Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliğine göre, bazı işlem ve ödemelerin yapılabilmesi için borcun bulunmadığına dair belge aranması uygulamasında, borç türü olarak vergi dairelerince tahsil edilen tüm amme alacakları dikkate alınacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıPandemi yasaklarını ihlal nedeniyle 321 bin 380 kişiye kesilen ve tahsil edilen para cezaları iade edilecek. 31 Aralık 2024’e kadar başvuru yapılabilecek. İade edilecek toplam tutar 309 milyon TL. Maske takmayan, yasak olmasına rağmen sokağa çıkan 1 milyon 388 bin kişiye para cezası kesildi. 1 milyon 67 bin kişi cezayı ödemedi.
#Anayasa MahkemesiKira geliri 9 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşların 31 Mart’a kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi okurlarımdan “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?” şeklinde çok sayıda soru geldi. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener’e göre 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.
#KiraBazı borçları kapsayan yeniden yapılandırma başvuruları vatandaşların gündeminde yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek?
#Yeniden YapılandırmaHazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine göre, düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, 31 Ağustos gün sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunacak. Yapılandırılan borçların azami 18 eşit taksitte ödenmesi imkanı bulunuyor. İlk taksit ödeme süresi 30 Eylül mesai saati bitiminde sona erecek.
#Borç YapılandırmaSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMGeçtiğimiz günlerde AK Parti, vergi borçlarının yeniden yapılandırmasını da içeren 15 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Bununla birlikte vergi borcu olan vatandaşlar, vergi affının ne zaman çıkacağı ile ilgili araştırmalara başladı. Peki, borçlara yönelik 2021 vergi affı ne zaman çıkacak, vergi borcu yapılandırması yasa teklifi meclisten geçti mi? İşte detaylar…
#Vergi YapılandırmaKurumlar Vergisi, 2021 yılı için yüzde 25 olarak uygulanacak. AK Partili vekiller tarafından TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre, halen yüzde 20 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi, bu yılki kurum kazançları için 25, gelecek yılki kurum kazançları için de yüzde 23 olacak.
#GazetehaberleriYapılandırma borcu ödeme işlemi için son başvuru tarihi 1 Şubat 2021'e kadar uzatıldı. 31 Ağustos 2020'den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayan yapılandırma işlemi İnteraktif Vergi Dairesi'nin (www.ivd.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılacak. 7 gün 24 saat online gerçekleşen yapılandırma borcu ödeme başvurusunu tamamlayan mükellefler, 6-9-12 ya da 18 taksitle borcunu ödeyebilecek. Peşin ödemelerde ise faiz silme olanağı sağlanacak. Peki, vergi borcu yapılandırma ve ödeme nasıl yapılır? İşte, e-Devlet yapılandırma ekranı ve ayrıntılar.
#Vergi Borcu YapılandırmaYapılandırma borcu ödeme işlemi için son başvuru tarihi 1 Şubat 2021'e kadar uzatıldı. 31 Ağustos 2020'den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayan yapılandırma işlemi İnteraktif Vergi Dairesi'nin (www.ivd.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılacak. 7 gün 24 saat online gerçekleşen yapılandırma borcu ödeme başvurusunu tamamlayan mükellefler, 6-9-12 ya da 18 taksitle borcunu ödeyebilecek. Peşin ödemelerde ise faiz silme olanağı sağlanacak. Peki, vergi borcu yapılandırma ve ödeme nasıl yapılır? İşte, e-Devlet yapılandırma ekranı ve ayrıntılar.
#Vergi Borcu YapılandırmaVergi borcu yapılandırma başvurusu yeni yılın ilk günlerinde gündemde yer almayı sürdürüyor. 31 Ağustos 2020'den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayan vergi borcu yapılandırma başvurusu e devlet ve GİB.gov.tr adresi üzerinden yapılacak. 18 ay vade ve tek taksitte faizsiz ödeme imkanı sunulan veri borcu yapılandırmasının süresi yılbaşından önce Resmi Gazete'de yayımlanarak uzatıldı. Hem 31 Aralık tarihinde sona erecek başvuru süresi hem de Ocak sonu olan ilk taksit ödemeleri bir ay daha devam edecek. İşte, SGK, KYK, trafik borcu yapılandırma tarihiyle ilgili bilgiler.
#Vergi Borcu Yapılandırma BaşvuruMilyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren borç yapılandırması 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayacak. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin 31 Aralık 2020'ye kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyordu. Alınan son kararla bu süre uzatıldı. Peki, vergi borcu yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek?
#Vergi Borcu Yapılandırma BaşvurusuYapılandırılacak tutarın peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Vadesi 31 Aralık 2014'ten önce aslı 100 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilecek.
#VergiHazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Tahsilat Genel Tebliği limitlerinde değişikliğe gitti. Amme Alacağı Ödenmeden Yapılmayacak İşlemler ile İşlem Yapanların Sorumlulukları kapsamındaki vergi borcu limiti 2 bin liradan 5 bin liraya yükseltildi.
#VergiKomisyon süreci tamamlanan ‘Gümrük Yasası’ değişikliklerinin bu hafta TBMM Genel Kurulu’ndan çıkarılması hedefleniyor. Gümrük suçlarında ‘pişmanlık ve uzlaşma’ sistemini genişleten teklif, olası verginin ‘yüzde 20 fazlası’ kadar teminat alınması uygulamasını da kaldırıyor.
#GazetehaberleriGelir İdaresi Başkanlığı, üzerinde çalıştığı gayrimenkullere internet ortamında haciz uygulanmasına ilişkin çalışmada sona geldi. GİB’in 2018 faaliyet raporunda, GİB ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 22 Kasım 2018’de bir protokol imzaladığı belirtilerek, “Kısa bir süre içinde vergi dairelerinin gayrimenkulleri elektronik ortamda haczedebilir hale gelmesi mümkün olacaktır” denildi.
#E-HacizSGK, kuruma borcu bulunan şirketleri ve kişileri yakından ilgilendiren çok önemli bir düzenleme yaptı. On yıllık zaman aşımına giren borçları silmek için daha önce mahkeme kararı arayan SGK, bu uygulamadan vazgeçti. Artık mahkeme kararı aranmayacak. Ancak, zaman aşımına girmiş de olsa, borcu ödemeyenlere “borcu yoktur” yazısı verilmeyecek. SGK’nın bu düzenlemesi kamu ihalelerine girmek isteyen şirketleri ve esnafı doğrudan etkileyecek.
#SOSYAL Güvenlik Kurumu