Probiyotiklerin sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, kanseri önleyici ve tedavi edici etkileri olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Balcı, “Probiyotikler, gıdalarla alınan makro besin öğelerinin, mineral ve vitaminlerin emilimini artırır” dedi.
#SağlıkMikroplastiğin en çok deniz tuzunda bulunduğunu belirten ve zararları ile ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Verdiği zarar yıllar içinde ancak anlaşılabilir. En çok karaciğer, böbrek ve dalakta birikir” diyerek olası risklere dikkat çekti.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıSirkadiyen beslenme biçimine dair önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Eda Balcı, ''Düzenli olarak her gün aynı saatte yemek yenmeli. Özellikle yeni başlayanlar için 3 ana ve 2 ara öğün önerilmekte ve bu öğünlerin sebzeler, sağlıklı yağlar, lifli ve yüksek proteinli gıdalardan oluşması tavsiye edilmektedir. Sirkadiyen beslenmenin vücudun doğal döngüsüne ayak uydurması ve bu düzenin de dışına çıkmaması gerekir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıKişi için doğru süt tüketiminin önemli olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Eda Balcı, besin değerleri noktasında farklılık gösteren sütler arasında en doğru sütün nasıl seçilmesi ve tüketilmesi gerektiğine dair bilgi verdi.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıDiyetisyen Eda Balcı, günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerektiğini belirterek Türkiye’de 18-19 gram tuz tüketildiğini söyledi. Fazla miktarda tüketilen tuzun sağlığa çok zararlı olduğunu hatırlatan Balcı, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 gramdan fazla tuz tüketiminin başta kalp hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları olmak üzere, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığında artış olduğunu bildirmiştir” dedi.
#11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat HaftasıBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıBitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Fitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili” dedi.
#Uzman DiyetisyenDiyetisyen Eda Balcı, pandemi sürecinde özellikle kış günlerinde antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesinin şart olduğunu söyledi. Balcı, "D vitamini ve mineral değeri yüksek olan besinler tüketin” dedi.
#Diyetisyen Eda BalcıDiyabette erken teşhisin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, "Bir damla kan ile açlık kan şekeri ölçülerek yapılan, çok basit olan bu işlemle diyabeti erken teşhis edebiliriz. Tedavi aşamasında da tam uyum çok önemli'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, havaların soğuması ile gribal enfeksiyon ve koronavirüs salgınına karşı, vatandaşlara bol bol C vitamini tüketmelerini ve kış çorbası içmelerini tavsiye etti. Balcı, bağışıklığı güçlendiren kış çorbasının tarifini de paylaştı.
#C VitaminiPandemi etkisi altındaki mevsim geçiş sürecinde bağışıklığın güçlenmesi için gıdalarla alınacak önlemler büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, mevsim geçişlerinde tüketilmesi gerekenleri anlatıyor.
#Mevsim Geçişlerinde Ne Yemeli