Ukrayna Parlamentosu, Rusya'nın savaş başlattığı 24 Şubat'tan bu yana en büyük vergi artışını onaylayarak, kişisel gelir vergisini yüzde 1,5'ten yüzde 5'e yükseltti. Yeni yasa ile toplamda 12 milyar dolarlık askeri harcama artışını finanse etmek amaçlandı. Ancak ekonomik zorluklar yaşayan halkın tepkisini çekti. Yasa karşıtları, artan vergilerin yolsuzluk riski taşıdığına ve devletin fonları etkin bir şekilde kullanamayacağına dair endişelerini dile getirdi.
#UkraynaSavaşlar ve çatışmalar dünyanın birçok bölgesini ateşe verirken, küresel silahlanmadaki artış da devam ediyor. 2023’te dünya genelinde 2 trilyon 443 milyar dolarlık rekor savunma harcaması gerçekleşirken, Gazze’deki savaşını sürdüren İsrail’in harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.
#SIPRIİsveç'te önce Sivil Savunma Bakanı, ardından Genelkurmay Başkanı'nın yaptığı "savaşa hazır olun" uyarıları endişeye ve "panik yaratma" eleştirilerine neden oldu. Muhalefet açıklamaya tepki gösterirken , Çocuk Hakları Örgütü BRIS, Bohlin ve Byden’ın açıklamalarından sonra gençlerin yardım hatlarına savaş ile ilgili endişelerini danışmak üzere başvurduklarını ifade etti
#İsveçÖnümüzdeki sene NATO genel Sekreterliği koltuğuna, arkasına ABD ve Fransa'nın desteğini alan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in oturacağı iddia edildi. İngilizler ise Jens Stoltenberg'in yerine Ben Wallace'ın gelmemesinden dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.
#NatoRusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 1 yılı geride bıraktı. Savaş sadece iki ülkeyi ve yakın komşularını değil dünyanın genelini gerek ekonomik gerekse jeopolitik açıdan oldukça etkiledi. İşte birinci yılın sonunda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle ortaya çıkan 8 sonuç...
#Ukrayna-Rusya SavaşıRusya ve Ukrayna arasında süren savaş dünyadaki tüm dengeleri geri dönülmez bir şekilde değiştirdi. Dünyadaki hemen tüm ülkeler geleceklerini planlarken Pasifik’te Çin’le burun buruna olan Japonya da hem komşusuna hem de Rusya’ya karşı önlem alabilmek için II. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş hamleler yapmaya başladı…
#JaponyaRusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı bugün 6’ncı ayını doldururken, bu gelişme küresel ölçekte birçok yeni dinamiği açığa çıkarttı. Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD-Rusya kutuplaşması ilk kez bu kadar keskinleşti. Ancak bu kez küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomi, enerji ve gıda krizi tüm dünyada hissedilir boyutlara ulaştı. İşte Rusya-Ukrayna savaşının ilk 6 ayda dünyadaki izdüşümleri...
#Ukrayna SavaşıGeçen hafta 23 yaşındaki bir kişi, Hindistan'ın kuzeyindeki Rajasthan eyaletinden elindeki ülkesinin bayrağıyla başkent Delhi'ye koştu. Sureş Bhiçar'ın 50 saat süren 350 kilometrelik koşusunun amacı, kendisini gibi orduya alımların yeniden başlamasını isteyen binlerce gencin talebine dikkat çekmekti.
#HindistanABD, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine düzenlenen saldırıyla ilgili İran’ı işaret ederken dünyanın en fazla askeri harcama yapan ülkelerinden olan Suudi Arabistan’ın nasıl olup da saldırıları bertaraf edemediği sorgulanıyor. S. Arabistan’ın ABD’den satın aldığı altı adet Patriot hava savunma bataryası bulunuyor.
#GazetehaberleriKüresel askeri harcamalar 2018'de 1,8 trilyon dolara ulaşırken, dünyada savunmaya en fazla bütçe ayıran ülkeler ABD, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa oldu. Türkiye'nin savunma harcamaları, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 19 milyar dolara ulaştı.
#Küresel Askeri Harcamalar