Antijen testi, Covid-19 salgını devam ederken gündemde yer alıyor. Salgınla birlikte pek çok kişinin de gündemine giren antijen terimi, salgının ilerlemesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Peki, antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen TestiCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsSalgın ile mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Eylül ayında başlayan ve aşısız ya da hastalığı geçirmemiş kişilerden; toplu ulaşım araçlarını kullanma, şehirler arası seyahatler ve birçok etkinliğe katılabilmeleri için talep edilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yanı sıra pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra PCR testi yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek. Omikron varyantının hızla yayıldığı, vaka sayılarının 2 yıldır görülen en üst seviyeye çıktığı bugünlerde, haklı olarak birçok kişi, ‘Ne değişti de kurallar esnetildi?’ diye soruyor. Ben de cevabın peşine düştüm.
#PCRYaklaşık bir aydır Latin Amerika’yı geziyorum; ABD ile devam ettiğim turum yakında İstanbul’da tamamlanacak. Bu sırada dört kez ülke sınırı geçtim; büyüklü küçüklü tam 8 havalimanı kullandım. Aşıyla beraber esneyen seyahat kuralları yine de birçok sürpriz barındırıyor. İşte tecrübelerimden çıkardığım havalimanı dersleri...
#YazarBoş umutlar aşılamak istemem ama dünyaca iyiye gidiyoruz galiba. Pek emin olamasam da yaz ayları için aldığımız bazı konser haberleri, İngiltere’nin 17 Mayıs sonrasına etkinlikleri açacak olması, Barselona ve Portekiz’de pilot canlı performansların başlanması küçük mutluluklar verdi.
#Sinem VuralGelen son dakika haberine göre, dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Akova, "Aşılarla ilgili en çok korkulan şey, herkesin bilmediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi de şu: Aşı yaptığımız zaman acaba aşı hastalığı artıracak potansiyel yan etkiye sahip olabilir mi? Çünkü biz aşı ile kanda antikor yükselmesini bekliyoruz. Ama yükselen antikoru olan hastalar, gerçek virüsle karşılaşırlarsa acaba vücudunda aşırı bir reaksiyon verir ve ciddi bir yan etki ortaya çıkar mı? Hayvan çalışmalarında ve Faz 1 denemelerinde böyle bir şey gözlenmedi. Faz 2 aşaması henüz makale olarak yayınlanmadı ancak veriler var ve o verilerde de gördük bu şekilde bir yan etki söz konusu değil. Aşının yapıldığı gönüllerde de yüksek ölçüde antikor ürettiği görülüyor.'' dedi.
#Son DakikaMüge ERIŞIK soruyor: Dört yaşında kreş çağında bir kızım var. Kreşlerin 15 Haziran itibariyle açılacağı açıklandı. Okullar dahi açılamazken, sosyal mesafe erişkinler arasında zor sağlanırken günde 3 öğün yemek yiyip birlikte uyuyan, oyun çağındaki çocuklar arasında bu nasıl sağlanacak? Kreşler açılmalı mıdır ya da nasıl açılmalıdır?
#Gazetehaberleri