Günümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİTeknoloji sayesinde artık birçok bankacılık işlemi tek tuşla halledilebiliyor fakat o “tek tuş”a ulaşabilmek için her bankanın uygulamasını telefona indirmek ve hepsinin şifre/parola bilgilerini ayrı ayrı muhafaza etmek hepimizi fazlasıyla yoruyor. Dijital bankacılıkta bu devri kapatan yeniliğin adı Açık Bankacılık ve artık banka hesaplarınız size bir adım daha yakın! İşte merak ettikleriniz…
#Sponsorlu İçerikDijital banka yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından başvurular arttı. En az 1 milyar TL’lik sermaye ile kurulması gereken dijital banka için uzun bir süreç gerekiyor. Dijital bankaların teknoloji altyapısını kuran GTech’in patronu Mine Taşkaya ise şu anda gerek dijital banka gerekse finansman şirketleriyle ilgili çalışmaların arttığını belirtiyor.
#Dijital BankaBankacılık sektörü, artık tek kanaldan tüm hesaplarınızı yönetmenizi sağlayabilir, yapay zekâ ile konuşarak yeni finansal çözümlerden yararlanmanıza imkân tanıyabilir, saniyeler içerisinde kredi başvurunuzu sonuçlandırmanıza rehberlik edebilir, saatinizle ödeme yapmanıza ve hatta kahvenizi demlemenize bile yardımcı olabilir. Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ile bankacılığın geldiği noktayı, sektördeki trendleri ve yenilikleri konuştuk.
#AkbankMerkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "2022 yılında uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik olarak etkin bir rezerv yönetimi uyguladık. Tüm bu uygulamalarımız sonucunda uluslararası rezervlerimiz 2021 yılı sonunda 111 milyar dolar seviyesinden 2022 yılı sonunda 128,8 milyar dolara; yüzde 17 artmıştır." ifadelerini kullandı.
#Şahap Kavcıoğluİki yıldan beri üzerinde çalışılan İstanbul Finans Merkezi Temel Yasası’yla ilgili çalışmalar tamamlandı. Teklifin en geç haziran ayına kadar TBMM’de olması planlanıyor. Finans Merkezi için Londra ve Singapur modellerinin örnek alındığı dile getirildi. Merkezin yıllık 15 milyar dolarlık işlem hacminin olması bekleniyor. Burada faaliyet gösterecek tüm şirketler, oldukça yüksek vergi muafiyetlerinden yararlanacak.
#Finans MerkeziSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi oluyor. Bunun en son örneği dünyanın en fazla kullanıcı sayısına sahip internet tarayıcısı Google Chrome oldu. Peki Chrome’da nasıl bir açık oluştu da saldırı gerçekleşti? Tarayıcıya yapılan siber saldırı kullanıcıları nasıl etkiliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Siber SaldırıVakıfBank’ın bu yıl 3’üncü kez düzenlediği “Hack to the Future” hackathon etkinliğinde kazananlar belli oldu. Şirket, etkinliğin açılışını ve kapanış etkinliklerini Metaverse’te; proje geliştirme maratonunu çevrimiçi ortamda düzenledi. Kapanışta düzenlenen ödül töreni ile 5 kategoride ödüller sahiplerini buldu.
#VakıfbankGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiDenizBank, prestijli finans ve ekonomi dergisi The Banker tarafından Türkiye’de ve Batı Avrupa’da ‘Yılın Bankası’ Ödülü’ne layık görüldü. DenizBank, birinciliğe Batı Avrupa’da köklü bankacılık gelenekleri ile bilinen İngiltere, Almanya ve İsviçre’nin de dahil olduğu 16 ülkeden rakiplerinin arasından ulaştı.
#DenizbankAçık bankacılık, yakın zamanda adı fazlaca geçen tabirler arasında yer almaktadır. İngiltere hükümetinin Birleşik Krallık’taki finans ve bankacılık sektöründe reform yaratmak ihtiyacı ile ortaya çıkan bu kavram, bankacılık işlemlerinin daha şeffaf bir konuma getirilmesine imkan tanıyor. Peki, açık bankacılık nedir? İşte, o detaylar
#Açık BankacılıkTürkiye Garanti Bankası A.Ş., 31 Mart 2021 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında, net kârı, 2 milyar 544 milyon 331 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 568 milyar 834 milyon 636 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 445 milyar 877 milyon 243 bin TL oldu.
#Garanti BbvaTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. yıla giderken ilk hedefimiz; iş modeliyle, organizasyon ve hizmet modeliyle, şube yapısıyla, çalışanlarının yetkinliğiyle ve teknoloji altyapısıyla geleceğin bankasını inşa etmek." dedi.
#Türkiye İş BankasıFinansal teknoloji sağlayıcılarından DgPays, bir yıla yakın süren görüşmeler sonucunda Goldman Sachs ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD’den yatırım almak üzere anlaşmaya vardı. Yatırım turu gerekli mercilerden onayların alınmasının ardından tamamlanacak.
#GazetehaberleriTeknolojinin gelişmesinden sonra pandeminin de etkisiyle dijital bankacılık uygulamalarına olan talep katlandı. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, “Bu süreçte dijital kanallar ana hizmet kanalı hatta tek temas noktası oldu. Mobil ve internet ödemelerinin toplam ödemeler içindeki payı şubatta yüzde 70 iken mayısta yüzde 83’e ulaştı. İlk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre temassız ödeme hacmi 8 kat arttı” dedi.
#GazetehaberleriTarım, geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli güç kaynağı. Ülkelerin gıda üretiminde kendilerine yetebilmelerinin önemini küresel salgın döneminde daha fazla anladık. Tarlada üretilen ürünün soframıza gelene dek geçirdiği bir değer süreci bulunuyor. Bu süreç ise finansmana dayanıyor. Dijitalleşen tarım ekonomisi işte bu noktada devreye giriyor.
#Serap Torun