Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Av yasağı döneminde yeni sezon için hazırlık yapacak balıkçıların yanı sıra vatandaşlar , 'Balık avı yasağı ne zaman başlayacak?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, konuya ilişkin detaylar...
#Av YasağıDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarAkdeniz’de ve Ege Denizi'nde ekosistem, balıkçılık ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturan balonbalığı ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın balıkçıların avlanmasına yönelik destek alımı devam ediyor. Türkiye genelinde bakanlığın belirlediği kriterlere uygun balonbalığı avcılığı yapan balıkçılara yılbaşından bugüne kadar 16 bin 24 balık için 164 bin lira destek ödemesi yapıldı.
#AkdenizYeni av sezonu öncesi önemli bir çağrı yapıldı. “Küçük balıklar avlanılmamalı” diyen Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alın” uyarısında bulundu.
#BalıkDenizlerde 1 Eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıklar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari avcılık yapanlar için ‘marka’ uygulamasını hayata geçirdi. Balıkçıların, üzerinde QR kod bulunan markaları 1 Eylül’e kadar tüm ağ malzemelerine taktırmaları gerekiyor. Böylece hem kaçak avcılığın hem de deniz canlılarının ölümüne neden olan hayalet ağların önüne geçilmesi hedefleniyor.
#Hayalet AğBalıkçıların bayramı dün itibarıyla başladı. Balık av yasağı sona erdi ve balıkçılar denize açıldı. İlk gün istenilen seviyede balık avlanamasa da balıkçılar sezondan umutlu olduklarını söyledi. Balık avının ilk gününde ağlara en çok takılan balıklar arasında ise istavrit vardı. Balıkçılar, “Henüz sezon yeni başladı. Fiyatların oturması için 10-15 gün beklemek gerek” diye konuştu.
#GazetehaberleriNallıhan Çayırhan Gölü’ndeki balıkçılar, “Vira Bismillah, rastgele” diyerek sezonu açtı. 96 kayıkla 111 kişinin geçimini balıkçılıktan sağladığını belirtenkooperatif başkanı Hasan Kudu, “İsrail sazanı tutuluyor, Suriye, Irak gibi ülkelere, Ortadoğu bölgesine gönderiliyor. Havaların durumuna göre günlük 9-10 ton balık tutulduğu oluyor” dedi.
#Murat YILMAZAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, balon balıklarının ‘altın zehirli kurbağa'dan sonra dünyadaki en zehirli ikinci omurgalı hayvan olarak kabul edildiğini söyledi. Prof. Dr. Deval, "Balon balıklarının gonad, karaciğer, bağırsak, kas dokuları ve bazen de derileri Tetrodotoksin (TTX) olarak tanımlanan nörotoksin içerir. Siyanürden 1200 kat daha zehirli olan tetrodotoksin insanlar için de ölümcüldür. Bir balon balığında 30 yetişkin insanı öldürmeye yetecek kadar toksin vardır ve bilinen bir panzehir de yoktur" dedi. Bir balon balığının kuyruğunu getirene 5 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacağı açıklanmıştı.
#Balon BalığıTürkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
#EKONOMİ