ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği duyurdu ve bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceğini belirtti.
#NOAANASA güneş patlaması meydana geldiğini yayınladığı fotoğrafla duyurdu. ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. En son 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana gelmişti. Bilim insanları, aylar önce 2024 yılında şiddetli güneş patlamaları yaşanabileceğini bu durumun elektrik ve uydu sistemi gibi temel iletişim ağlarını sekteye uğratıp elektronik cihazları bozabileceği açıklamıştı. Peki, Güneş patlaması etkileri nelerdir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Güneş PatlamasıKuzey Işıkları ile ilgili bilgiler, dün meydana gelen Güneş patlamasının ardından merak edilen konulardan biri oldu. 10 Mayıs 2024 tarihinde Güneş'te son yılların en büyük patlaması meydana geldi. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Çarşamba günü başlayan bir dizi güneş patlamasının ardından, jeomanyetik fırtınanın dünyanın bazı bölümlerini muhteşem bir ışık çemberiyle kaplayabileceğini açıklamıştı. Etkisini muhtemelen önümüzdeki haftaya kadar sürdürmesi beklenen fırtına dün gece, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna, Romanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre gibi ülkelerde Kuzey (Aurora) ışıklarının görünmesine yol açtı. Ayrıca Kuzey Işıkları, Türkiye'den de gözlemlendi. Peki Kuzey Işıkları Türkiye'de nerede görüldü? Kuzey Işıkları nasıl, neden oluşur? İşte merak edilenler...
#Kuzey IşklarıDün öğleden sonra etkisini göstermeye başlayan bir güneş fırtınası, nadir görülen Kuzey(Aurora) Işıkları'nı ortaya çıkardı. Türkiye dahil birçok ülkeden görülen Kuzey Işıkları gökyüzünü bir renk cümbüşü ile aydınlatırken, insanlar bu durumu bir 'sihir' olarak değerlendirdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden Rob Steenburgh ise bunun 'uzay havasından gelen bir hediye' olduğunu söyledi.
#Kutup IşıklarıABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) 20 yıl sonra ilk kez bir uyarı yayınlayarak bugün uzayda jeomanyetik fırtına meydana gelebileceğini açıkladı. NOAA, fırtınanın dünyanın elektrik şebekelerini, iletişim ağlarını ve uydu operasyonlarını etkileyebileceğini vurguladı.
#Jeomanyetik FırtınaUzmanlara göre bu kış sert geçecek. Avrupa ve Türkiye için ise aralık ayına işaret ediliyor. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgasının Avrupa'yı etkisi altına alacağını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Tatlı, bu kış, geçen yıllara göre daha fazla kar yağacağını vurguladı.
#MeteorolojiKoronavirüs salgını, salgın daha bitmeden başlayan Maymun çiçeği paniği, Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş, Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin ABD’nin devreye girmesiyle savaşa dönüşme ihtimali… Dünya büyük bir kaosun ortasındayken gelen haber bu kez de herkesin gözlerini gökyüzüne çevirmesine neden oldu…
#Güneş FırtınasıOkyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#BalinaÇin, Japonya, Hindistan, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Türkiye ve daha sayısız ülke... Son yıllarda hatta sadece içinde bulunduğumuz bir ayda dünyanın her yerinden rekor sıcaklık haberleri, sel ve heyelan felaketleriyle ilgili son dakika gelişmeleri almaya devam ediyoruz. Peki bunun nedeni gerçekte ne? Ve daha da önemlisi bilim dünyası bu duruma nasıl çözüm önerileri sunuyor? Hepsi bu haberin detaylarında...
#İklim KriziBu yılın temmuz ayı, ölçümlerin başladığı 1880’den bu yana ortalama küresel sıcaklığın en yükseğe çıktığı ay oldu. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), geçen ay 20’nci yüzyıl ortalaması olan 15.8 santigrat derecenin 0.95 santigrat derece üzerine çıkıldığını bildirdi.
#Temmuz Ayı