Atık Su haberleri sayfasında Atık Su hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11439 Atık Su haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli'ndede Kiraz Deresi'nde kirliliğe neden olan firmaya 1 milyon 470 bin 960 TL idari para cezası uyguladı. Bakanlık ayrıca, firma yetkilileri hakkında adli işlem başlatılması için Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
#Kocaeliİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait aracın Kağıthane Deresi'ne atık su boşalttığı öne sürülen video tartışma yarattı. Aynı araç bugün yine dere kenarına geldi. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Görüntülerin ardından oluşan tepkiyle birlikte yerinde müdahale yaptık. Zabıta ekipleri tarafından tutanak tutuldu" dedi. İBB'den ise tartışmalarla ilgili açıklama yapılmadı.
#İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait aracın Kağıthane Deresi'ne atık su boşalttığı öne sürülen video tartışma yarattı. Aynı araç bugün yine dere kenarına geldi. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Görüntülerin ardından oluşan tepkiyle birlikte yerinde müdahale yaptık. Zabıta ekipleri tarafından tutanak tutuldu" dedi. İBB'den ise tartışmalarla ilgili açıklama yapılmadı.
#İstanbulBolu Belediyesi'ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından atık su arıtma tesisinden arıtılmamış atık suların Büyüksu Deresi'ne deşarjı yapıldığı gerekçesiyle 394 bin 548 lira idari para cezası uyguladı.
#Bolu BelediyesiŞişli'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yapılan yol bakım ve alt yapı çalışmaları sırasında kanalizasyon borusunun hasar görmesinin ardından atık suyla dolan daire, suyun boşaltılmasının ardından balçık içinde kaldı. Kullanılamaz hale gelen dairedeki eşyalar, İBB ekiplerince taşınarak çöpe atıldı.
#Atık SuŞişli'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yapılan çalışma sırasında kanalizasyon borusunun hasar görmesi nedeniyle bir binanın bodrum katındaki daireyi atık su bastı. Suyun yüksekliği yaklaşık 1 metreyi bulurken eşyalar tamamen kullanılamaz hale geldi. Safaa Bayad, yetkililere haber vermelerine rağmen saatlerce yardım gelmediğini iddia etti.
#İstanbulŞişli'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yapılan çalışma sırasında kanalizasyon borusunun hasar görmesi nedeniyle bir binanın bodrum katındaki daireyi atık su bastı. Suyun yüksekliği yaklaşık 1 metreyi bulurken eşyalar tamamen kullanılamaz hale geldi. Safaa Bayad, yetkililere haber vermelerine rağmen saatlerce yardım gelmediğini iddia etti.
#Atık SuBoyama makinelerinden çıkan atık suyun ısısından faydalandılar. Bir depodan yararlanarak, bu ısıyı temiz suya aktardılar. Soğuk suyun yaklaşık 60 dereceye ulaşmasını sağladılar. Böylece yüzde 23,5 ile 30 arasında doğal gaz tasarrufu elde ettiler. Bu sayede hem rekabetçiliği artırıp, hem istihdamı geliştirdiler. Any Tekstil Sanayi Ticaret ve Pazarlama A.Ş. Finans ve Satın Alma Sorumlusu Derya Ay, yeni projelere odaklandıklarını belirterek, global bir marka olmak istediklerini söyledi.
#Atık SuBalıkesir’in Ayvalık ilçesi kırsal Karaayıt Mahallesi'ndeki demir ve bakır madeninin istinat duvarı çöktü. Çevreciler, maden atıklarının içme suyuna karıştığını iddia ederken görüntüler sosyal medyada yer aldı. Balıkesir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, iddialar üzerine olay yerinde tespit yaparak, numune aldı.
#BalıkesirGiresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde katı atık bertaraf tesisinde depolanan çöplerin atık sularının Karadeniz'e deşarj edildiği iddia edildi. Denizde kirlilik oluşurken numuneler alındı. Görele Cumhuriyet Başsavcılığı da tesis yöneticileri hakkında 'çevrenin kasten kirletilmesi' suçundan soruşturma başlattı.
#GiresunTürkiye'de atık sularda koronavirüs yayılımıyla ilgili araştırma Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde hem İngilizce hem Türkçe yayınlanmaya başladı. Proje yürütücüsü Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, yoğunluğun olduğu üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları, havaalanları gibi noktalardan alınacak atık su örnekleri ile virüsün bu noktalardaki yayılımının hızlı ve ekonomik bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti. Kocamemi, "Numuneler İstanbul haricinde iki haftada bir, İstanbul için haftalık alınıyor. Dalganın gelişini atık sularda çok daha önceden görmeye başlıyorsunuz. Ayrıca ne kadar ciddi boyutta olduğunu da daha sağlıklı olarak görüyorsunuz. Üniversite kampüslerinden numuneler alınarak erken uyarı sistemi oluşturulabilir" dedi.
#Atık SuAdana'nın Kozan ilçesinde Deliçay ve çevredeki akarsu yataklarındaki kirlilik dikkat çekti. Mahalle sakinleri koku ve kirlilik nedeniyle eskiden balık tuttukları derede hiçbir canlının yaşayamayacak duruma geldiğini belirtti. Bölge sakini Kenan Alkış, "Burası daha önceden beyaz su akan bir dere yatağıydı. Su kaplumbağaları ve yılanların doğası olan bir yerdi. Çok pis bir koku var. Zehir akıyor, insan sağlığını da tehdit ediyor. Kaymakamlığa, Cimere şikâyet ettik sosyal medyadan tepkimizi gösterdik ama bir sonuç alamıyoruz" ifadelerini kullandı.
