ESKİDEN sadece ekmek üreterek hayatlarını devam ettiren fırınlar büyük bir ‘dönüşüm’ içinde. Artık sadece bir fırın gibi değil, bir pastane gibi çalışıyorlar. Ekmekten kuru pastaya kadar onlarca çeşit ürün üretiyor. Erenköy’de bulunan Şimşek Fırın’ın sahibi Ahmet Şimşek bu dönüşümün rekabet için gerekli olduğunu söylüyor.
#FırınDenizli’de Hacı Emin Bey’in 104 yıl önce açtığı şekerleme ve helva dükkânıyla yola çıkan, sonra Laleli’de ulusal marka olan Koska 4’üncü kuşakla ‘küresel marka’ planları yapıyor. Diyabetik reçeller, çölyak hastaları için glutensiz ürünler geliştiren firma organik helva ve lokum için TÜBİTAK’la çalışıyor.
KIRMIZI etin gramajında yüzde 30’a varan artış sağlayan Bradmix adlı kimyasalın yerini artık, unlu mamuller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex adlı pastörize edilmiş buğday unu aldı. Suprex, tutucu özelliği sayesinde etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor. Pişirirken ise hacim küçülmesi yaşanmıyor. Ancak, et yavanlaşıyor.