Bilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaCharlie geçtiğimiz yıl dünyaya geldiğinde, diğer bebeklerden farklıydı. Doğduğunda anal açıklığı yani anüsü yoktu. Ailesini şoke eden bu gerçek, minik Charlie’nin kısacık zaman diliminde tam altı ameliyat olmasına neden olan bir anomaliydi. Peki bir bebek neden ve nasıl anüsü olmadan doğabiliyor? Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. H. Murat Mutuş anlattı...
#Anüssüz BebekCharlie geçtiğimiz yıl dünyaya geldiğinde, diğer bebeklerden farklıydı. Doğduğunda anal açıklığı yani anüsü yoktu. Ailesini şoke eden bu gerçek, minik Charlie’nin kısacık zaman diliminde tam altı ameliyat olmasına neden olan bir anomaliydi. Peki bir bebek neden ve nasıl anüsü olmadan doğabiliyor?
#Anüssüz Doğan BebekAiesha14 yaşında ve anüsü, kalın bağırsakları, vajinal organları, serviks ve uterusuolmadan doğdu yani küçük çok nadir görülen bir durumla, zor bir hayatı yaşamaküzere dünyaya geldi. Ancakküçük kızın tek savaşı hastalıklarıyla değildi çünkü Aiesha hayatı boyunca okularkadaşları ve kendi kardeşlerinin aşağılamalarına maruz kaldı. Bir gün Aiesha,bu duruma dayanamadı ve okulda arkadaşlarına duygusal bir konuşma yaptı.Annesinin Youtube'a bu videoyu yüklemesiyle bir anda dünyadan büyük destekgördü. YeniZelanda'da yaşayan Aiesha, "Normal" başlıklı konuşmasında şunlarısöyledi, "Normalne demek? Kim normal? Ne normal? Benim normal olmakla ilgili bildiğim tek şey'normal' hissetmekle 'normal' olmak aynı şey değil. Normal olmak diğer herkesinyaptığı şeyleri yapabilmek. Her gün aşağılanıyorum, iğrenç olduğumu, tuhafolduğumu, çirkin ve sevilemez olduğumu söylüyorsunuz. Hiçbir zaman çocuk sahibiolamayacağım için hor görülüyorum. Dünyanın bensiz daha iyi olacağınısöylüyorsunuz ve ben buna inanmaya başlıyorum. Bazı günler aynaya bakmayakorkuyorum çünkü kendi görüntümden iğreniyorum. Sürekli karnımı kapatacak bolgiysiler giyiyorum çünkü aksi takdirde iğrenç olduğumu söylüyorsunuz. Bazendünyanın gerçekten bensiz daha iyi bir yer olacağını düşünüyorum. Kimse benimsorunlarıma katlanamıyor. Yeni bir normal yaratalım. Herkesin kabul gördüğü yernormal olsun. Şişman, zayıf, kısa, uzun, çirkin, engelli ya da bir tıbbisorununuzun olmasının farketmediği bir normal olsun."
#Alesha