Küçük bir himalaya krallığı ve Budist bir ülke olan Butan koronavirüs salgınından çok az etkilenmeyi başarmakla kalmadı, aynı zamanda ülke nüfusunun çoğunu çok kısa bir sürede aşılamayı bitirerek de ulaşılması zor bir rekora imza attı. İşte Butan'ın koronavirüs ve aşılamayla başarılı mücadelesi...
#ButanSon günlerde yan etki tartışmalarıyla gündeme gelen ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanmasına ara verilen Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısından dün gelen etkinlik oranı haberi herkesi rahatlatmıştı. Anca bugün yapılan yeni bir açıklama tartışmaları tekrar alevlendireceğe benziyor. ABD'li sağlık yetkilileri açıklamaların eski veriler kullanılarak yapıldığını iddia edince ortalık yeniden karıştı.
#ABDKüresel çapta başlayan koronavirüs aşı kampanyalarına devam edilirken ortaya çıkan ciddi yan etki vakalarından sonra birçok Avrupa ülkesi tarafından kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) açıklamalarından sonra aşının uygulamasını askıya alan tüm ülkeler teker teker kararlarından vazgeçtiklerini açıkladı. Aşı üreticisinden ve bilim insanlarından ise tartışma yaratan yan etki karmaşasıyla ilgili flaş açıklamalar peş peş geldi.
#Astrazeneca/Oxford AşısıOxford/AstraZeneca aşısı kanda pıhtılaşmaya neden oluyor iddiaları üzerine bazı Avrupa ülkeleri tarafından durduruldu. Bu karar çok tartışılıyor. Aşı bir tehlike içeriyor mu, veriler ne diyor? Aşılara güven nasıl etkilenir? Alınan karar politik mi, yoksa bilimsel mi? 8 soruda inceledik...
#Astrazeneca/Oxford AşısıMahkeme belgelerinde ürettiği Kovid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul eden ilaç devi AstraZeneca, tartışmaların odağındaki aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
#AstrazenecaAstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid aşısının nadir bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez kabul etti, yüksek mahkemeye yapılan bu itiraf milyonlarca poundluk bir yasal tazminat ödemesinin yolunu açabilir.
#Koronavirüs AşısıKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden 5 yıl geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu iddia kadar doğru? Bilim insanları yıllar sonra bu araştırmaya son noktayı koydu. İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları...
#Koronovirus3 yıldır koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haberi konuşuyor. ABD'de 56 yaşındaki bir adamın bilinen tüm Kovid-19 varyantlarına karşı bağışıklığı olduğu belirlendi. uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu durum dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaparken uzmanlar kaç kişinin bu şanslı azınlığın üyesi olduğunu açıkladı.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya İngiltere'den gelen haberi konuşuyor. Oxford Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları 'Neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt verebilecek araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsAstraZeneca aşısı üzerinde çalışan Oxfordlu bilim insanı Profesör Sir John Bell, katıldığı bir yayında bazı bilim insanlarını ve politikacıları hedefe koyarak "Aşının itibarını dünyanın geri kalanında yankılanacak şekilde zedelediler. Ellerinde ölen binlerce kişinin kanı var' dedi.
#AstrazenecaKoronavirüs salgınında en büyük umudumuz olmaya devam eden Kovid-19 aşılarından iyi haber geldi. ABD merkezli Novavax firmasının Kovid-19'a karşı ürettiği aşının kullanılması Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylandı. Bu haber aşı karşıtlığını önleyebilecek yeni bir umut olarak yorumlandı.
#Koronavirüsİngiltere'de bilim insanları, iki doz Kovid aşısının, son koronavirüs varyantı Omicron'a karşı yeterli olmadığı uyarısında bulundu. Omicron ve Delta varyantları üzerine yapılan ilk analizler, aşıların son varyanta karşı daha az etkili olduğunu gösteriyor. Üçüncü doz aşı ise varyanta karşı yüzde 75'e varan oranda koruma sağlıyor.
#OmicronOxford aşısını yaratan Profesör Dame Sarah Gilbert, koronavirüsün yeni ortaya çıkan varyantı Omicron, salgında gelinen nokta ve gelecekte karşımıza çıkabilecek yani salgınlar hakkında konuştu. Gilbert, gelecekte insanlığı bekleyen salgınların Kovid-19'dan daha ölümcül olduğunun altını çizdi.
#Sarah GilbertÇin ve İngiltere’de üzerinde çalışılan iki farklı yeni nesil aşı, salgınla olan mücadelede yeni bir umut kapısı araladı. Çin’deki aşı dünyanın ilk solunabilir Covid-19 aşısı olarak tanıtıldı. Diğer aşı ise mikro iğnelerle cilt bandı tasarımına sahip ve T-Hücrelerini harekete geçiriyor. Peki bu aşılar korona ile mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, örgüt üyesi 194 ülkeye uluslararası seyahatlerde tek koşul olarak "Kovid-19 aşısı kanıtı" istememeleri ve DSÖ'nün acil kullanımına onay verdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını tanımaları çağrısında bulundu.
#KoronavirüsAstraZeneca aşısını geliştiren ekip, Oxford aşısının yeni ve değiştirilmiş bir versiyonunun Delta koronavirüs varyantını hedef alacak şekilde geliştirildiğini açıkladılar. Delta aşısının ne zaman kullanımda olacağı içinse henüz net bir açıklama yapılmadı.
#KORONAVİRÜS