Belki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoAlanya'da bu yıl hasadı yapılan ilk avokadolar, Polonya'ya ihraç edildi. Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, "İlk etapta deneme amaçlı 5 bin avokadoyu Polonya'ya gönderdik. Elimizde yeterli ürün olduğu zaman Polonya'ya 90 bin avokado daha göndereceğiz" açıklamasında bulundu.
#AvokadoSalyangoz, kemik unu, kurbağa bacağı üretimi gibi ilkelere imza atan bir ailede büyür. İç mimarlık okusa da farklı ve daha önce yapılmayanlarla ilgili iş arayışlarına girer. Bu araştırmalar Berk Özsoy’un karşısına Afrika’yı çıkarır. Yoğun seyahatlerin ardından Etiyopya’da avokado yağı üretmeye karar verir ve ülkedeki ilk tesisi kurar. O dönem çok da bilinmeyen bir ürünle yeni bir maceraya başlayan Özsoy, Avofarm markasıyla Türkiye’de kısa sürede birçok ünlü mağazanın raflarında yerini alır. Süreç içinde avokado yağının yanına organik hindistan cevizi yağını da ekleyen Berk Özsoy, bugün Türkiye’nin yanı sıra kendi markasıyla Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerde yerini almış durumda. Hem gıda, hem de kozmetik odaklı yeni ürünlerin yanısıra hedefte aromaterapi odaklı uçucu yağlar da var.
#1Türkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde, 7 yıl önce muz bahçesi içerisine deneme amaçlı mango fidanı dikimi yapan Hamdi Tekin, bu yıl hasadını yaptığı 12 ağaçtan 2 bin mango meyve elde edip, 45 bin lira gelir sağladı. Tekin, "Bu mango altın yumurtlayan bir meyve. Bunun değerini çiftçiler olarak bilelim" dedi.
#MangoAMERİKA kıtası menşeli bir tür olan ve Türkiye’ye ilk olarak 1953’te getirilen pikan cevizinde hasat dönemi başladı. Klasik cevize göre çok daha farklı bir görünüm ve ince kabuğa sahip pikan cevizinin Türkiye’deki üretimi yaklaşık 2 bin tona çıktı. Ürünün bu yılki fiyatı 25 ile 40 TL arasında değişiyor.
#Pikan CeviziAlanya'da bu yıl hasadı yapılan ilk avokadolar, Polonya'ya ihraç edildi. Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, "İlk etapta deneme amaçlı 5 bin avokadoyu Polonya'ya gönderdik. Elimizde yeterli ürün olduğu zaman Polonya'ya 90 bin avokado daha göndereceğiz" açıklamasında bulundu.
#Alanyaİzmir’de sonbahar meyvelerinden mandalina, ayva, nar ve avokado, pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ağırlığı 200 ile 300 gram arasında değişen ve tanesi 3 liraya satılan avokadoyu bilmeyenler, görünce şaşırıyor. Bilenler ise tanesi 10 liradan 3 liraya düşen avokadodan kilo ile alıyor. Kilogramı 1,5 liradan satılan şifa deposu mandalina ise düşük fiyatına rağmen ilgi görmedi.
#İzmirCinsel isteksizlik nedenlerine örnek vermek gerekirse cinsel ve bölgesel travmalar, şeker hastalığı, stres ve eğer ilaç kullanıyorsanız, B12 eksikliği, antidepresanlar ve yetersiz beslenme gibi nedenler gösterilebilir. Ancak korkmanıza gerek yok. Çünkü bazı bitkiler cinsel isteksizliğe çözüm olabiliyor. İşte o bitkiler...
#Cinsel Arzu