Fransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.
#Pandemi2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiAlmanya’da federal hükümet ve eyaletler, koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni kararlar konusunda anlaştı. Buna göre insidans değeri 350’nin üstüne çıkan yerlerde aşılı olanlara bile sosyal temas kısıtlamaları getirildi. Ayrıca geçen sene olduğu gibi bu sene de yılbaşında havai fişek satışı yasaklandı, okullarda maske zorunluluğu yeniden getirildi, futbol maçlarında seyirci sayısı kısıtlandı.
#KoronavirüsAlmanya’da iktidarı devralmaya hazırlanan SPD, FDP ve Yeşiller’in ‘Enfeksiyondan Koruma Yasası’nda değişiklik içeren tasarı Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi’nde de oy birliğiyle kabul edildi. Muhafazakâr kanadı oluşturan CDU/CSU’lu eyaletler de tasarıya onay verdi.
#ALMANYAAlmanya’da koronavirüse karşı aşı yaptırmayanları yakın gelecekte zor günler bekliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplanan eyalet başbakanları tarafından alınan karar uyarınca, sinemadan berbere kadar kapalı mekânda gerçekleşen birçok etkinliklere katılım aşılı olmayanlar için zorlaşacak ve toplumsal hayata katılım giderek pahalanacak. Çünkü şimdiye dek ücretsiz yapılan koronavirüs testleri, 23 Ağustos’tan itibaren insidans değeri 35’i geçen bölgelerde ücrete tabi olacak.
#AlmanyaAlman TV kanalı Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya’nın 1897’de İngiliz askerlerince yağmalanmış olup sonradan kendi ellerine geçen Benin bronz heykellerini anayurtları Nijerya’ya geri vermeyi kabul etmesi üzerine; eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, 1878’de Bergama’dan Berlin’e taşınan ve orada yeniden kurulan, halen Bergama Müzesi’nde (Pergamonmuseum) özel bir salonda sergilenen Zeus Sunağı’nın Türkiye’ye iadesi konusunda bir öneri yaptı:
#YAZARDünya çapında en çok kullanılan arama motoru Google Safiye Ali'yi unutmadı. Safiye Ali'ye özel olarak hazırlanan doodle tasarımı mesleği hakkında da bilgi veriyor. Google'ın ana sayfasındaki görsele tıklandığında kullanıcıların karşısına Safiye Ali ile ilgili yapılmış haberler ve Safiye Ali'nin hayatı çıkıyor. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’da başlayan feminist harekete katılarak Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele etmiştir. İşte Safiye Ali 'nin hayatıyla ilgili bilgiler...
#Safiye Ali KimdirAlmanya’da federal ve eyaletler koronavirüsle mücadelede karantina önlemlerini sadece 31 Ocak tarihine kadar uzatmakla kalmadı, önlemleri daha da sertleştirdi. Yeni alınan kararlara göre okullar ve kreşler kapalı kalacak, bulaş değerinin 200’ü geçtiği bölgelerde insanlar ikamet ettikleri yerden en. Özel buluşmalar ise bir kişiyle sınırlı tutulacak.
#AlmanyaAlmanya’da yaşlılara ve hastalara yönelik taciz ve cinsel saldırı suçlarının işlendiğini söyleyen Jena Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Olaf Scupin “Ancak bu konu açıkça konuşulmuyor. Yaşlıların ve bakıma muhtaç kişilerin tacize uğraması tabu” dedi.
#Prof. Olaf ScupinAlmanya’nın başkenti Berlin’deki bir bakımevinde 55 yaşlı ve 13 çalışanda koronavirüs tespit edildi. 55 yaşlı hastanelerde tedavi altına alınırken, bakımevine virüsü kimin taşıdığı henüz belirlenemedi. Ancak çalışanlar ya da ziyaretçiler tarafından bulaştırıldığından hareket ediliyor. Salgın sürecinde dönem dönem yaşlı ve hasta bakımevleri ile yurtlarda Kovid-19 kaynaklı toplu ölümler yaşanması, bu olayda da endişeleri artırdı.
#AlmanyaKorona önlemleri birçok insanı birbirinden ayırdı. Büyükanne ve büyükbabalar torun hasreti çekerken, yaşlı çiftler de birbirlerini göremez hale geldi. Bakımevindeki karısını haftalardır ziyaret edemeyen 84 yaşındaki Alfons Blum da onlardan biri. Blum, ARD’de yayınlanan görüntüleriyle sosyal medyada büyük destek gördü.
#Korona ÖnlemleriYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, ‘Diaspora Kovid-19 Destek ve İş Birliği Programı’yla 14 ülkede 165 bin 549 kişinin ihtiyaçlarını karşıladı.
#Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)Almanya mart ayı ortasında getirdiği korona önlemlerini belirli şartlarda kaldırıyor. Alışveriş merkezleri de dahil tüm dükkanlar açılıyor. Lig maçları yeniden başlıyor. Sadece büyük konser ve festival yasağı ile sosyal mesafe kuralı kalıyor.
#CoronaAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TBMM'nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel bir ‘Çocuk Bülteni’ hazırladı. Çocuklarla ilgili istatistiklerin yer aldığı bültene göre, Türkiye, yüzde 27.5'e ulaşan çocuk nüfus oranıyla ortalaması yüzde 18.7 olan AB ülkelerini geride bırakıyor. Türkiye'de çocuk nüfusu içinde en yoğun grubu, 6 milyon 461 bin 39'la 4-6 yaş oluşturuyor.
#ÇocukYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Almanya’da gençlik daireleri tarafından çeşitli sebeplerle ailelerinden alınan çocuklar, bağımlılıkla mücadele, yaşlı bakımevleri gibi konularda ailenin bütünlüğünün korunması gibi konulara 2020 yılında özel bir önem vereceklerini söyledi.
#YTBSafiye Ali, Türk Tıp Tarihinin ilk kadın doktoru olarak bilinmektedir. Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye gelerek göreve başlayan Safiye Ali, kadınlarında seçilme hakkı için de önemli bir mücadele vermiştir. İşte, Safiye Ali hakkında merak edilen bazı detaylar
#Safiye Ali