Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AvlanmaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AntalyaYeryüzünün farklı bölgelerinde yaşayan binlerce kuş çeşidi bulunmaktadır. Bu kuşlar gerek yaşadıkları bölgelerden gerekse de kendilerine has özelliklerinden dolayı oldukça ilginç özelliklere sahip olabilmektedir. Kuşların sahip olduğu dikkat çekici özelliklerden biri de gaga yapıları olmaktadır. Peki, uzun gagalı kuşlar ve isimleri nelerdir? Büyük ve küçük uzun gagalı kuşlar hangileri olmaktadır? İşte, uzun gagalı kuşlar hakkında bilgi edinmek isteyenler için detayları derledik.
#KuşTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerBir dönem 'flamingo cenneti' olarak tanınan Tuz Gölü’nde suya erişemeyen yüzlerce flamingonun can vermesi, gözleri Türkiye'deki kuş popülasyonuna çevirdi. Dik kuyruk, tepeli, ak pelikan gibi birçok kuş çeşidi tarihe karıştı bir o kadarı da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Peki bu fotoğraf nasıl ortaya çıktı? İşte acı tablo...
#FlamingıoTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirleyip açıkladı. Buna göre; yaban koyunu vurmanın cezası 267 bin, alageyik ve yaban keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin TL olarak belirlendi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıKuş Cenneti, Türkiye'de özellikle göçmen kuşların meraklıları olan kesimin ilgisini çeken bir alan olarak bilinmektedir. Hatta yurtdışından da kuş meraklılarının ve kuş gözlemcilerinin yılın belirli zamanlarında ziyaret ettiği Kuş Cenneti, dünyada önemli bir noktadır. Kuş cenneti milli parkı nerede ve nasıl gidilir? Kuş cenneti milli parkı konaklama, kamp, giriş ücreti ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kuş Cenneti Milli Parkı NeredeBazı kentler vardır, hakkında bir şey yazmak için oturup günlerce araştırırsınız. Önce arayıp bulmanız gerekir anlatacaklarınızı. Bazı kentlerse şanslıdır. Adım attığınız her yer size hemen bir şeyler anlatır. Çünkü kendisi tarihtir, doğadır. İzmir gibi… Tarihçi Herodot’un “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular” diye tarif ettiği kentin alametifarikası doğasını yeniden keşfetme zamanı.
#İzmir Gezi RehberiHayvanat Bahçeleri, günlük yaşantımızda göremediğimiz pek çok hayvan türünü görmemizi sağlayan ilgi çekici yerler arasında. Ülkemizdeki en çok gezilmek istenen hayvanat bahçelerinden biri Boğaziçi Hayvanat Bahçesidir. Boğaziçi hayvanat bahçesi nerede? Boğaziçi hayvanat bahçesi hayvanları, giriş ücreti, çalışma saatleri ve iletişim bilgilerini (2020) sizler için derledik.
#SeyahatResmi Gazete’de yayımlanan kararla, Kayseri’deki Sultan Sazlığı, Van’daki Dönemeç Sazlıkları, Sivas’taki Hafik Gölü ve Giresun’un Yağlıdere ilçesindeki Gölyanı Yaylası doğal sit alanları, ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi. Giresun ve Marmaris’teki iki bölge de nadir bitki ve hayvan çeşitliliği sebebiyle korumaya alındı.
#GazetehaberleriHer yıl ilkbaharda Afrika'dan Avrupa'ya göç eden binlerce ak pelikan Bursa'nın Karacabey ilçesindeki longoz, Uluabat Gölü ve Balıkesir sınırlarındaki Manyas Kuş Cenneti'nde mola veriyor. Corona virüs sebebiyle balıkçılar dışarıya çıkamayınca doğa fotoğrafçısı Ali Şenel, tedbirlerini alıp Manyas Kuş Cenneti'nde mola veren yüzlerce ak pelikanı görüntüledi.
#Manyas GölüAFRİKA’dan Avrupa’ya göç eden ak pelikanlar, Bursa’nın Karacabey ilçesindeki longoz, Uluabat gölü ve Balıkesir sınırlarındaki Manyas Kuş Cenneti’nde görülüyor. Doğa fotoğrafçısı Ali Şenel, Kuş Cenneti’nde yüzlerce ak pelikanı fotoğrafladı.
#Ak PelikanlarHer yıl ilkbaharda Afrika'dan Avrupa'ya göç eden binlerce ak pelikan Bursa'nın Karacabey ilçesindeki longoz, Uluabat Gölü ve Balıkesir sınırlarındaki Manyas Kuş Cenneti'nde mola veriyor. Korona virüs sebebiyle balıkçılar dışarıya çıkamayınca Doğa fotoğrafçısı Ali Şenel, tedbirlerini alıp Manyas Kuş Cenneti'nde mola veren yüzlerce ak pelikanı görüntüledi. Ak pelikanların Afrika'dan kuzeye olan yolculukları bu yıl da baharla birlikte başladı.
#Ak PelikanİZMİT’te, sulak alanda yaralı ve bitkin halde bulunan ak pelikan, Ormanya’da tedaviye alınarak balıkla beslendi. Her gün 1 kilo balıkla beslenerek 1 ay içerisinde 4,9 kilodan 6 kiloya ulaşan ak pelikan sağlığına kavuşmasının ardından yeniden sulak alana bırakıldı.
#İzmitBalıkesir'in Manyas ilçesinde, her yıl 266 türden 3 milyon kuşa ev sahipliği yapan 64 hektar alana sahip Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı'nda konaklayan göçmen kuşlar, göç hazırlığına başladı. Şubat- Nisan döneminde Afrika ve Güney Asya ülkelerinden barınma, yiyecek ve kuluçka için gelen kuşlar, bugünlerde, yavrularını göçe hazırlıyor. Kuluçkadan çıkan kuşların, sürüye dahil olup temmuz başlarında Afrika ülkelerine doğru ilk göç yolculuğuna çıkacağı belirtildi.
#Kuş Cenneti