Aralık ayında tüm gözler Konya’ya çevrilir. Çünkü Şeb-i Arûs zamanıdır. Her yıl bu tarihte Mevlânâ ile buluşmak, onun vuslatına şahit olmak, onu anlamak, hissetmek için Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar akar Konya’ya..Kentin Turizm ekonomisi açısından da çok önemli bir hareketliliktir bu.
#BursaSelçuklu eserlerinin ağırlıkta olduğu Sivas'ta 1270'li yıllarda aynı anda yapımına başlanıp tamamlanan Gök Medrese ve Çifti Minareli Medrese, Selçuklu ile Moğol uzantısı İlhanlı devlet adamları arasındaki güç gösterisi sonucu oluşan hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bugün biri yeniden restore edilen, diğeri de kısmen ayakta duran iki yapı, o yıllarda yaşanan hakimiyet arzusunun, taş duvarlara yansıyan örneğini oluşturuyor. Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, yapıların o dönemin şartlarında devlet adamlarının karşılıklı meydan okuma anlamı içerdiğini ifade etti.
#Sivas“Ölümsüz aşk istiyorsan, ölümsüze âşık ol. Aşk nasip işidir, hesap işi değil. Aşk adayıştır, arayış değil. Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!” Ömrünü ilahi aşka adamış, ölümünü en mutlu gün diye beklemiş evrensel bir sevgi timsali Mevlana. Onun deyimiyle vuslatının 746’ncı yılında, bir kez daha törenlerle anılıyor. Misafirlerini, manevi havasını her karışına yaydığı Konya’da ağırlayacak. Ve herkes bir kez daha fark edecek ki Mevlana demek biraz da Konya demek, Konya demek ise en çok Mevlana demek...
#SeyahatKosova Güvenlik Gücünün (FSK) orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarıları Kosova Meclisinde kabul edildi. Karara ABD desteğini yinelerken Rusya çatışma riski uyarısında bulundu. Arnavutluğun da desteklediği yasa Makedonları ise mutlu etmedi. En sert tepkiyi Sırbıstan'ın gösterdiği kararla ilgili AB ve NATO'dan peş peşe yorumlar geldi.
#KosovaTürkiye Selçuklu Devleti'nin sultanı Alaaddin Keykubat, Diriliş Ertuğul dizisinin yayınlanan son bölümüyle tekrar gündeme geldi. Alaaddin Keykubat'ın hayatını ve nasıl ödüüğünü merak eden vatandaşlar internette bu konu hakkında araştırma yapıyor. Alaaddin Keykubat, hükümdarlığı boyunca Selçuklu devletinin yükselmesi için gayret etmiş ve günümüze kadar gelen birçok mimari eser yaptırmıştır. Peki, Alaaddin Keykubat kimdir? Alaaddin Keykubat nasıl öldü? Alaaddin Keykubat'ın yerine kim geçti?
#Alaeddin KeykubatAlaeddin Keykubad kimdir sorusu birçok kişi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan isimler arasında yer alıyor. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar erişen eserleriyle akıllara kazınan Alaeddin Keykubad kimdir?
#Alaeddin KeykubadKonya’da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Camisi’ndeki türbede, restorasyon sırasında 8 Selçuklu sultanının kemiklerinin bir kısmı köpekler tarafından talan edilmişti. Yıllar sonra 2’nci Kılıçarslan ile 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri tespit edildi. Kemikler 2 sultan için 2’nci kez kılınan cenaze namazından sonra türbeye defnedildi. Haberin detayları şöyle:
#Anadolu Selçuklu DevletiKONYA’da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Camideki türbede, iddiaya göre geçmiş yıllarda yapılan temizlik ve restorasyon sırasında karışan Selçuklu Sultanları 2’nci Kılıçarslan ve 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri, belirlenip yeniden İslami usüllere göre defnedildi. İl Müftüsü Ali Akpınar’ın geçen temmuz ayında kıldırdığı cenaze namazına Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili 2 milletvekili ve üst düzey bürokratlar da katıldı.
#Türbe‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariŞehirlerin de karakterleri olduğuna inananlardanım. Mimarisi, insanların birbiriyle iletişimi, gelenekleri hatta mutfağı o karakterin parçasıdır. Şeb-i Arus’a doğru yaklaşan Konya da bana göre Türkiye’nin en mistik, huzurlu ve misafirperver kentlerinden biri.
#Saffet Emre TonguçKONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TAHİR AKYÜREK, YENİ BİR ORDUEVİ YAPILIP TESLİM EDİLDİKTEN SONRA YIKIMINA BAŞLANAN ALAEDDİN TEPESİ'NDEKİ ESKİ ORDUEVİ BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU. BAŞKAN AKYÜREK, YAPILACAK ÇALIŞMALARLA ALAEDDİN TEPESİ'NİN ARKEOLOJİK PARK HALİNE GETİRİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.
İşsizliğin yüzde 40'ı bulduğu Kosova'da halk, daha iyi bir yaşam umuduyla yasadışı yollar üzerinden Avrupa ülkelerine kaçıyor. Durum her geçen gün daha da dramatikleşiyor. Camilerde okunan hutbelerde bile "Vatanınıza sırt çevirmeyin" çağrısı yapılıyor.
#MacaristanSon dönemde gündemin en üst sıralarında yer alan konulardan biri cami tartışmaları. Yıllardır süren Taksim’e cami tartışmasına şimdi bir de ‘Çamlıca Camii’ eklendi... Kentin simge noktalarına görkemli yeni camiler yapılması planlanıyor. Öte yandan Türkiye’nin belki de en eski tartışmalarından biri de cami mimarisi.
Kurban Bayramı geliyor. Bir çok kişinin yola çıkmak için sabırsızlandığını biliyorum. Onun için size rota önerilerinde bulunacağım. Bayramı bahane edip Kapadokya bölgesine giderseniz, sonbaharın en güzel görüntüleriyle karşılaşacağından emin olabilirsiniz. Yazımda size Kapadokya’yı değil de yörenin lezzet duraklarını tanıtmaya çalışacağım.
Her gezmenin ardında bir bahane vardır. Kimi yemeğin, kimi manzaranın, kimi geçmişin, kimi denizin peşine düşüp, uzak yakın coğrafyalara doğru yelken açar. Bu hafta ramazanı bahane edip, insanı şaşırtan mimarileriyle bulundukları kentleri süsleyen camilerin izinde bir tura çıkabilirsiniz.