Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiKonut kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor. Kira artışındaki uyuşmazlıklar 1 Eylül 2023’te arabuluculuk kapsamına alınmıştı. Bu süreçte 129 bin 259 kira uyuşmazlığından 69 bin 239’u anlaşmayla çözümlendi. Arabulucular, ev sahipleri ve kiracıları yüzde 25’in üzerindeki kira zammında da anlaştırmaya başladı.
#KonutEv sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Arabulucuya gitmeden mahkemeye gidemeyecek olan ev sahibi ve kiracıların bazıları böyle bir durumda uzlaşmayı tercih edeceklerini söylerken, avukat Iyaz Çimen "Şu anki durum Sulh Hukuk mahkemelerinde yoğunluğun çok fazla artmasını, duruşmaların 1 yıl hatta 1.5 yıl kadar sonraya verilmesine sebep oluyor. Bizim taraf olduğumuz dosyalarda yüzde 10 ila 20 arasında bir uzlaşma söz konusu olabiliyor" dedi.
#KiracıEv sahibi-kiracı davalarında yeni dönem 1 Eylül’de başlayacak. Peki kira uyuşmazlıkları arabulucuya nasıl gidecek? Nasıl bir ücret ödenecek? Arabulucuya gitmeden dava açılırsa ne olacak? Tüm merak edilenleri Ankara Barosu Avukatı ve Başkent Arabuluculuk Merkezi Ortağı Eda Günday yanıtladı.
#Ev Sahibi-Kiracı DavalarıHızla artan kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 2.5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için hazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Peki başvuru nereye, nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tüm detayları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile ele aldık. İşte 10 soruda tüm merak edilenler...
#KiraArabuluculuk sınavı nedir, ücret tarifesi açıklandı mı? Arabulucu nasıl olunur? sorularının yanıtları merakla araştırılıyor. Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde konu hakkında detaylara yer verildi. İşte merak edilen soruların yanıtları
#Arabuluculuk Sınavı NedirAKDENİZ Arabuluculuk Merkezi’nin ortaklarından avukat Nevin Can, ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların, kira ilişkisinden kaynaklı bu tür uyuşmazlıklarda artışa sebep olduğunu söyledi. Sorunların yargıya taşındığında ise uzun yıllar çözüme ulaşılamadığını dile getiren avukat Can, “Basit bir kira tespit davası bile 10 yıla kadar uzayabiliyor. Daha hızlı ve ekonomik bir alternatif çözüm yöntemi olan arabuluculuk yöntemi ile mağdur olan ev sahibi veya kiracının mağduriyeti giderilebilir. Dava dışı bu uyuşmazlık çözüm yöntemi kiracı ve ev sahiplerinin tercih edebileceği avantajlı bir seçenek oluşturuyor. Kira ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlıkların arabuluculukla çözümlenmesi hem kiraya veren hem de kiracı açısından birçok avantaj sunuyor” dedi.
#1Son günlerde hemen hemen herkesin gündeminde yükselen kiralar var. Özellikle büyükşehirlerde kiralar neredeyse iki katına çıktı. Yaşanan bu durum mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar çıkmasına neden oldu. Biz de kira konusunda merak edilenleri araştırdık...
#KiraSon dakika haberine göre; Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMMArabuluculukta 2018 yılı ücret tarifesi belli oldu. Arabuluculuk faaliyetini yürütenlere yeni yılda yapılacak ödemeye dair asgari ücret tarifesi Resmi Gazete'de yayımlandı.. Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde görev alan, arabulucular siciline kayıtlı kişilere arabuluculuk faaliyetleri için 2018 yılında yapılacak ödemeye ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu.
#Arabulucuİş davalarında zorunlu arabuluculuk sistemini getiren İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında arabulucuya başvurmak dava şartı oldu.
#Arabuluculukİş davalarına zorunlu arabuluculuk öngören İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis’e sevk edildi. Artık işe iade, tazminat, alacak davalarında önce zorunlu olarak arabulucuya başvurulacak, arabulucu 3 haftada başvuruyu sonuçlandıracak. Ancak, işçi konfederasyonları tasarıyı işverenler lehine karar çıkacağı endişesiyle eleştiriyor.
#Kıdem TazminatıAdalet Bakanlığı tarafından, işçi ve işveren kesimlerinin görüşleri de alınarak hazırlanan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM’ye sevk ediliyor. Tasarının yasalaşması ile birlikte işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getiriliyor. Tasarıyla feshe bağlı kıdem, ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretine ilişkin zaman aşımı süresinin 5 yıl olarak değiştirilmesi öngörülüyor.
#İş Mahkemeleri Kanunu15 milyon işçi ve 1.7 milyon işveren arasındaki uyuşmazlıklarda köklü değişiklikler geliyor. Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı İş Mahkemeleri Kanunu Taslağı yasalaştığında, işçiler, işveren hakkında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunda olacaklar. Arabalucuya gitmeden işveren hakkında dava açamayacaklar. Ancak, işçi, arabulucuda işverenin getirdiği öneriden tatmin olmazsa uzlaşmak zorunda olmayacak.
#İş Mahkemeleri Kanunu TaslağıTÜRKİYE’NİN İLK ESNAF ARABULUCULUK MERKEZİ MERSİN’DE AÇILDI. MERSİN ESOB BÜNYESİNDE KURULAN ARABULUCULUK VE UZLAŞTIRICILIK MERKEZİ’NİN AÇILIŞI ADALET BAKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANI HAKAN ÖZTATAR VE MERSİN ESOB BAŞKANI TALAT DİNÇER TARAFINDAN YAPILDI.
Hükümetten radikal adım. İşçi-işveren anlaşmazlıklarında taraflar mahkemeye değil; arabulucuya gidecek. Yapılacak yasal değişiklikle iş uyuşmazlıklarında 'arabuluculuk' zorunlu hale getirilecek. Böylece işten atılan, istifa eden, patrondan alacağı olduğunu iddia eden işçiler de işçisinden şikayetçi olan patronlar da doğrudan mahkemeye gidemeyecek.
#Ankara Barosu Başkanı Hakan CanduranAdalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Samsun Barosu işbirliğinde 5 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan, “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları Toplantısı” için kente gelen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Samsun TSO’yu ziyaret etti.
TÜRKİYE'de yaklaşık bir yıldır uygulanmaya başlanan arabuluculuk sistemiyle ilgili İzmir Adliyesi'nde Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztartar ile Arabuluculuk Derneği başkanı açıklamalara bulundu. Sistemi anlatan Öztartar, sisteminin toplumsal barışı sağladığını, hem hızlı hem ekonomik hem de yargı yükünü çok azalttığını söyledi.
#Adalet