Eskisi gibi değil. Şartlar değişti. Dünyanın daha fazla uçağa ihtiyacı var. Ama imalatlardaki azalmalar, sefer sayılarındaki artışlar arasında doğru orantı yok. Hızla artan seferler uçakları yoruyor. En kısa sürede bakım yapılmaya çalışılıyor. Hızlı operasyonlar için uçak zorlanıyor. İnişlerdeki yeni pilot hatalarından, üçüncü dünya ülkelerindeki havalimanlarında ay yüzeyi gibi olan pistler uçakları etkiliyor. Hızlı operasyonlar uçakları yoruyor. Daha hızlı büyük bakımlara gidiliyor. Maliyetler de artıyor. Elbette risklerde de artış oluyor.
#A3501969 tarihinde Neil Armstrong, "İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım" dediğinde uzay maceramız resmen başlamış oldu. Aradan geçen 53 yılda bilim insanları birden fazla kez Ay’a ayak bassa da, artık yeni hedefler için Ay yüzeyi ziyaret edilecek. NASA dün gerçekleştirdiği fırlatma denemesinden başarılı bir sonuç alamadı. Peki Artemis uzay aracı, insanlığın kaderini nasıl değiştirecek? NASA'nın gerçek hedefi ne? İşte 6 SORUDA tüm merak edilenler…
#Artemis 1Yaklaşık 170 adadan oluşan Okyanusya ülkesi Tonga’nın başkenti Nukualofa’nın 65 kilometre kuzeyindeki Yanardağ, geçen cumartesi şiddetli şekilde patlamıştı. Patlamanın ardından bir zamanlar yeşil ve canlı olan adanın şimdi ‘Ay yüzeyi’ gibi gri olduğu görüldü. Peki, Tonga nerede?
#TongaVolkan patlaması sonrası keşif uçakları Tonga’dan ilk görüntüleri geçti. Bir zamanlar yeşil ve canlı olan adanın şimdi ‘Ay yüzeyi’ gibi gri olduğu görüldü. Yeni Zelanda ve Avustralya, ülkedeki hasarın boyutunu tespit etmek için keşif uçuşları yapıyor. Ölü ve yaralı sayısı ise henüz kesin olarak bilinmiyor.
#TongaVolkan patlaması sonrası keşif uçakları Tonga’dan ilk görüntüleri geçti. Bir zamanlar yeşil ve canlı olan adanın şimdi ‘Ay yüzeyi’ gibi gri olduğu görüldü. Yeni Zelanda ve Avustralya, ülkedeki hasarın boyutunu tespit etmek için keşif uçuşları yapıyor. Ölü ve yaralı sayısı ise henüz kesin olarak bilinmiyor.
#TongaAstroloji kapsamında tarihlerin büyük bir önemi bulunmaktadır. Özellikle gün ve ay burçların belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Sizin için 14 Kasım tarihinin hangi burcu kapsadığını, özelliklerini ve yükselen burcu, bu tarihte yaşanmış olan olayları, 14 kasım tarihinde doğan anime karakterlerini, futbolcuları ve ünlüleri derledik.
#Akrep BurcuErciyes Üniversitesi (ERÜ) UZAYBİMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ilk kez Ay’ın Güneş’i gören yüzeyinde su bulunduğunu açıklamasına ilişkin, "Belki su buharı biçiminde düşünebileceğimiz H2O moleküllerini ifade etmektedir. Dolayısıyla Ay’da bulunan suyu elimize alalım da bardağa koyup içelim, diye bir şey anlamamak gerekir" dedi.
#AySoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinABD ve Rusya arasında süregelen uzay savaşlarında ABD son sözü söylemiş ve Ay'a ayak basan ilk insan ve ekip de yine ABD'den çıkmıştı. Ancak aradan yıllar geçmesine karşın Ay'a insanlığın ayak basıp basmadığı halen pek çok kişi için büyük bir soru işareti. Peki hâlâ, insanların aslında Ay'a hiç ayak basmadığında ısrar edenler gerçekten haklı mı?
