Koronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Almanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.
#AlmanyaAlmanya’da koronavirüse karşı aşı yaptırmayanları yakın gelecekte zor günler bekliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplanan eyalet başbakanları tarafından alınan karar uyarınca, sinemadan berbere kadar kapalı mekânda gerçekleşen birçok etkinliklere katılım aşılı olmayanlar için zorlaşacak ve toplumsal hayata katılım giderek pahalanacak. Çünkü şimdiye dek ücretsiz yapılan koronavirüs testleri, 23 Ağustos’tan itibaren insidans değeri 35’i geçen bölgelerde ücrete tabi olacak.
#AlmanyaTüm dünyayı sarsan ve hala devamlılığını sürdüren pandemik bir salgın olan Covid 19 ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kelimelerden biri de antijen kelimesidir. Antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen Nedir?Covid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsGaziantep Sanko Okulları öğrencileri, Covid-19’dan şüphelenilen durumlarda hastanelere gidilerek PCR veya antikor testi yaptırılmadan önce uygulanabilecek güvenilir, maliyeti daha düşük, yapay sinir ağı kullanılan ve kesin sonuçlar alınabilecek test cihazı geliştirdi. Testte kişiden tükürük testi alınıp, nişasta ile birleştirildikten sonra cihaza konulması ve sonuç alınması, yaklaşık 5 dakika sürdüğü belirtildi.
#Kovid-19Koronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara bulaşması, virisün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabildiğinin bildirilmesi, bilim dünyasında, “Evcil hayvanların da aşılanması gerekiyor mu?” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
#Kovid-19Koronavirüsle ilgili araştırmalar Kovid-19'a karşı antikorların üç ay gibi kısa bir sürede yok olabileceğini gösteriyor. Ancak sırları henüz tam çözülmemiş T hücreleri ile ilgili ufukta beliren yeni umutlar da var. Özellikle aşılamada umutları kıran ve bağışıklık konusunda korku yaratan mutasyonlara karşı T hücrelerinin çare olabileceği açıklandı.
#KoronavirüsHürriyet muhabiri Musa Kesler ‘yerli aşı’ heyecanına ortak oldu: “Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden COVID-19 aşı adayı için gönüllü olmuştum. Aşılama başlayınca beni de arayıp ‘Sıranız geldi’ dediler. Kayseri’ye gittim. Genel muayene, kan tahlilleri, COVID testi ve antikor testleri... Ardından Faz-2 kapsamında aşılandım.”
#GazetehaberleriAnkara'da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, beşinci dalgayı da şubat ortasında beklediklerini belirtti. Salgının biteceğini ancak virüsün kaybolmayacağına vurgu yapan Azap, "Covid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz" dedi. ''Önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız'' diyen Azap, ''Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi'' ifadelerini kullandı.
#Alpay AzapAnkara'da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, beşinci dalgayı da şubat ortasında beklediklerini belirtti. Salgının biteceğini ancak virüsün kaybolmayacağına vurgu yapan Azap, "Covid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz" dedi. ''Önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız'' diyen Azap, ''Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi'' ifadelerini kullandı.
#AnkaraHürriyet, vatandaşlardan COVID-19 aşısı ile ilgili gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün sorulara Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Barbaros Oral cevap verdi. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:
#GazetehaberleriCoviz-19 pandemisinin ilk yılını geride bırakmak üzereyiz. Peki, şuanda tüm dünyada merak konusu olan Covid -19 aşıları hakkında neler biliyoruz? COVID-19 geçiren kişiler aşı olmalı mı? Hastalığı geçiren kişiler tekrar COVID-19 olabilir mi? Antikor testleri ve koruyuculuk hakkında bir yıllık deneyimler ve yorumlar… Tüm merak edilenleri Uzm. Dr. Serkan Atıcı yanıtladı.
#KORONAVİRÜSCovid-19 ile birlikte hayatımıza giren terimlerden biri de antikor oldu. İngiltere’deki University College London Hastanesi (UCLH) ile AstraZeneca, koronaya yakalanmış kişilere anında bağışıklık kazandıran yeni bir antikor tedavisi üzerinde çalışıyor. Antikor tedavisinin, virüsün yayılmasının önüne geçilmesi düşünülüyor.
#Antikor Nedir?Pandeminin hayatımıza soktuğu onlarca yeni kavramdan en mühimi PCR ve antikor testleri oldu. Çünkü kişi hastalığa yakalandığında şüpheleri doğrulayacak tek yöntem bu iki test. Peki bu testler güvenli mi? Demirören Medya Sağlık Grup Direktörü Dr. Cihat Olcay Dinçel’le konuştuk…
#GazetehaberleriHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu. Dr. Özer, “Hızlı antikor testlerindeki negatif sonucun tek başına güvenirliği yok. Mutlaka PCR testiyle sağlaması yapılmalı. Bu testler aslında teşhis amaçlı değil, kişinin daha önceden Kovid geçirip geçirmediğinin anlaşılması için tarama amaçlı kullanılır. Bireysel kullanımı, yalancı güven duygusu ile kişinin hastalığı yaymasına sebep olabilir” dedi.
#İstanbulTesla şirketinin CEO’su Elon Musk, aynı gün içinde yaptırdığı 4 COVID-19 testinden 2’sinin pozitif, 2’sinin negatif çıktığını belirterek “testler konusunda bir sahtekarlığın döndüğünü” ileri sürdü. Bilim Kurul Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise PCR testlerinin doğruluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söyledi.
#Elon MuskTesla şirketinin CEO’su Elon Musk, aynı gün içinde yaptırdığı 4 COVID-19 testinden 2’sinin pozitif, 2’sinin negatif çıktığını belirterek “testler konusunda bir sahtekarlığın döndüğünü” ileri sürdü. Bilim Kurul Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise PCR testlerinin doğruluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söyledi.
#Gazetehaberleri