YÖK Başkanı Yekta Saraç akademik personel alımındaki yeni dönemi duyurdu 'Bu sene yükseköğretim tarihimizde akademik kadro kullanımında yeni bir yöntem hayata geçirilecek' diyen Saraç yeni dönemin işleyişine ilişkin önemli bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
#Yekta SaraçAdana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından verilen 'sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları' konusunda doktora yapmış olmak gibi akademik personel ilanları 'kişiye özel' olduğu gerekçesiyle tartışma yarattı. Üniversite yönetimi ise kadro konusunda boşa düşmemek ve aranılan nitelikte birisini bulabilmek için önce alacakları akademisyeni belirlediklerini, daha sonra onun özelliklerine uygun ilana çıktıklarını kaydetti. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, öğretim üyesi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve daha önceki ilana bir tane bile başvuru gelmediğini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sözlü sınav sonuçlarına göre "kütüphaneci" pozisyonuna 465 sözleşmeli personel alımı yapacağı ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, adaylar başvurularını elektronik ortamda 28 Mart ile 11 Nisan arasında yapacak. Peki, Kültür ve Turizm Bakanlığı sözleşmeli kütüphaneci alımı başvuru şartları neler?
#Kültür Ve Turizm BakanlığıYükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyesi arayan üniversiteler ile yükseköğretim kurumlarında branşına uygun kadro arayan akademisyenleri bir araya getirecek bir platform kurdu. Platform YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından tanıtıldı.
#YökÜniversitelerin bünyesinde yer alan akademik kadrolar için açılan ilanlar, tek bir adres üzerinden takip edilebiliyor. Akademik personel alımı ilanını resmi olarak duyurmak zorunda olan üniversiteler, talep ettikleri şartları da bu ekran üzerinden yayımlıyor. Peki, akademik personel alımı ilanları nereden görüntülenir? İşte, üniversitelerin en son akademik kadro ilanları
#Akademik Kadro İlanları‘Asistan Çalıştay Sonuç Raporu’na göre üniversitede asistan olarak çalışanlar mobbing, taciz, düşük ücretle istihdam, uygun çalışma ortamlarının bulunmaması, gelecek kaygısı, akademik özgürlük gibi konularda sorunlar yaşıyor. Bunların temel nedeni ise esnek ve güvencesiz istihdam modeli ile üniversitelerin yapılarının değiştirilmesi olarak gösteriliyor.
Akademik kariyer yapmak zor bir süreç. Yüksek lisans bitirilecek, doktoraya başlanacak, çeşitli sınavlar verilecek sonra da kadro beklenecek. Kadro açılsa bile girip girilemeyeceği şüpheli. Her şeyi usulüne göre yerine getirseniz de önünüzü tıkayan bazı engellerle karşılaşabilirsiniz... Bunlardan biri de üniversitelerin çıktığı kişiye özel akademisyen ilanları...
Veli SARITOPRAK:Sayın Bayar, genç yaşınızda Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda oturuyorsunuz. Bildiğim kadarı ile 42 yaşınızdasınız. Ve buraya uzman yardımcısı olarak girdiniz. Bütün bürokratik kademeleri geçerek şu anda tepedesiniz. Bize kendinizden, ailenizden ve müsteşarlığa tırmanış öykünüzden bahseder misiniz?