Covid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Prof. Dr. Zafer KurugölEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#KoronavirüsHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac ile Sinovac'ın eş değer bir aşı olduğunu söyledi. Akova, "Turkovac aşısı da inaktif bir aşı. İnaktif aşılar mRNA aşılarına göre, örneğin Biontech aşısına göre başlangıçta daha az miktarda antikor üretiyorlar. Ama virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını tahmin ediyorum" dedi.
#TurkovacTürkiye’de yüz yüze eğitimle birlikte 12-15 yaş arası çocuklar da aşılanmaya başladı. Peki dünyada aşı yaşı kaça düştü, çocuklar aşılanıyor mu? Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Hürriyet için cevapladı...
#KoronavirüsYazın kavurucu sıcaklarından sonbaharın serin ve yağışlı havasına geçtiğimiz bugünlerde okulların da açılıp kapalı ortamlarda zaman geçirilmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, pandemi sürecinde okul dönemi çocuklarında alınacak basit ama etkili önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Okul ÇocuklarıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin seyrin dışında akşam saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aşıya ulaşıldığını belirten Bakan Koca, tablonun ise buna rağmen neden böyle olduğunun gerekçelerini tek tek anlattı. Yerli aşıda da son durumu aktaran Bakan Koca, "Sizlere müjdem var" diyerek TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini söyledi. Bakan Koca, TURKOVAC aşısının onay alması halinde Ekim ayında seri üretime geçilebileceğini ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.
#Bakan KocaKoronavirüs bebekler ve çocuklardan ziyade yetişkinleri ve özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlıları etkileyen bir hastalık olarak kabul edilse de virüs zaman zaman acı sürprizlere neden olabiliyor. Güney Pasifik'te yer alan Fiji'de henüz 4 aylık bir bebek Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
#Koronavirüs12 yaşa aşı geldi mi sorusu, aşı yaşı için kritik gelişme sonrası 12-15 yaş arası çocuk sahibi olan pek çok velinin araştırdığı konular arasında yer almaya başladı. Sağlık Bakanlığı'ndan Koronavirüs aşısıyla ilgili yeni kararlar alındı. Alınan yeni karara göre, 15 yaş üstü ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstü kişiler aşı olabilecek. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4. hakkı da verildi. İşte, aşı yaşı ve 12 ila 15 yaş aşı süreci hakkında güncel bilgiler
#12 Yaşa AşıSağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 90 milyonu geçti. 46 milyon 531 bin 660 birinci doz, 35 milyon 582 bin 500 ikinci doz, 7 milyon 888 bin 258 üçüncü doz aşı uygulandı. Peki, Aşı yaşı kaç oldu? Aşı olma yaşı kaça indi?
#Aşı Yaşı Kaç Oldu?6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Aşı yaşı için kritik gelişme sonrası 12-15 yaş arası çocuk sahibi olan pek çok veli araştırmalarına başladı. Sağlık Bakanlığı'ndan Koronavirüs aşısıyla ilgili yeni kararlar alındı. Alınan yeni karara göre, 15 yaş üstü ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstü kişiler aşı olabilecek. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4. hakkı da verildi. İşte, aşı yaşı hakkında güncel bilgiler
#Aşı YaşıSağlık Bakanlığı'ndan Koronavirüs aşısıyla ilgili yeni kararlar alındı. Alınan yeni karara göre, 15 yaş üstü ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstü kişiler aşı olabilecek. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4. hakkı da verildi.
#Aşı Yaşı Kaça Düştü?Son dakika haberi... Corona virüsü aşılamasında yeni aşamaya geçildi ve yaş sınırı 45'e düştü. Aşılamanın yarından itibaren 45 yaşa düşeceğini duyuran Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası gelecek hafta 40 yaşa geçileceğini belirtti. Aşılama programının ilerlemesiyle artık kendisini daha az göreceğimizi ifade eden Bakan Koca, "Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız. Gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır." dedi. Bakan Koca, Türk aşısı için ise müjdeyi verdi.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Corona virüsü aşılamasında yeni aşamaya geçildi ve yaş sınırı 45'e düştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17.30'daki kritik Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı öncesi aşılamanın yarından itibaren 45 yaşa düşürüleceğini duyurdu. 45 yaş üzeri vatandaşlar yarından itibaren koronavirüs aşı randevularını alabilecekler. Ayrıca Bakan Koca, pazartesi günü aşılamada 40 yaşa geçileceğini belirtti. Aşılama programının ilerlemesiyle artık kendisini daha az göreceğimizi ifade eden Bakan Koca, "Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız. Gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır." dedi.
#Sağlık Bakanıİngiliz kraliyet ailesinin üzerinden son birkaç yıldır kalkmayan kara bulutlar artık çok kişinin malumu… Ailenin küçük prensi Harry’nin Meghan Markle’la evlendikten sonra başlayan sorunlar geçen yıllar içinde bir çığı gibi büyüdü ve deyim yerindeyse aile de bu çığın altında kaldı.
#Kral CharlesSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanPrens Harry’nin Invictus Oyunlarının 10. yıldönümü dolayısıyla bir süre Londra’da olacak olması kraliyet ailesini yakından takip edenler için büyük bir heyecan dalgası yarattı. Tüm gözler günlerdir saraydan yapılacak muhtemel bir görüşme haberindeydi.
#PRENS HARRYSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkOnların yolları yıllar önce birçok ünlü çift gibi meslekleriyle ilgili bir ortamda kesişti ilk kez. İkisi de kariyerlerinde kendilerini kanıtlamış isimlerdi. Elbette birbirlerinin isimlerini duymuşlardı. Ama gözleri ilk kez önemli bir ödül töreninde buluştu. Aralarında tam 22 yaş fark vardı ama bu onların kalplerinin birbirine akmasını engellemedi.
#Calista FlockhartCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPV