Deniz dünyasında birçok farklı tür bulunmaktadır. Bu türler hem fiziksel hem de avlanma ve yaşam koşulları açısından pek çok değişkenlik gösterir. Bunlar içerisinde özellikle yılan balığı oldukça farklı bir türdür. Peki elektrikli yılan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Bilimsel adı Lutra olan su samurlarının Bayburt'ta ve Bursa'da görülmesi şaşkınlık yarattı. Bayburt'a bağlı bir köyde alabalık tesisine girerek balık avlayan su samuru ailesi merak uyandırdı. Peki su samuru nedir, nasıl beslenir ve nerede yaşar? İşte su samuru özellikleri hakkında bilgiler...
#Su SamuruBayram tatilinde alternatif arayanların adresi Efes ve Şirince oldu. Efes’te yabancı turistler büyük bir yoğunluk oluştururken Şirince’de Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yerli turistlerin ağırlığı hissediliyordu. Bölge esnafı ise pandemi sürecindeki durgunluğun ardından bayram hareketinin hem Efes hem de Şirince’ye ilaç gibi geldiğini söylüyor.
#EfesDenizsalyangozları İstanbul Boğazı ve Karadeniz’i mesken tuttu. Ekonomik değerleri çok yüksek, toplamak da serbest olunca her gün onlarca tekne denizsalyangozu avı için İstanbul Boğazı’na açılıyor. Raf ömrü derin dondurucuda 540 gün olan salyangozların alıcısı da hazır.
#GazetehaberleriLüfer, yanlış avlanma ve kirlilik nedeniyle zor günler geçiriyor. 25 cm boyuna geldiğinde üremeye başlayan lüferin avlama sınırının 18 cm olmasına dikkat çeken uzmanlar “Balıklar üremeden yakalanıyor, stokları çok azaldı” dedi. Balık pazarlarında lüferin tanesi 60-80 liradan satılıyor.
#GazetehaberleriMercan resiflerinin etrafındaki deniz altında saklanan dev solucanlar, avlamak istedikleri balıkları, tırtıklı çeneleriyle kavrayıp kumlu yuvalarına geri çekebilecek kadar yakınında bekleyebiliyorlar. Bu hızlı, ölümcül saldırılar, solucanlara kum vurucuları adını kazandırdı. Scientific Reports dergisinde ayrıntıları verilen, yeni keşfedilen fosilleşmiş yuvalar, bu doymak bilmez deniz solucanlarının Kuzey Tayvan’da yaklaşık 20 milyon yıl önce balıkları avladıklarını gösteriyor.
#SolucanKocaeli’nin İzmit ilçesinde balıkçılar, ucuza satılması için tutulan boyu küçük hamsileri tezgahlarında satmadıklarını belirterek, vatandaşlara hamsinin neslinin tükenmemesi için küçük boylu hamsi almamaları yönünde çağrıda bulundu.
#HamsiHAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, buzla kaplanan Nehil Çayı'nda, soğuk havaya aldırmadan Eskimo usulü balık avlayıp, geçimlerini sağlıyor. Eksi 18 derecede, akşamları buz tutan dereye ağlarını bırakan balıkçılar, sabah saatlerinde de ağa takılan balıkları toplamaya gidiyor.
#HakkariTürkiye genelinde 1 Eylül'de başlayacak av sezonu öncesi balıkçılar ağlarını onarıp, teknelerinin son bakımlarını yaptı. Antalya'da ise sezon 15 Eylül'de başlayacak. Kıyıda hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, Akdeniz'de yoğun şekilde görülen istilacı türlerden 'balon balığı'nın dişleriyle ağları parçaladığını, avlarını ve teknelerini yediğini belirterek, "Yamyam balık kâbusumuz oldu" dedi.
#HaberKastamonu’nun İnebolu ilçesinde denize açılan balıkçıların limana bol miktarda hamsiyle dönmesi hem satıcıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Palamut sezonun bereketli geçen Karadeniz’de deniz suyunun soğumasıyla birlikte balıkçıların ağlarına bol miktarda hamsi takılmaya başladı.
#HamsiGEÇEN yıl kötü bir sezon geçiren balıkçılar 1 Eylül gecesi denizlere açıldı. Sabaha karşı hallere ulaşan balıkçılar, denizden umutlu döndü. Bu yıl balığın bol olmasını beklediklerini söyleyen balıkçılarla İstanbul Gürpınar’daki Balık Hali’nde konuştuk. Balıkçılar, “Palamutun çiftinin fiyatı 15 TL’den 40 TL’ye kadar alıcı buldu. Balık beklendiği gibi bollaşırsa fiyatlar daha da düşer” dedi.
#Balık AvcılığıCezayir Denizcilik Bakanlığı ile anlaşması olmasına ve tüm izinleri almasına rağmen 2009 yılında teknelerine el konulan, personeline altışar yıl hapis cezası verilen ve 70 milyon avro para cezası kesilen Akua Group AŞ, 9 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Cezayir Yargıtay'ı tarafından üç kez haklı bulunan şirket, Cezayir'de "kaçak avcılık" iddiasıyla aleyhlerine açılan davayı kazandı.
#Cezayir Denizcilik BakanlığıKırgızistan’a adım atar atmaz Tanrı Dağları’na neden bu adın verildiğini anlıyorsunuz. Dört bir yanda yüceliğiyle boy gösteriyor. Uçsuz bucaksız bozkırlar, göğe yükselen zirveler... Orta Asya’daki bu topraklara tam 3 bin yıldır devam eden bir geleneğin izlerini sürmeye gittim. Artık sadece üç ülkede kartalla avcılık yaşatılıyor; Kırgızistan, Moğolistan ve Kazakistan. Ben Kırgızistan’da kartalla avcılık yapan son aileleri buldum. Onlar için kartallar kutsal birer emanet. Hayvanların olağanüstü yeteneklerine çok saygı duyuyorlar. Daha yavruyken yuvalarından alıp eğitiyorlar. Evcilleştiriyorlar. Ava gittikleri bu yırtıcılarla adeta bir aile bağı kuruyorlar. Bir zamanlar atalarımızın, Türklerin Batı’ya yayıldığı nokta olan Issık Gölü’nde bu geleneği yaşatan son insanlarla at bindim, ok attım.
#Bişkek