmektedir. Türk devletinin Rus devleti ile imzaladığı bu anlaşma ilk anlaşma olarak bilinmektedir. Bu nedenle pek çok bireyin aklına Bahçesaray Antlaşması nedir? Bahçesaray Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti nedir? Soruları gelmektedir. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Bahçesaray AntlaşmasıAvrupa'da sular ısındı! İngiltere, Manş Denizi'nde avlanma konusunda Fransa ile anlaşmazlık nedeniyle Jersey Adası'na iki devriye gemisi gönderiyor. Devriye gemileri Kraliyet Donanmasına ait... Savaş hazırlığına benzer adımların ardından İngiliz medyası da 'silah başına' manşetleri atmaya başladı.
#İngiltere