Bilimde kariyer yapmak kolay değil. Müthiş bir adanmışlık gerektirdiğini kadın ya da erkek bütün bilim insanları söylüyor. O adanmışlığın kendini gerçekleştireceği sahaya ihtiyaç olduğu da kesin. İşte o sahalardan biri İş Bankası ve Koç Üniversitesi ortaklığında kurulan KUIS AI Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi. İstanbul Levent’teki İş Kuleler’in 21’inci katında bir yapay zekâ araştırma merkezi olduğu kimin aklına gelirdi ki?
#Yapay ZekâVehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla hayat kurtarıcı farmakolojik ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlayan Prof. Dr. İvet Bahar oldu. Bahar’ın çalışmaları pandemi sırasında üretilen mRNA aşılarının geliştirilmesine katkı sağladı.
#İvet BaharKoç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Afsun Şahin, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından verilen “EIC Geçiş” desteğini almaya hak kazandı. 2 milyon avroluk destek fonu, Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Afsun Şahin’in birlikte yürüttüğü “Katarakt Ameliyatları Öncesi Kullanım İçin Holografik Görme Testi Cihazı Geliştirilmesi” projesi kapsamında verildi. Holografik görme testi cihazı, katarakt hastaları ve gözü sağlam olup da gözlük kullanmak istemeyen 50 yaş üzeri kişiler için önem taşıyor. Hastalar, cihaz sayesinde ameliyat sonrası nasıl göreceklerini önceden deneyimleyerek, uygun lensi seçmenin yanı sıra ameliyat kararını da daha rahat alabilecek.
#Koç ÜniversitesiBİLECİK'te, apartmanın bahçesinde, Batı Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıkarılan kazı alanında bulunan 8 bin 500 yıllık insan iskeletine DNA çalışması yapılacağı duyuruldu. Kazıya bilimsel destek veren Şeyh Edebali Üniversitesi'nin açıklamasında, DNA incelemesi yapılacak iskelet üzerinden çıkacak sonuçların Neolitik Dönem de bilginin batıya doğru aktarımı konusunda yeni ve önemli bilgiler vermesinin beklendiği belirtildi.
#Bilecikİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘2021 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı. Koç Üniversitesi’nin ilk 500 arasında yer aldığı listede ilk 1000'e Türkiye’den dokuz üniversite girdi. Listenin tamamına bakıldığında Asya kıtasındaki üniversitelerin yükseliş trendinde olduğu gözleniyor.
#ÜniversiteBaşarıları ile tıp dünyasının konuşulan isimlerinden birisi olan İvet Bahar, pek çok vatandaş tarafından biyografisi ile merak edildi. Kariyeri boyunca pek çok araştırma yapan İvet Bahar, ilaç tasarımı alanında yeni metotlar geliştirerek ABD'de öne çıkan isimler arasında yer almıştı. Son olarak Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen İvet Bahar, bu konumdaki ilk kadın Türk bilim insanı olarak adını tarihe yazdırdı. Peki, İvet Bahar kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İvetİslam dünyasında bilimin gelişimine katkıda bulunmak, akademisyen ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri geliştirmek amacıyla iki yılda bir verilen ‘Mustafa Ödülleri’ sahiplerini buldu. ‘İyonosferik ve Atmosferik Fizik’ alanındaki çalışmaları rektörü Prof. Dr. Umran İnan’da ödül aldı.
#Koç ÜniversitesiKoç Üniversitesi’nin 25’inci Kuruluş Yıldönümü Töreni, Rumelifeneri kampusunda düzenlendi. Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Rahmi M. Koç öğrencilere seslenerek, “İtibarı elde etmek uzun seneler ister, ama bir günde de kaybedilebilir” dedi. Mütevelli Heyet Başkanı Ömer M. Koç ise, “Başından beri hedefimiz bir mükemmeliyet merkezi yaratmaktı ve bu hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalıştık” diye konuştu.
#Koç ÜniversitesiTürkiye’de kadınların yoğun olarak çalıştığı bankacılıkta kadın yönetici sayısı düşük. ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Gençliğimde çok zorlandım. Ailem tutucuydu. Önümde şeffaf duvarlar vardı. Babam çok ders çalışmayayım diye odamın ışıklarını kapattırırdı” diyor.
#GazetehaberleriMensup ve mezunları arasında bir çok Nobel ödülü sahibi bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), geçen yılın bilimde çığır açan 10 gelişmesini derledi. Listede, baş araştırmacısı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Berna Sözen olan yapay embriyon çalışması da yer aldı. Sözen şunları söyledi:
#GazetehaberleriBilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ebru Erbay, dünyadaki ölümlerin baş sorumlusu damar sertliğini fareler üzerinde durdurduğu çalışmasıyla literatüre geçti. Erbay, faydalı olabileceğini ortaya koyduğu palmitoleik asitin zengin olduğu iğde için “Belki de Gılgamış Destanı’nda aranan ölümsüzlüğün sırrını taşıyan bitkidir” diyor.
#Damar SertleşmesiKoç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, “Refah Devletinin Yeni Siyaseti: Yükselen Ekonomilerde Yeni Bir Refah Devleti Rejimine Doğru” başlıklı projesiyle, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) 1,5 milyon euro’luk başlangıç fonunu almaya hak kazandı. Yörük Türkiye’den bu desteği alan ilk sosyolog oldu.
#Avrupa Araştırma KonseyiABD’deki California Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma; Dünya’nın günümüzdeki hâline ulaşmasının 4.5 milyar yıl önce 'Theia' adı verilen başka bir gezegenle "kafa kafaya" çarpışması sonucu gerçekleştiğini ortaya çıkardı.
#DünyaTÜBİTAK, Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) ve ev sahibi kuruluşların işbirliğinde Ankara, İzmir ve İstanbul’da ERC 2016 çağrılarına yönelik düzenlenen "Bilgi Günleri" kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü tarafından yürütülen etkinlik, İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nde başladı.
#İzmir