Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin hazırlamakta olduğu yeni demokratikleşme paketi çerçevesinde tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlanmasına ilişkin yasa çalışması olduğunu açıkladı. Yasa ile, uzun süredir devam eden Ergenekon davası gibi davalarda halen tutuklu olan ve cezaları kesinleşmemiş sanıkların tahliyesinin önü açılacak. Yasa TBMM'den geçip, resmen yürürlüğe girdiğinde hemen salıverilecekler arasında gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Doğu Perinçek, Emniyet eski özel hareket dairesi başkanı İbrahim Şahın gibi isimler de yer alıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a tahliye yolunu açan kararının ardından Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci Tuncay Özkan ile Toplumsal Dönüşüm Yayınlarının sahibi Durmuş Ali Özoğlu’nun avukatı Ali Riza Dizdar, mahkemeye başvurarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
#Tuncay Özkanİstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon ana davasına ilişkin kararında davanın sanıklarından Mehmet Şener Eruygur, İbrahim Şahin, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın’ın örgütü yöneticisi olduklarının sabit olduğunu, yöneticisi olduğu örgüt üyelerinin eylemlerinden dolayı da cezalandırılmalarının da kanuni zorunluluk olduğunu belirtti.
Ergenekon davası 12 Haziran 2007’de, Trabzon Jandarması’na gelen bir ihbarla başladı. Bunun üzerine polis Ümraniye’deki bir gecekondunun çatısında bir sandık içerisinde 27 el bombasını buldu. Karar duruşmasında yine bir ihbar vardı. Terör örgütü DHKP-C’nin mahkemeye yönelik bombalı saldırı yapacağı ihbarı nedeniyle duruşma sanık yakınlarına kapalı olarak görüldü. Sonuçta mahkeme Ergenekon’un ‘örgüt’ olduğunu kabul etti.
Ergenekon Davası’nda Ağırlaştırılmış mübbet ve müebbet hapis cezaları dışında en yüksek hapis cezası 117 yıl 10 ay ile emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e verilirken, 10 aylık en düşük hapis cezası da tutuksuz sanıklardan Asım Demir'e verildi. İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasına çarptırıldığı dava sonucunda 13 yıl hapis cezası alan CHP'li vekil Sinan Aygün'ün 2 milyon 500 bin Euro'suna da el konulmasına karar verildi.
#Ergenekon DavasıErgenekon davası 12 Haziran 2007’de, Trabzon Jandarması’na gelen bir ihbarla başladı. Bunun üzerine polis Ümraniye’deki bir gecekondunun çatısında bir sandık içerisinde 27 el bombasını buldu. Karar duruşmasında yine bir ihbar vardı. Terör örgütü DHKP-C’nin mahkemeye yönelik bombalı saldırı yapacağı ihbarı nedeniyle duruşma sanık yakınlarına kapalı olarak görüldü. Sonuçta mahkeme Ergenekon’un ‘örgüt’ olduğunu kabul etti. İşte sanıklara verilen cezalar...
Ergenekon Davası'nın bugünkü duruşmasında cezalar belli oldu. Mahkeme 21 kişi hakkında beraat kararı verdi, diğer sanıklara ceza yağdı. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a müebbet, CHP'li vekillerden Haberal'a 12 yıl 6 ay, Balbay'a 34 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
#SilivriErgenekon Davası’nda savcıların verdiği esas hakkındaki mütalaada, aralarında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’unda bulunduğu 64 sanığın ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sanıkların isimleri şöyle:
Ergenekon Davası’na İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün devam edildi. Sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, bu davada birbirine zıt insanların bir arada yargılandığını belirterek, “Böyle illegal örgüt olmaz, ancak illegal çorba olur. Karışık çorba olur” dedi.
3. Yargı paketinin tutuklama işlemlerine getirdiği sınırlamalar gözleri CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın yargılandığı Ergenekon davasına çevirdi. Ancak mahkeme, 3,5 yıldır tutuklu bulunan Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve İlker Başbuğ'un tahliye taleplerini yine reddetti.Mahkemenin kararı üzerine Haberal ve Balbay, "Katiller dışarı çıktı' diyerek tepki gösterdiler. Davada Hayrettin Ertekin, Bora Ballı ve Muzaffer Şenocak tahliye edildi.
ERGENEKON Soruşturması kapsamında gözaltına alınan Avukat Yusuf Erikel'n de aralarında olduğu 8 şüpheli hakkındaki iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede, avukat Yusuf Erikel'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Şüpheli Yusuf Erikel'in, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın grubuna bağlı olarak faaliyetlerde bulunduğu, örgütün hem hukuk departmanında hem de siyasi parti kurma ve yönetme departmanında kendisine verilen görevleri yürüttüğü belirtildi.
İkinci Ergenekon Davası’nın 91’inci duruşmasında tutuklu sanık İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun çapraz sorgusu yapıldı. Hilmioğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde doktor nezaretindeki sorgusunda, savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in sorularını yanıtladı.