Yılbaşından bu yana yüzde 50, 1 Temmuz’dan bugüne yüzde 23 artan Euro karşısında ayakta kalmaya çalışan otomotiv markaları son 1.5 ayda fiyatlara ortalama yüzde 10 zam yaparken, en büyük darbeyi ise matraha dayalı ÖTV sisteminden aldı. Çünkü kurdaki yüksek artışa rağmen fiyat artışlarını minimumda tutup ayakta kalmaya çalışan markalar, ÖTV’de yüksek vergi dilimine girmekten kurtaramadı. Bu da zamların artmasına yol açtı.
#ÖTVTürkiye, ABD’nin çelik ve alüminyum kısıtlamalarına karşı ek vergi silahını çekti ve misillemeyi başlattı. Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) sunulan tarifede viskiye yüzde 40 ek vergi uygulanacağı belirtilmişken dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla bu oran yüzde 70’e çıktı. Otomobillere yönelik ek vergi ise yüzde 35’ten 60’a yükseltildi. 21 Haziran’dan itibaren 22 ürün zamlı olarak ithal edilmeye başlandı.
#ABDABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek vergi koymasının ardından 21 Haziran’da misillemeyi başlatan Türkiye’de en büyük darbe otomobillere oldu. Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) gönderdiği tarifede otomobillere yönelik yüzde 35 ek vergi konacağı belirtilirken, cuma gününden itibaren gümrükte yüzde 60 teminat alınmaya başlanması kafaları karıştırdı. Bu durum ek verginin yüzde 60 olacağı endişesini yarattı.
#ABDTürkiye, ABD’nin 8 Mart’tan itibaren çelik ve alüminyuma koyduğu ek vergileri kaldırmaması halinde 21 Haziran’dan itibaren 22 kalem üründe misilleme başlatıyor. ABD’den ithal edilen ürünler arasında en yüksek ek gümrük vergisi yüzde 40 ve 35 ile viski ve otomobillere konurken, bu otomobiller arasında Amerikan Jeep’in dışında ağırlıkta olarak Alman BMW ve Mercedes’in ürettiği lüks SUV’ler bulunuyor.
#Dünya Ticaret Örgütü