Bu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#GazetehaberleriHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu. Dr. Özer, “Hızlı antikor testlerindeki negatif sonucun tek başına güvenirliği yok. Mutlaka PCR testiyle sağlaması yapılmalı. Bu testler aslında teşhis amaçlı değil, kişinin daha önceden Kovid geçirip geçirmediğinin anlaşılması için tarama amaçlı kullanılır. Bireysel kullanımı, yalancı güven duygusu ile kişinin hastalığı yaymasına sebep olabilir” dedi.
#İstanbulMart ayında pandemi nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitimde ilk ders zili, okula yeni başlayan ilkokul 1’inci sınıflar ve anaokulu öğrencileri için çaldı. Minikler maske ve mesafe kurallarına uyarak girdikleri okullarda 30’ar dakikalık beş ders yaptı. Okul binalarına ve bahçelerine veliler alınmadı.
#Gazetehaberleriİlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine 'okul sıralarında' yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle aile hekimliklerine taşınıyor. Yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini söyleyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil" dedi.
#ASMİlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine 'okul sıralarında' yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle aile hekimliklerine taşınıyor. Yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini söyleyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil” dedi.
#İstanbulAİLE Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer, özellikle solunum yollarında tutulmaya yol açan zatürreye karşı 65 yaş ve üzeri vatandaşlara aşı yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Dr. Özer, "65 yaş üzerinde pnömoni geçirme riski çok fazla aşı bu riski azaltıyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 65 yaş altında olup kronik rahatsızlığı olanlar bu aşıyı yaptırsınlar" diye konuştu.
#Dr. Gürsel ÖzerAile Sağlığı Merkezleri'ne de Kovid sonrası ‘yeni normal’ kuralları geliyor. Hastalar tek tek ateşi ölçülerek içeri alınacak; enfeksiyon belirtisi olanlar için ayrı bir odada muayene yapılacak, bebeklerse her aşı sonrası sterilize edilen odalarda aşılanacak. Öte yandan seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket ya da yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; özellikle tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ek önlemlerin alınması gündemde.
#Aile Sağlığı MerkezleriAile Sağlığı Merkezleri'ne de Kovid sonrası ‘yeni normal’ kuralları geliyor. Hastalar tek tek ateşi ölçülerek içeri alınacak; enfeksiyon belirtisi olanlar için ayrı bir odada muayene yapılacak, bebeklerse her aşı sonrası sterilize edilen odalarda aşılanacak. Öte yandan seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket ya da yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; özellikle tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ek önlemlerin alınması gündemde.
#Aile Sağlığı MerkeziHafta içinde medyada İstanbul’daki boş aile hekimi kadrolarının doldurulamadığına dair haberler çıktı. Sağlık Bakanlığı, buna cevap olarak Türkiye genelindeki doluluk oranının yüzde 91.4 olduğunu açıkladı. Görüşlerini aldığımız yetkililer, bazı bölgelerdeki pozisyonların boş kalmasında öncelikli neden olarak alınan ücretlerin azalmasını işaret ediyor. Bakanlığın 2023 hedefi için ise 17 bin aile hekimi daha gerekiyor.
#Aile Hekimliği