Ekonomiden kısa kısa

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiden kısa kısa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2010 22:32

Haberin Devamı

Ege pamuğunu yağmur vurduBurcu TANER, (DHA)SON 30 yılın en yoğun yağışını alan Ege Bölgesi’nde yarısı hasat edilmeyi bekleyen pamuk tarlada kaldı. Tekstilci beklenen 470 bin ton pamuğun kalitesi konusunda tedirgin olurken, üretici temsilcileri doğal afetlere karşı koruma istedi.  Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, yüzde 95’i pamuk ekili Söke Ovası’nda zararın büyük olduğunu söyledi. Örnek, “Bu yıl fiyatların yüzümüzü güldüreceği beklentisi içindeydik. Ancak ekili alanların yüzde 40’ı zarar gördü. Ürün tarlalarda kaldı” dedi. Henüz toplanmadı Makineli hasadı bekleyen Bergama’da ürünün yüzde 80’inin henüz toplanmadığına dikkat çeken Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ise, “Hevesimiz kursağımızda kaldı” dedi.  Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ise hasat yapılmadan verim kaybını hesaplamanın zor olduğunu belirtti. Azbazdar, “Üreticinin en büyük riski doğada açık alanda üretim yapması. Eğer üreticiler de razı gelirse belki primi biraz daha fazla alınabilir, ama mutlaka TARSİM kapsamına alınmalıdır” diye konuştu.

Yapı sektöründe son yenilikler

Haberin Devamı

İZMİRLİ Tuna Ajans’ın Bodrum’da düzenlediği Yapı Malzemeleri ve Yapı Yenileme Fuarı’nde sektördeki son yenilikler sunuldu. İlk gün 2 bin kişinin gezdiği fuarda yağmur 600 ile 3 bin 500 lira arasında değişen suyundan etkilenmeyen kabartma çelik kapılar büyük gördü. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 215 firmanın 97 standda ürünlerini sergilediği fuarın bir eksikliği giderdiğini belirten Tuna Ajans Genel Müdürü Fatih Tuna, hedeflerinin yarın akşama kadar 8 bin ziyaretçi olduğunu kaydetti.

Doğalgazlı kamyon yüzde 40 tasarrufluizmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası akaryakıttaki fiyat artışının esnafı zorlaması nedeniyle iki yıl önce başlattığı doğalgazlı kamyon projesini başarıyla tamamladı. Oda Başkanı Yıldırım Kaya, Avrupa’da uygulanan bir sistemle dizel motora ulaşan pompa bağlantıları yerine italya’da geliştirilen doğalgaz kiti takıldığını anlattı.  Performans kaybıDönüşüm yaptırılmış kamyonlarda yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağlandığını belirten Kaya, dizel araca göre herhangi bir performans kaybı olmadığını, ayrıca çevreye duyarlı bir sistemin çalıştığını açıkladı. Kaya, “Depo hacmine göre bir kamyonun dönüşüm maliyeti 10 bin Euro’dan başlıyor. Ayda 4-5 bin kilometre yol yapan bir araç, bunu 7-8 ayda amorti eder. Güvenlik konusunda da sıkıntı yok” dedi.

Haberin Devamı

Kipa çalışanlarına taze gıda eğitimiKİPA, çalışanlarına Taze Okulu’nda taze gıda eğitimi veriyor, alanında uzmanlaştırıyor. “Herkes için her gün taze” sloganıyla hareket eden Taze Okulu’nun eğitim programına katılan çalışanlar, hazır yemek, et-balık-tavuk, unlu mamuller, açık kapalı şarküteri ve meyve sebze ürünleri hakkında uzmanlaşarak müşteri memnuniyetine katkıda bulunuyor. 75 çalışanın eğitim gördüğü Taze Okulu’ndan 51 kişi mezun olarak ustalığa adım attı. Tesco Kipa İK Direktörü Remzi Kıraç, ustalık gereken faaliyetlere yönelik olarak da “Ustalık Eğitimi” verildiğini belirtti. Usta Okulu da üç yıldır kasap, yaş pasta ustası, kuru pasta ustası, baklava ustası, aşçı yetiştiriyor.

Haberin Devamı

Kaya Otel’de AKG GazbetonEGE Bölgesi’nin en önemli termal otel projelerinden olan “Kaya İzmir”, hafifliği, kolay işlenebilme özelliği ve ısı yalıtımı avantajı sayesinde AKG Gazbeton ürünleri ile yenilendi. Tesiste “ısıl konfor” sağlaması konusunda rakipsiz duvar örgü malzemesi olarak Gazbeton tercih edildi. Güçlü ısı yalıtım avantajı nedeniyle ilave bir yalıtıma ihtiyaç duyulmadan enerji tasarrufu sağlayan gazbetonla, binaların ısıtma ve soğutma maliyetlerinin de en aza indiği belirtildi. 2005 yılı başında CE belgesi alan ilk duvar malzemesi üreticisi olan AKG Gazbeton izmir Tesisleri’nde yılda 410 bin, Kırıkkale tesislerinde ise 550 bin metreküp gazbeton üretiyor.

Haberin Devamı

65 bin firma kayıt altınaÖnder YILDIRIMCANKÜÇÜK ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın İl Müdürlüğü, çeşitli odalara kayıtlı 65 bin işletmeyi daha yakından tanımak amacıyla veritabanı oluşturmayı hedefliyor. İl Müdürü Turgut Gözen, KOSGEB’in sadece imalat sektörüne destek veren bir yapıda iken tüm KOBİ’leri destekler hale geldiğini  belirterek, “Artık hizmet sektöründe de desteklemelerde bulunacağız. Bugüne kadar 4 bin 400 adet işletmenin veritabanını oluşturabilmişiz. Bu sayıyı toplam işletme sayısına yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!