#AyLastik üreticisi Bridgestone ay yüzeyinde yapılan çalışmalarda mobilite için gerekli olan gezgin araçlar için lastik araştırmalarına katkı sağlayacak. Bu görev için Toyota ve JAXA ile birlikte çalışmaya başlayacağını duyuran şirket, ayda insanlar tarafından kullanılacak ve basınçla çalışan bu araçların yerle temasını sağlayacak lastiklerin geliştirilmesinde rol alacak.
#BridgestoneDünyanın geleceği için bir parça olsun endişelenen herkes nefesini tutmuş bu belgeseli bekliyor. Daha önce, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilmiş, izleyen ‘seçkinleri’ yerine çivilemişti. ‘Gezegenimiz’ (Our Planet), 5 Nisan Cuma günü bütün bölümleriyle Netflix’te olacak. BBC’nin ödüllü ‘Planet Earth’, ‘Blue Planet’ ve ‘Frozen Planet’ üçlemesinin yönetmeni Alastair Fothergill’in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WWF) işbirliği ile hayata geçiriliyor. İngilizce seslendirmesini doğa belgesellerinin efsane sesi Sir David Attenborough yaptı. Türkçede sesiyle hayat verecek isim ise ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper olacak. Alastair Fothergill ve ekibinin bir bölümüyle Kuzey Kutbu’nun kıyısındaki Svalbard’da buluştuk, çekim yaptıkları alanları kendi gözlerimizle gördük. Hatta şansımız yaver gitti, bir kutup ayısı ile yolumuz kesişti.
#Gezegenimizİlişkiler düzelince Türkiye-Rusya arasındaki hava köprüleri de arttı. Moskova dışında 9 hatta daha THY uçakları uçuyor. Bir de vizeler kalkarsa onlarca ek sefer konulacak. Belki de THY’nin en verimli ve en yoğun hattı Rusya olacak. O günün çok uzak olduğunu sanmıyorum...
#YazarlarTunus'un Tatavin şehrinde bulunan Ayn Şerşare bölgesi kızıl kayaları ve bu kayalardan oluşan tepecikleri ile çok farklı bir görüntüye sahip… Bölge hakkında ilginç olan diğer noktaysa burayı ziyaret eden turistlerin yürüdükleri yerin Ay'ın yüzeyini andırdığını söylemeleri.
#İlginç YerlerBorusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni katılan Zimoun ve Marco Brambilla imzalı iki önemli eser, sezon sergilerinin de açılacağı 16 Eylül itibariyle Borusan Contemporary’de izlenebilecek. Zimoun’un konteyneri Perili Köşk’ün terasına yerleştirilirken, Brambilla’nın NASA’nın Ay fotoğraflarından ürettiği videosu binanın dış cephesine yansıtılacak.
#KitapsanatAy tutulmasının 2017 yılında ne zaman gerçekleşeceği birçok vatandaş tarafından merakla bekleniyor. Seyir zevki oldukça güzel olan ay tutulmasının bu yıl hangi tarihte gerçekleşeceği vatandaşlar tarafından sorgulanıyordu. Tam bir tutulma olmayacağı için yarıgölge Ay tutulması olarak tabir edilen olayın hangi tarihte gerçekleşeceği belli oldu. Ay, Dünya’nın dış gölgesinin içinden geçecek ve Güneş’in ışığından gölgelendiği için farklılaşan gri tonlarına dönüşecek. Peki, 2017 ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? Ay tutulması nedir?
#Ay TutulmasıAy tutulması nedir?, Ay tutulması ne zaman olur?, Ay tutulması çeşitleri nelerdir? ve Ay tutulması nasıl olur? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının son bölümünde sorulan 'Ay Tutulması' seyirciler arasında merak konusu oldu. Peki; Ay tutulması nedir ve ne zaman olur?
#Ay Tutulması29 Ekim’de açılması planlanan Marmaray’dan çıkan 1 milyon metreküplük hafriyatın ‘Çınarcık Çukuru’na boşaltılma işlemi tamamlandı. Deprem uzmanları ve çevre mühendisleri konuya tepki gösterirken, Profesör Doktor Naci Görür, yapılan işlemi “Depremi etkilemez ama organizmalar katledildi” şeklinde değerlendirdi.