AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından günlerdir süren artçı depremlere ilişkin "Olağanüstü bir durum yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Tatar, bölgedeki deprem fırtınasının ne kadar süreceğine ilişkin soruya da yanıt verdi.
#DepremKahramanmaraş ve Hatay’ın ardından bu kez de Malatya’da 5,6'lık bir deprem meydana geldi. Türkiye günlerdir bir deprem fırtınasının etkisi altında. Peki bu artçı sarsıntıların nedeni ne ve daha ne kadar sürecek? AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar CNN TÜRK'e anlattı.
#KahramanmaraşAFAD'ın verilerine göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12:04'te 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedilirken derinliğinin 6.9 kilometre olduğu açıklandı. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 69 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar deprem sonrası yaptığı açıklamada artçı sarsıntılara karşı uyardı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise "Bunların büyüklüklerinin 5,6 civarı olması gayet doğal olduğu sonucunu işaret etmiştik. Bu deprem de onlardan bir tanesi, Malatya civarında olan bir deprem. Böyle depremler olacaktır. Bu depremleri maalesef yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#DepremSon dakika haberine göre; Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve çevre illerde hissedildi. AFAD, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binaların olduğunu duyurdu. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 110 yaralı vatandaşın olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta depremde hasar gören bir metal fabrikasında içeri giren işçilerin tencere tabak gibi eşyaları kurtarmak istedikleri sırada meydana gelen çökmede 1 işçinin öldüğü, 4 işçinin yaralandığı öğrenildi. Öte yandan termal kamera ile ısı tespit edilen Buhara apartmanında ekipler enkazda arama yapıyor.
#DepremKahramanmaraş depremi kaç saniye sürdü? sorusunun yanıtı meydana gelen büyük yıkımın ardından merak edilen konular arasında yer alıyordu. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremin süresi açıklandı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bölge yaklaşık 2 dakika sarsıldı. Deprem 500 atom bombasının yarattığı etkiye sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı deprem gerçekleşti." dedi. Tatar ilk ve ikinci depremin etkinlik süresini de açıkladı.
#Kahramanmaraş DepremAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi. Öte yandan sosyal medyadaki baraj ve volkanik patlama iddiaları hakkında da konuşan Tatar, "İddialar yalan, ne olursunuz sosyal medyadan gördüğünüz bilgiye inanmayın." ifadelerini kullandı.
#AFADKahramanmaraş depremi kaç saniye sürdü? sorusunun yanıtı meydana gelen büyük yıkımın ardından merak edilen konular arasında yer alıyordu. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremin süresi açıklandı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bölge yaklaşık 2 dakika sarsıldı. Deprem 500 atom bombasının yarattığı etkiye sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı deprem gerçekleşti." dedi. Tatar ilk ve ikinci depremin etkinlik süresini de açıkladı.
#Kahramanmaraş DepremAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi. Öte yandan sosyal medyadaki baraj ve volkanik patlama iddiaları hakkında da konuşan Tatar, "İddialar yalan, ne olursunuz sosyal medyadan gördüğünüz bilgiye inanmayın." ifadelerini kullandı.
#DepremAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADTBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, beraberinde 22 milletvekili, bir grup uzmanla Erzincan'a geldi. Başkan Uslu, "Olabildiğince geniş bir çerçevede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hiç kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde çalışacağız. Herkesi mümkün olduğunca dinleyeceğiz. Çünkü komisyonumuzun kuruluş amacı bu kazadaki ihmal sürecini araştırmak ama onun kadar önemli bir konuda bundan sonra bu tür kazalar olmaması için atılması gereken tedbirleri, atılması gereken adımları tespit etmek olacak" ifadelerini kullandı.
#ErzincanAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, olası İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 262 gözlem istasyonuyla depremi oluşturması düşünülen fayın takip edildiğini belirten Tatar, “Marmara Bölgesi, dünyanın belki de en iyi izlenen bölgelerinden birisi” dedi.
#KahramanmaraşAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, olası İstanbul depremiyle ilgili hazırlıklarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Marmara Bölgesi’nin deprem aktivitelerini 7/24 izlendiğini anlatan Tatar, 'Şu anda bölgede 262 civarında deprem gözlem istasyonumuz var. Bunlara ilave olarak yine hem Marmara'nın doğusunda, hem Marmara'nın batısında Derinkuyu diye adlandırdığımız sismometre cihazlarımız var.' dedi.
#AFADAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, olası İstanbul depremiyle ilgili hazırlıklarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Marmara Bölgesi’nin deprem aktivitelerini 7/24 izlendiğini anlatan Tatar, 'Şu anda bölgede 262 civarında deprem gözlem istasyonumuz var. Bunlara ilave olarak yine hem Marmara'nın doğusunda, hem Marmara'nın batısında Derinkuyu diye adlandırdığımız sismometre cihazlarımız var.' dedi.
#AfadAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Konya’da sayıları 2 bin 500'ü bulan yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle oluşan obruklarla ilgili yapay zeka kullanılarak, 'obruk duyarlılık haritası' oluşturuldu. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Konya'mız özelinde obruklar ön plana çıkıyor. Bu dikkatle izlenmesi gereken bir süreç. Bu projeyle çok değerli iki tane teknik ve temel kılavuz oluşturuldu. Çok değerli çalışmalarla Konya ilimize ait obruk duyarlılık haritası oluşturuldu ama esas iş bundan sonra başlıyor'' dedi.
#AfadAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Konya ve çevresinde meydana gelen obrukların büyük bir bölümünün faylara paralel bir şekilde uzandığını gördüklerini belirterek, 'Bu da aslında bize bir yerde obruk oluşumlarının açıkçası faylarla da ciddi bir bağlantısının olduğunu gösteriyor.' dedi.
#AFADÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla İstanbul'un kentsel dönüşüme hazırlanması için ilk istişare toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesinden temsilcilerin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.
#İstanbulDeprem beklenen fay hatlarından Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı Marmara Denizi’nin altından geçiyor. Uzmanların riskli gördüğü bu fayda kırılma olursa İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek. Peki, beklenen Marmara depremi sonrası İstanbul için çevre iller nasıl bir hazırlık içinde? Yedi ilin yetkilileriyle konuştuk, olası bir afetten sonrası için planladıkları yardım çalışmalarını anlattılar.
#BilecikAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu son 2 deprem sonrasında yıkımların olduğu yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerçekten, baktığımızda, insanların bu depremlerde ne yazık ki fay hatlarına yakın yerlerde yaşadığını görmek mümkün" dedi.
#AFADKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından bölgede bulunan çevre illerde 4 ila 6.4 büyüklüğü birçok deprem meydana geldi. Son olarak bugün Bolu’da 4.8 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve Düzce’den hissedildi. Deprem uzmanları uzun süredir İstanbul’unda içinde bulunduğu bölge için deprem uyarısında bulunuyor. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Bolu’da gerçekleşen deprem sonrası İstanbul’daki deprem riskiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Peki Bolu’daki deprem İstanbul depremini tetikler mi? İşte, AFAD’dan tartışmalara son noktayı koyan o açıklama…
#Bolu DepremiAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.
#DepremTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk Kalkanı