Mayısta geçen yılın aynı dönemine göre konut satışları düşse de nisana göre artış yaşandığını belirten sektör temsilcileri, normalleşme adımlarının, düşük oranlı destek kredisinin ve kampanyaların etkisiyle haziranda tüm zamanların rekor satışlarına ulaşılabileceği görüşünde birleşiyor.
#Konut Satışları1999 Marmara depreminin 20. yılı ile ilgili olarak açıklama yapan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı ve AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, “1999 Marmara Depremi’nden sonra binaları güvenli hale getirirken, toplanma alanlarını ve yeşil alanları kaybettik. İstanbul’un günü kurtarmak için geçici planlar yerine master plana ihtiyacı var. Kentsel dönüşümünde ise daha yolun çok başındayız” diyor.
#Yazarİş dünyası temsilcileri hükümetin attığı adımlara destek verirken, piyasalardaki dalgalanmaya karşı ise tetikte. TOBB ve TÜSİAD yaptığı ortak açıklamada sıkı para politikasını destekleyecek maliye politikasının açıklanmasını isterken, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin yeniden olumlu çerçeveye kavuş-turulması gerektiğini belirtti.
#TÜSİADBüyük Kulüp’te pazar günü yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylığını açıklayan armatör Gündüz Kaptanoğlu, “7 Mayıs’ta teslim aldığımız kulüp, altyapısı tamamen iflas etmiş, idari yapısı kurumsallaşmamış ve bir şahsın ağzına bakar haldeydi. Yeni dönemde kulüpte her şeyi kurumsallaştıracağız, ortak aklın karar verdiği bir yönetimle kulübümüzü yöneteceğiz” dedi.
#Büyük KulüpAnadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi'nde yüzde 85'lere varan arsa maliyetleri nedeniyle çok hızlı artan fiyatların 2 yıldır düşüşte olduğunu belirterek, "Ortalama yüzde 30 olan düşüşler, bazı yerlerde yüzde 40'ları aştı." dedi
#Bağdat CaddesiAnadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi'nde yüzde 85'lere varan arsa maliyetleri nedeniyle çok hızlı artan fiyatların 2 yıldır düşüşte olduğunu belirterek, "Ortalama yüzde 30 olan düşüşler bazı yerlerde yüzde 40'ları aştı" dedi.
#AyiderKentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen bölgelerden biri de İstanbul Bağdat Caddesi. Bölgede 100 olan müteahhit firma sayısının 500’ü bulduğunu belirten Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Şu anda kentsel dönüşümden ziyade kentsel yenileme söz konusu. Yani eski binaları yıkıp sadece yenilerini yapıyoruz. Sosyal donatıları, yeşil alanları göz ardı ediyoruz. Kentsel dönüşümün parsel bazında değil, ada bazında yapılması şart” dedi.
#Bağdat CaddesiEski, riskli evlerde yaşayan vatandaş yeni ev hayali ile kentsel dönüşüme evet dedi, ancak sonu hüsran oldu. Kimi vatandaşın eski evi yıkıldı, yenisi için kazma dahi vurulmadı, kimisinde inşaatlar yarım kaldı. Binlerce dönüşümzede sorunlarına çözüm bekliyor.
#DönüşümSon dönemde kira fiyatlarının ortalama yüzde 35 gerilediği Bağdat Caddesi'nde 1 yılda 42 mağaza daha kiralandı. Toparlanma sinyallerinin geldiği ve doluluk oranının yüzde 80'e ulaştığı caddede 2017 yılında dünyaca ünlü bazı markalar yeni mağazalarını açacak.
#Bağdat CaddesiEn az 1 milyon dolar tutarında taşınmaz alanların Türk vatandaşlığı kazanmasının gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirmesi, son yıllarda 5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışını kısa sürede ikiye katlaması bekleniyor.
#Konut SatışıHürriyet’in kentsel dönüşüm bölgeleri ve lüks konutta ‘Fiyatlar düşüyor’ haberi sektörde tartışma yarattı. Dernek başkanlarının yaptığı ‘Arz-talep dengesi bozuldu, fiyatlar düşüyor’ açıklamasına İNDER’den yanıt geldi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Küçük ölçekli firma mecbur kalıp elindeki stokun bir kısmını ucuza satıyor. Ama sektör genelinde bir gerileme yok” dedi.
#İNDERİstanbul’da kentsel dönüşüm ile stokların arttığı bölgeler ve lüks konutlarda fiyatlar düşüşe geçti. Özellikle Anadolu yakasında konut satış ve kira bedelleri yüzde 20’yi aşan oranda düştü. Geçen yıl piyasanın canlı olduğu bölgelerde bugün boş evler alıcı bekliyor. Uzmanlara göre konutta arz-talep dengesi bozuldu.
#Konut Fiyatlarıİstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy’de binalara 15 kat sınırı getirildi. Şantiye alanına dönen bölgede yeni yapılarda inşaat hakkı aynı kalacak ama yükseklik sınırlanacak. Müteahhitler ise kat sınırı nedeniyle Kadıköy’de 15 kat üstü eski yapıların yenilenemeyeceğini söylüyor.
#Yüksek BinaKentsel dönüşümle birlikte Kadıköy ilçesi şantiye alanına döndü. 1200 inşaatın sürdüğü bölgede kule vinçler, hafriyat kamyonları günlük yaşamı olumsuz etkilerken, dönüşümün 15 yıl daha sürecek olması endişe yaratıyor. Plansız dönüşüm süreci hem Kadıköy’den Maltepe’ye kadar olan bölgeyi hem de burada yaşayanları yordu.
#Kadıköy İlçesiKadıköy Bağdat Caddesi ve çevresinde her sokakta birden fazla inşaat var. Binaların hızla yenilendiği bölgede ortalama 100 olan inşaat şirketi sayısı son 2 yılda 500’ü buldu. Yeterli birikime sahip olmayan firmaların da bölgeye odaklandığını belirten uzmanlar, ev sahiplerini anlaşma döneminde dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.