Virgin Atlantic havayolu ilk kez jet yakıtı yerine tamamı yemeklik atık yağdan elde edilen yakıtla Londra’dan New York’a uçtu. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile gerçekleştirilen bu uçuşla havada karbon emisyonlarının azaltılabileceği kanıtlandı.
#Virgin AtlanticANKARA'da geçen nisan ayında 16 köpeğin zehirlenerek telif edilmesinden sonra 'Bir Dokunuş Bir Yaşam Derneği'ni kuran hayvanseverler, restoranlardan topladıkları atık yiyeceklerle 13 farklı bölgede yaklaşık 200 sokak köpeğini besliyor.
#Haber- Ağrı'da hava sıcaklığının düşmesi ve yoğun kar yağışı sonucunda yiyecek bulmakta zorluk çeken yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine inerek mal kayıplarına neden olması ve insanlar için riskli durumlar oluşturması köylüleri harekete geçirdi - Bayıraltı köyü muhtarı Budak: "Doğaya yem bırakarak yaban hayvanlarının köyümüze inmesine engel olmaya çalışıyoruz" - Köylülerden Budak: "Kurtlar kapının önüne kadar inerek köpeğimi götürdüler. Tilkiler de ahıra girerek üç tane tavuğumu götürdüler. Kurtlardan korktuğumuz için çocuklarımızı gece dışarı çıkartmıyoruz"
MUĞLA Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balcı son günlerde gündemden düşmeyen küresel ısınmada atık yağların da ciddi etkisi olduğunu bildirdi. Balcı ile bitkisel yağ tüketimi ve yanlış kullanımı sonrasında insana ve çevreye verdiği zararları, ekonomiye dönüşümünü konuştuk.
Kütahya Hayvan Barınma Evi'nde 23 köpek, SP'li belediyenin ilgisizliği yüzünden açlıktan öldü. Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sunay Birsel, ‘‘Hava Tugay Komutanlığı olmasa hayvanların hepsi açlıktan ölür. Tek yiyecek kaynağı onlar. Belediye ilgilenmiyor. İlaç bile bulamıyoruz’’ dedi.
Birçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeAtıksız mutfak üzerine uzman aşçı Özge Şahin’in yeni kitabı çıktı. Mutfak kültürünün ve gıda tüketim alışkanlıklarımızın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verip reçetelerini paylaşan Şahin’le konuştuk: “Artık bu bilinçsiz tüketimin gezegenimize verdiği zarar göz ardı edilemez bir noktaya geldi.”
#Melis Yılmaz