#AdanaTekirdağ'da son dönemde avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj, bu kez deniz altında görüntülendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor" dedi. Çanakkale'de bazı balıkçılar, müsilaj nedeniyle av sezonunu 1 ay erken kapattı. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, ""Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Sezonu erken kapattık" dedi.
#MüsilajTekirdağ'da son dönemde avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj, bu kez deniz altında görüntülendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor" dedi. Çanakkale'de bazı balıkçılar, müsilaj nedeniyle av sezonunu 1 ay erken kapattı. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, ""Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Sezonu erken kapattık" dedi.
#MarmaraAdana Ceyhan Nehri'ndeki kirlilik ve balık ölümleri ihbarı sonrası harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, 2 Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı ile birlikte nehrin doğduğu Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden denize döküldüğü İskenderun Körfezi'ne kadar devam eden yatakta geniş çaplı inceleme başlattı.
#Ceyhan Nehriİnsanlık tarihinin önemli olayları, Dünya üzerinde silinmesi mümkün olmayan izler bırakıyor. Bilim insanları son dönemde bu izleri takip ederek gezegenimize yaptığımız etkinin boyutlarını ölçmeye çalışıyor. Ve sonuçlar bazen araştırmacıları bile şaşırtıyor.
#JaponyaSultangazi'de sağanak yağışın ardından rögar taşınca bir iş yerini su bastı. Bir kısmı tamamen sular altında kalan iş yerinde çok sayıda malzeme kullanılmaz hale geldi. Yaşanan o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
#İstanbulSincan Hayvancılık Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mermer, “27 bin besi 8 bin süt hayvanı olmak üzere toplamda 35 bin hayvanımız mevcut. Bu bölge eti ile sütü ile yıllık 300 milyon dolar katkı sağlıyor. Ankara ekonomisine katkımız büyük. Burası bireysel işletmelerden oluşuyor ama tek çatı halinde baktığınızda Sincan Hayvancılık Bölgesi 35 bin hayvanla aslında Türkiye’nin en büyük çiftliği” dedi.
#Sincan Hayvancılık BölgesiCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Manisa 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin ana muhalefet partisinin adalet sarayının önünde elinde asker, polis kanı olan marjinal sol örgütlerin sloganıyla polise saldırdığını görüyoruz. Öyle hakaretler, öyle kelimeler, öyle tehdit dolu cümleler kullanıyorlar ki karşılarındaki kitlenin dahi yüzü kızarmıyor. Daha güya gazeteci ve siyasetçi kılığında uyanıkların sahnelediği üçüncü sınıf tiyatroları burada saymıyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, adaletin tecellisine engel olamayacaklar" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan2021 tarihli yeni yangın yönetmeliğinde mevcut binalara önlemler için 2024 sonuna kadar süre verildi. Grand Kartal’ın sahibi ancak son hafta yangın yeterlilik belgesi almak için harekete geçti. Ancak eksikleri çoktu, itfaiyeden rapor alamadı. Yangın alarmı, yağmurlama sistemi gibi 8 hayati eksiği tamamlamak yerine başvurusunu çekti. Otelin son iki katı kaçak. Ayrıca para yangın önlemleri yerine aynı patronun iki otelini bağlayan tünele yatırılmış.
#Grand Kartal OteliCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Şanlıurfa 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Terörle mücadeleye ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, "Terör örgütleri eliyle bölgemizi sömürenlerin devri sona ermiştir. Terörü bir silah, araç ve maşa olarak kullanma dönemi tamamen bitmiştir. Terörle varılabilecek hiçbir yer yoktur. Şanlıurfalı kardeşlerim müsterih olsunlar. Ya namlusu ülkemize dönük o silahlar gömülecek ya da Türkiye’ye silah doğrultular gömülecek. Üçüncü bir yol yok." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMarmara Denizi’nde birçok bölgede müsilaj tehdidi oluşmasının ardından denetimler sıklaştırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirme İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanlığı tarafından Marmara Bölgesi’ndeki 700 atık su arıtma tesisi inceleme altına alınırken, son 2 günde 161 atık su arıtma tesisi denetlendi.
#Marmara DeniziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı’nın en önemli maddelerinin belediyeler tarafından hayata geçirilmediğini belirterek, “Siyaseten gündemler peşinde koşarak kendinizi bir süre kurtarabilirsiniz ama söz verdiğiniz aksiyonları yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz " dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ Büyükşehir Belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale Belediyelerini ‘Marmara Denizi Eylem Planı’nda yer alan atık su arıtma tesisleri için uyardı.
#MarmaraÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ Büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'nda öne çıkan başlıklar üzerine uyarı yazısı gönderdi.
#Marmara Deniziİstanbul Fatih'te İSKİ Temel Atma Töreni'ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ani yağmur yağışları İstanbul'da daha fazla artmasına rağmen, her geçen yıl aşırı sağanaklar, aşırı yağışlar, bir anda düşen yoğun yağışlar, daha fazla artmasına rağmen çok daha az duyduğunuzu ve gördüğünüzü biliyorum. Çünkü benim de İstanbulumuza hiç yakıştırmadığım görüntülerin başında sel baskınları geliyor. Bu bağlamda Silivri'den Tuzla'ya, Kartal'dan Başakşehir'e, Pendik'ten Fatih'e her ilçemizde çok yoğun bir çalışmayla bu görüntüleri ortadan kaldırdık" dedi.
#Ekrem İmamoğluMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, "Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi'nin kirlilik yükü azaltılamadı" dedi.
#Fatma VarankMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