Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘uyum haftası’nın başlaması nedeniyle ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Öğretmenlerin Mesleki Çalışma Dönemi’ açılış konuşmasını EBA platformu üzerinden gerçekleştirdi. Bakan Tekin öğretmenlere ithafen yaptığı konuşmada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin bilgiler verdi ve öğretmenlerden beklentilerini sıraladı.
#Uyum HaftasıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl eğitim öğretimde yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Afet bölgesindeki illerde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara il veya ilçe nakil komisyonlarınca yerleştirilmeleri uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Öte yandan ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek.
#OkulÖlçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler yayımladı. Buna göre; devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde bulunan açık öğretim hariç örgün programlara ayrılan 800 bin 481 kontenjanın 771 bin 537’si doldu. Toplam kontenjanlardan sadece 28 bin 944 aday için yer kaldı.
#ÖSYMMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ortamları ve çevre şartları yetersiz olan okullardaki öğrencilerin, daha uygun koşullara sahip okullarda eğitim almalarını sağlamak için “Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” uygulaması geliştirecek. Bu amaçla MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla “meb.gov.tr” internet adresinde yayımlandı. Böylelikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hedefleniyor.
#MEBLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Eğitim Uzmanı Salim ÜnsalLGS taban puanları 2024, söz konusu sınav sonrası öğrenci ve velilerin odaklandığı konulardan oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2 Haziran tarihinde 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin katılımı ile iki oturumu da tamamlandı. Birinci oturumu 09.30 ve ikinci oturum 11.30'da başlayan LGS sınavında toplam 90 soru soruldu. LGS tercih sonuçlarına göre liselerin boş kontenjanları ve taban puanları e-Okul üzerinden yayınlanacak. LGS soruları ve cevap anahtarı kitapçıkları ile şimdiden alacakları puanları hesaplan öğrenciler LGS lise taban puanlarına yoğunlaştı. Peki, 2024 yılı LGS lise taban puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak, açıklandı mı? İşte, geçmiş yılların (2022 yılı) Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi taban puanları bilgisi ve konu hakkında ayrıntılar.
#LGS Taban PuanlarSosyal medyada ücret karşılığı kalfalık ve ustalık belgesi verdiği iddia edilen kurumlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu belgeler sadece mesleki eğitim merkezleri ve bu merkezlerin programını uygulayan mesleki ve teknik Anadolu liseleri tarafından verilebilir” denildi.
#MEB UyardıDünya çapında 5 bin 300’ün üzerinde okulda yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı IB (Uluslararası Bakalorya) programının soruları çalındı. Afrika, Ortadoğu ve Avrupa bölgesindeki sorular internette dolaşıma sokuldu. Sınavlar devam ederken, öğrenciler IB’nin kararını bekliyor.
#IBUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarNehir Erdoğan önceki gün Akmerkez’de görüntülendi. Fotoğraflarını çeken muhabirlere “Sıkılmadınız mı her gün alışveriş merkezinde?” diye takılan oyuncu, şu sıralar neler yaptığı sorulunca üniversite eğitimine devam ettiğini açıkladı:
#Nehir Erdoğan- Bu yıl 562 adayın tam puan aldığı LGS’de öğrenciler ve veliler ikinci zorlu aşamaya girdi. Sınavın nispeten kolay olmasıyla yüksek puanlarda yığılmanın yaşanması, tercih yarışını da bir hayli güçleştirdi. Eğitim uzmanı Salim Ünsal ve TÖZOK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan, bir adım öne geçebilmek için tercihleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı, önemli ipuçları verdi...
#LGS