DANIŞTAY, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2 yıldır gündeme almayarak askıda bıraktığı Alakır havzasına ilişkin ’1’inci Derece Doğal SİT’ kararına atıfta bulunarak, bölgedeki 8 HES projesinden Dereköy’ü iptal etti. Mahkeme kararında, "1’inci Derece Doğal SİT niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
#Antalya Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge KuruluÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 yıl aradan sonra ÇED Yönetmeliğini yeniden değiştirdi. Alışveriş merkezleri, golf tesisleri, toplu konut projeleri, 100 km ve altı demiryolu projeleri, beyaz eşya boyama tesisleri, tuz çıkartılması, orman alanlarının dönüştürülmesi projeleri ÇED kapsamından çıkarıldı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kanun hükmü, yönetmelikle geri geldi. Çevre Mühendisleri Odası, “Bu değişiklikler akla, bilime, mantığa aykırı” diyerek isyan etti.
Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde bulunan Alakır Nehri üzerinde iki yeni HES için düzenlenen ÇED toplantısı, çevreciler tarafından engellendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği tutanağın açıklanmamasına tepki gösteren yöre sakinleri ile çevreciler, görevlilerin araçlarının önünde oturma eylemi yaptı. Görevlilerin, toplantı yerinden ayrılışını engellemeye çalışan çevrecilere jandarma müdahale etti.
Dünyada bilinen canlı türlerinin üçte biri yok olma tehdidi altında. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature) tam 50 yıldır tehlike altındaki türleri korumak için çalışıyor. Kampanyalar düzenleyen, tüm dünyada farkındalık çalışmaları yürüten vakıf bugüne kadar pek çok türü yok olmaktan kurtardı.