Pandemide evde kaldığımız süre arttıkça mutfaktan çıkamaz olduk. Masum sandığımız atıştırmalıklarla aldığımız fazla kalorilerle kilolarımız arttıkça arttı. Atıştırmalıkların bağışıklık sistemine zarar verebileceğini ve vücutta iltihaplanmaya neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Y. Birol Saygı, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Abur Cuburun ZararlarıBeslenme alışkanlıkları, karaciğer sağlığını doğrudan etkiliyor. Yağlı gıdaların yanı sıra, şekerli ve tuzlu yiyecekler de karaciğer sağlığına zarar veriyor. Lif oranı yüksek olan yiyeceklerin karaciğerin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabileceğini belirten uzmanlar, paketli atıştırmalıkların zararları konusunda uyarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, karaciğer sağlığını olumlu ve olumsuz etkileyen gıdalar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Enginarın FaydalarıÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkHazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Tam anlamıyla “şeker denizinde boğulma sendromu” durumu yaşıyoruz. Bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. Bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. Bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü de ne kalbimiz ne de damarlarımız kaldırır.
#ŞekerKas geliştirme çalışmaları yapan gençlerin çoğu, görebilecekleri zararları bilmeden protein tozları veya sıvı protein solüsyonlarından, hatta enerji barlarından istifade etmeye çalışıyor. Oysa protein tozu kullanmanın herhangi bir faydası olmadığı gibi pek çok zararı var.