Trabzon'da balık tezgahlarındaki çeşitlilik sürüyor. Trabzon Balıkçılar Hali'nde; mezgit ve istavrit kilosu 100, palamut ve hamsisinin kilosu 150 liradan satışa sunuluyor. Balıkçı Mustafa Karslı, sezonun bol ve bereketli geçtiğini ifade ederek, "Balık fiyatları seyrinde gidiyor. Bu ay içinde çok büyük bir değişiklik beklemiyoruz. " dedi.
#Balık FiyatlarıKaradeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Rize’de ilk haftalarında bol avlanan palamut yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Kilosu 100 liradan satılan hamsinin boyu da yaklaşık 15 santime kadar ulaştı.
#HamsiAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'nde Kuruçeşme, Sarıyer ve Beykoz kıyılarında aşırı kirliliğin göstergesi binlerce denizanasını görüntüledi. Dr. Kesici, Marmara'da depremden sonraki en önemli ikinci tehlike olarak gösterdiği istilacı denizanalarının toplanması gerektiğini söyledi. Dr. Kesici, "Marmara Bölgesi'nin depremden sonra önlem alınması gereken en ciddi ve tehlikeli sorunu Marmara Denizi ve körfezin kirliliğidir. Ne yazık ki ülkemizin en kirli denizlerinin başında, iç deniz özelliğine sahip, çok hassas ve kırılgan ekosistemi bulunan Marmara Denizi geliyor" dedi.
#Marmara DeniziEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkYeni balık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak. Denizlerdeki av yasağının bitmesine sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 1, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu sayede yasa dışı avcılık önlenebilir” dedi.
#Av YasağıLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziBURSA’da Uluabat Gölü, yeşil renge boyandı. Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran gölde alg patlaması yaşandığını belirterek, "Suya karışan atıklar, göldeki azot ve fosfor oranını artırdığı için algler çoğalıyor. Alglerin çoğalması suda yaşayan ve gölden balık yiyen canlılara zarar veriyor" dedi.
#BursaWorldview Impact Foundation’ın Ecofriend platformu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı desteği ile Myanmar’da Thor Heyerdahl Climate Park’ta oluşturulan alan içerisinde 17°07'42.6"N 94°29'24.5"E konumunda bulunan ormana hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izini sıfırlamak amacıyla projeye destekte bulunan Juventuslu milli futbolcu Merih Demiral’ın adını verdi. Merih Demiral bu katkısıyla dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.
#Merih DemiralAsıl adı Eskikaraağaç olan ve 2011’de Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilen köy, Bursa merkeze sadece 44 km uzaklıkta… Son yıllarda Bursa’nın gözde adreslerinden olan Gölyazı’nın yanıbaşında bulunuyor. Burayı özel kılansa Avrupa’daki leylek köyleri ağının Türkiye’deki tek temsilcisi olması… İşte salgın sonrası dönemde mutlaka uğramanız gereken leylek köyü hakkında bilgiler…
#Eskikaraağaç Leylek KöyüTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Millet bahçelerini balık tüketiminin merkezi haline getirmek istiyoruz. Millet bahçelerinde en az bir balık ekmek büfesi olsun istiyoruz. Balık ekmek büfeleri, toplumun sağlıklı beslenmesine, milli üretimde sürdürebilirliğin sağlanmasına katkı sağlayacaktır" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli